Теми статей
Обрати теми

Як роботодавцю придбати каску, бронежилет тощо для мобілізованого працівника

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Не подумайте тільки, що ми ставимо під сумнів достатність речового забезпечення наших воїнів. Просто й мобілізованому працівникові, і членам його сім’ї буде спокійніше на душі, якщо про все подбати завчасно. Тож давайте подумаємо разом, як ліпше роботодавцеві спорядити різноманітною військовою амуніцією мобілізованого працівника так, щоб не обтяжувати нікого надмірними податками.

Візьмемо за основу такі варіанти*, якими можна скористатися сьогодні:

* Про їх документальне оформлення читайте в статті «Документ про добро або Як оформити безоплатні передачі?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 30.

1) підприємство придбаває військове спорядження й передає його безоплатно (дарує) працівникові;

2) підприємство на прохання працівника оплачує рахунок, виписаний на ім’я останнього. Оплачене спорядження на підприємство не надходить, його отримує безпосередньо працівник, він же є покупцем за договором з постачальником спорядження;

3) підприємство надає безповоротну фінансову допомогу (БФД) працівникові, а той за ці кошти сам придбаває все необхідне.

Оскільки головним чином питання виникають у платників податку на прибуток, зареєстрованих платниками ПДВ, у сьогоднішній статті говоритимемо саме про них. У такому разі єдиноподатники — платники ПДВ зможуть звернутися до відповідного розділу. Для решти ж єдиноподатників (у тому числі платників спецЄП за ставкою 2 %) госпоперації, що тут розглядатимуться, не матимуть податкових наслідків. А бухоблік для всіх платників ЄП буде таким самим, як і для звичайних платників податку на прибуток.

Отож, почнемо.

Бухгалтерський облік

У бухобліку платника податку на прибуток

будь-яка безоплатна передача відображається як витрати

Кошти і майно, які підприємство дарує, відображаються за кредитом відповідного рахунка активів у кореспонденції з рахунком витрат. При цьому конкретні бухпроводки залежать від того, що саме передається:

— якщо безоплатно передаються товари, це відображається проводкою Дт 949 — Кт 28;

— якщо підприємство безоплатно перераховує чи передає грошові кошти, робимо проводку Дт 949 — Кт 311, 301.

А тепер застосуємо ці загальні правила до наших варіантів.

Варіант 1. Військова амуніція, призначена для мобілізованого працівника, фізично зайде на підприємство лише у варіанті 1. Тож для початку ви маєте оприбуткувати її як товар на рахунок 28 незалежно від вартості того чи іншого елемента такої амуніції. І вже після цього передавати працівникові (проводки вище).

Варіанти 2 і 3. Обидва варіанти —

це по суті та сама БФД, надана відповідно через третю особу або безпосередньо працівникові

Тобто руху ТМЦ на підприємстві в цих випадках не буде, тож оприбутковувати нічого.

Кілька слів про варіант 2. Можливість покласти обов’язки з оплати на третю особу передбачена ст. 528 ЦКУ. Згода кредитора (продавця амуніції) при цьому не потрібна. Достатньо заявити, що зобов’язання виконає третя особа (роботодавець працівника) у строк і на умовах, визначених основним договором. Підприємство-роботодавець має чітко зазначити в платіжних документах, що воно виконує саме зобов’язання свого працівника, щоб продавець зміг ідентифікувати такий платіж.

Податок на прибуток

У малодохідників. Якщо ви визначили в декларації з податку на прибуток, що не застосовуєте коригування, передбачені розд. ІІІ ПКУ, вам немає про що турбуватися. У вас об’єкт оподаткування буде формуватися суворо на підставі бухоблікових правил.

У високодохідників і малодохідників-добровольців. Для вас теж усе за бухобліком. Пояснюється це тим, що подарункової різниці, передбаченої п.п. 140.5.10 ПКУ, тут не буде, оскільки обдарований є фізичною особою, яка сплачує ПДФО.

Тож єдиним наслідком усіх трьох варіантів будуть бухоблікові витрати і, відповідно, зменшений об’єкт оподаткування податком на прибуток

ПДВ

Варіант 1. Суму вхідного ПДВ з вартості покупних товарів відносять до складу податкового кредиту (ПК). Звісно, за наявності податкової накладної (ПН), зареєстрованої в ЄРПН.

Однак не вся військова амуніція оподатковується ПДВ при внутрішніх постачаннях. Зокрема, в період запровадження воєнного стану звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання спеціальних засобів індивідуального захисту, а саме (п. 32 підрозд. 2 розд. XX ПКУ):

касок, виготовлених відповідно до військових стандартів або технічних умов, чи їх еквівалентів та спеціально призначених для них компонентів (тобто підшоломів, амортизаторів), що класифікуються в товарній підкатегорії 6506 10 80 00 згідно з УКТ ЗЕД;

бронежилетів, що класифікуються в товарній підкатегорії 6211 43 90 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Зверніть увагу! Щоб звільнення спрацювало щодо бронежилетів, вони мають бути виготовлені відповідно до військових стандартів або військових умов для потреб правоохоронних органів, ЗСУ та інших військових формувань. Водночас за такого формулювання звільняються від ПДВ не лише прямі постачання бронежилетів таким адресатам, а й будь-кому. Тож підприємство, яке для передачі своєму працівникові придбаватиме каску й бронежилет, права на ПК за такими придбаннями не матиме.

При цьому на решту військової амуніції (скажімо, на берці, термобілизну, шкарпетки тощо) пільга з ПДВ не поширюється. Тобто тут із ПК усе як завжди.

У свою чергу, безоплатна передача товарів для цілей ПДВ є їх постачанням (п.п. 14.1.191 ПКУ). Причому послатися на п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і стверджувати, що безоплатна передача товарів мобілізованому працівникові — не постачання, не можна, оскільки в цій нормі про таких отримувачів не згадується. Але в цьому є не тільки погане, а й хороше.

З хорошого:

звільнення від ПДВ, передбачене для касок та бронежилетів, поширюється і на їх безоплатну передачу

Тобто нараховувати ПДВ на вартість каски й бронежилета при їх безоплатній передачі не треба.

Водночас це означає, що у вас вилізе неоподатковуване постачання. Це вже з поганого. Бо наявність у діяльності підприємства разом з оподатковуваними ще й неоподатковуваних операцій призводить до необхідності розподіляти ПК за загальногосподарськими придбаннями та необоротними активами подвійного призначення, як того вимагає ст. 199 ПКУ. І жодних послаблень при безоплатних пільгових постачаннях тих товарів, про які ми тут говоримо, в ній не міститься. Про те, як діяти, якщо неоподатковувана операція виявилася єдиною в поточному році, читайте в статті «Неоподатковувані операції виникли/зникли посеред року» // «Податки & бухоблік», 2023, № 3.

А ще з поганого те, про що ви давно знаєте. За рештою військової амуніції (берці, термобілизна, шкарпетки тощо), призначеної для мобілізованого працівника, доведеться визначити базу оподаткування виходячи з мінбази (у нашому випадку — ціни придбання, п. 188.1 ПКУ). Водночас ця сума ПДВ урівноважить вхідний ПК — і не більше того. Це з хорошого.

Оскільки постачання відбувається безоплатно, то договірна вартість дорівнює нулю. У такому разі на дату передачі оподатковуваного спорядження слід скласти дві ПН: першу (поставочну) — на договірну вартість; другу (мінбазну) — на суму перевищення мінбази над договірною ціною. Нарахування ПДВ виходячи з мінбази відображається проводкою Дт 949 — Кт 641/ПДВ.

Додаткові компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ при безоплатних передачах не нараховуються (це знов із хорошого ☺).

Варіант 2. ПДВ-наслідки виникають тільки у двох сторін: продавця і покупця, визначених договором купівлі-продажу. У нашому варіанті покупець — мобілізований працівник, тож його ПДВ узагалі не цікавить. При цьому третя особа, тобто підприємство-роботодавець, у ПДВ-відносинах ніде не світиться.

Податківці підтверджують: незалежно від того, що згідно з умовами договору виконання обов’язку з оплати за товари/послуги покладено на іншу особу, ПН складається на покупця (одержувача) товарів/послуг (101.16 БЗ). Тобто роботодавець спише всю суму авансу продавцеві на витрати — і на цьому все.

Варіант 3. Об’єктом оподаткування ПДВ є постачання товарів/послуг на митній території України (п. 185.1 ПКУ). Передача грошових коштів не є постачанням товарів/послуг (пп. 14.1.185, 14.1.191 ПКУ). Відповідно немає й об’єкта оподаткування ПДВ. Отже,

якщо підприємство надає БФП грошима, ПДВ-наслідків не виникає

ПДФО та ВЗ

Тепер поговоримо про оподаткування доходів фізособи. Почнемо із ситуації, коли підприємство самостійно придбаває військову амуніцію та безкоштовно передає її своєму мобілізованому працівнику.

Варіант 1. Насамперед згадаємо про спецнорму, передбачену п.п. «в» п.п. 165.1.54 та п.п. «а» п.п. 170.7.8 ПКУ. Так, звільняється від оподаткування благодійна допомога в будь-якій сумі (вартості), що надається для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за Переліком № 112*. При цьому важливою умовою надання такої неоподатковуваної допомоги є статус одержувача. Це має бути учасник бойових дій або член його сім’ї.

* Перелік засобів, товарів (робіт, послуг), сума (вартість) благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб, затверджений постановою КМУ від 24.02.2016 № 112.

Якщо ваш співробітник уже має статус учасника бойових дій, немає жодних проблем з безоплатною видачею йому необхідної амуніції без оподаткування

Щоправда, зазвичай мобілізований працівник такого статусу ще не має. Отже, цей спосіб не підійде.

Але! Поцікавтеся, чи не є мобілізований членом сім’ї учасника бойових дій. Адже благодійна допомога, видана таким особам згідно з п.п. «а» п.п. 170.7.8 ПКУ, також не оподатковується.

До членів сім’ї учасника бойових дій, зокрема, належать батьки (якщо вони не були позбавлені батьківських прав), чоловік/дружина, повнолітні діти, які не мають своїх сімей (див. п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ). Тому, наприклад, якщо ваш мобілізований не встиг обзавестися дружиною та дітьми і при цьому його батько виявився учасником бойових дій, то пільга, передбачена п.п. «а» п.п. 170.7.8 ПКУ, працює!

У 4ДФ «воєнну» благодійну допомогу, надану на підставі п.п. «а» п.п. 170.7.8 та п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ, відображають з ознакою доходу «169».

Якщо мобілізований працівник не є ані учасником бойових дій, ані членом сім’ї учасника, видана безкоштовно амуніція буде дарунком від роботодавця.

Відповідно до п.п. 165.1.39 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу вартість негрошових дарунків у частині, яка не перевищує 25 % мінзарплати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2023 році — 1675 грн).

Вартість дарунка перевищує неоподатковувану суму? Тоді різниця (див. лист ДФСУ від 24.02.2017 № 2985/5/99-99-13-02-03-16) оподатковується ПДФО як додаткове благо за ставкою 18 % (абзац другий п. 174.6 ПКУ).

При цьому роботодавець-дарувальник виступає податковим агентом. Саме він відповідальний за утримання та перерахування ПДФО до бюджету.

Важливо! Оскільки дохід надається в негрошовій формі, для визначення бази оподаткування ПДФО керуємося п. 164.5 ПКУ. Відповідно до цієї норми базою оподаткування є вартість доходу, розрахована за звичайними цінами та помножена на «натуральний» коефіцієнт. При ставці ПДФО 18 % «натуральний» коефіцієнт дорівнює 1,219512.

З доходу, що оподатковується ПДФО, слід утримати ВЗ. Ставка стандартна — 1,5 %. При цьому до бази оподаткування ВЗ негрошові доходи потрапляють без застосування «натурального» коефіцієнта (див. БЗ 126.05). Щодо неоподатковуваних доходів, то вони від ВЗ звільнені (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Наведемо приклад.

Приклад 1. Мобілізованому працівнику безкоштовно передано військову амуніцію на суму 3000 грн (що відповідає звичайній ціні). Передача оформлена як дарунок.

У цьому випадку частина вартості дарунка в розмірі 1675 грн не оподатковується. Визначимо суму, що включається до оподатковуваного доходу для обчислення ПДФО:

(3000 - 1675) х 1,219512 = 1615,85 (грн).

Розрахуємо суму ПДФО з оподатковуваної частини дарунка:

1615,85 х 18 % : 100 % = 290,85 (грн).

Сума ВЗ становитиме:

(3000 - 1675) х 1,5 % : 100 % = 19,88 (грн).

Неоподатковувану на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ вартість негрошового дарунка (її частину) у 4ДФ відображають з ознакою доходу «160»

У свою чергу, оподатковувану частину вартості негрошового дарунка з урахуванням «натурального» коефіцієнта (див. БЗ 103.25) показують з ознакою доходу «126».

Варіант 2. Якщо просто за заявою працівника оплатити рахунок, виписаний на його ім’я постачальником військового спорядження, виникне оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага (п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ). Отже, доведеться утримати ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %. У 4ДФ такий дохід відображають з ознакою «126».

Щоб заощадити, є сенс оформити операцію як видачу нецільової благодійної допомоги відповідно до п.п. 170.7.3 ПКУ. При цьому краще, щоб працівник подав дві заяви. Першу — про видачу нецільової благодійної (матеріальної) допомоги, а другу — з проханням перерахувати належну йому допомогу за реквізитами постачальника амуніції. Докладніше про оподаткування нецільової благодійної допомоги див. далі.

Варіант 3. У разі надання мобілізованому безповоротної фінансової допомоги можна скористатися п.п. 170.7.3 ПКУ. Відповідно до цього підпункту нецільова благодійна допомога не оподатковується ПДФО (а отже, й ВЗ) при виконанні двох умов:

1) її надає резидент (юридична чи фізична особа);

2) розмір нецільової благодійної допомоги сукупно протягом року не перевищує суми, визначеної в абзаці першому п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2023 році — 3760 грн).

Якщо розмір допомоги, що надається, перевищить неоподатковувану межу, із суми перевищення доведеться утримати ПДФО (18 %) та ВЗ (1,5 %).

Приклад 2. Працівнику на підставі його заяви надано нецільову благодійну допомогу у зв’язку із сімейними обставинами. Розмір допомоги — 5000 грн.

Допомога перевищує неоподатковувану межу (3760 грн). Отже, із суми перевищення слід утримати ПДФО та ВЗ.

До оподатковуваного доходу працівника включається нецільова благодійна допомога в розмірі:

5000 - 3760 = 1240 (грн).

З неї слід утримати:

— ПДФО в сумі 223,20 грн (1240 грн х 18 % : 100 %);

— ВЗ у сумі 18,60 грн (1240 грн х 1,5 % : 100 %).

Таким чином, на руки працівнику має бути видано:

5000 - 223,20 - 18,60 = 4758,20 (грн).

Зверніть увагу! Незалежно від того, оподатковується нецільова благодійна допомога чи ні, у 4ДФ її відображають з ознакою доходу «169» (див. лист ДПСУ від 18.09.2019 № 290/6/99-00-04-07-03-15/ІПК, роз’яснення у БЗ 103.25).

Крім нецільової благодійної допомоги, працівнику, який має статус учасника бойових дій або є членом сім’ї учасника бойових дій, може бути видана «воєнна» благодійна допомога на підставі п.п. «в» п.п. 165.1.54 та п.п. «а» п.п. 170.7.8 ПКУ (про неї див. вище). Нагадаємо: вона може надаватися як у натуральній, так і в грошовій формі. Але майте на увазі, що ця допомога цільова. Тому працівник повинен підтвердити свій статус, а також надати документи про напрям витрачання допомоги.

ЄСВ

З точки зору ЄСВ важливо, чи включається виплата до фонду оплати праці (далі — ФОП).

Якщо йдеться про дарунок працівнику (див. варіант 1), то така виплата належить до ФОП як інші заохочувальні та компенсаційні виплати (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5*). Отже, на повну вартість дарунка нараховуємо ЄСВ.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Нецільова благодійна допомога не є базою нарахування ЄСВ як матеріальна допомога разового характеру (п. 3.31 Інструкції № 5)

Те саме стосується благодійної допомоги, виданої учасникам бойових дій (членам їх сімей), у грошовій чи натуральній формі. Оскільки така виплата не включається до ФОП на підставі п. 3.31 Інструкції № 5, не буде і ЄСВ.

Це підтверджує п. 14 розд. I Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 № 1170. При цьому сума наданої допомоги значення не має.

А ось при перерахуванні коштів постачальнику військової амуніції за рахунком, виписаним на працівника (див. варіант 2), необхідно бути уважним. Якщо ви не оформите операцію як виплату благодійної (матеріальної) допомоги, від ЄСВ не втекти. Податківці, найімовірніше, підтягуватимуть сюди п.п. 2.3.4 Інструкції № 5.

Як можна переконатися, законодавство дозволяє надати мобілізованому працівнику допомогу різними способами. Головне — мати бажання та фінансову можливість.

Висновки

  • Якщо підприємство лише сплачує за придбаний працівником товар чи видає йому безповоротну фіндопомогу для придбання, то цей товар воно не оприбутковує, отже не буде жодного продажу.
  • Якщо підприємство спочатку придбаває товар, а потім передає його працівнику, то це буде вважатися продажем, отже можуть бути наслідки щодо ПДВ. Утім, у більшості випадків військове спорядження підпадає під пільгу.
  • У 2023 році вартість негрошового дарунка від роботодавця не дорожче 1675 грн на місяць не включають до оподатковуваного доходу працівника. Суму перевищення оподатковують ПДФО та ВЗ.
  • Благодійна допомога працівнику (як цільова, так і нецільова) не є базою нарахування ЄСВ як матеріальна допомога разового характеру.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі