Теми статей
Обрати теми

Додаток Д1 до декларації з ПДВ

Казанова Марина, податковий експерт
Починаючи з декларації за квітень 2023 року ПДВ-звітність подається за новими формами (у редакції наказу Мінфіну від 28.12.2022 № 463). Принципових змін у заповненні додатка Д1 немає, але сама його форма дещо змінилася. У статті детально розберемо, як заповнювати додаток Д1 з урахуванням змін.

Насамперед нагадаємо (стосується всіх таблиць додатка Д1): показники в розрізі контрагентів наводять у гривнях із копійками. А рядки «Усього за звітний (податковий) період» (підсумкові значення) заповнюються в гривнях без копійок (більше деталей щодо цього знайдете у статті «Д1 до ПДВ-декларації: заповнювати в гривнях без копійок?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 77).

Розділ I «Податкові зобов’язання» (таблиці 1.1 та 1.2). У таблицях 1.1 та 1.2 розшифровуються виключно не зареєстровані на дату подання декларації податкові накладні (ПН) та збільшуючі розрахунки коригування (РК), податкові зобов’язання за якими відображені у рядках 1.1, 1.2, 1.3, 4.1, 4.1.1, 4.2, 4.2.1, 4.3, 4.3.1, 6.1, 6.2, 7 звітної декларації. Тобто незареєстровані ПН/збільшуючі РК з сумою ПДВ.

Зареєстровані ПН та зареєстровані збільшуючі РК в таблицях 1.1 та 1.2 не відображаємо

Зверніть увагу: якщо потім будемо подавати УР до декларації, то в таблицях 1.1 та 1.2 Д1 слід показувати лише ті ПН/збільшуючі РК періоду, які так і залишились не зареєстрованими на дату подання УР.

Для чого потрібна інформація з таблиць 1.1 та 1.2? Для того, щоб при реєстрації таких ПН/збільшуючих РК можна було додатково не витрачати реєстраційний ліміт, а реєструвати їх за рахунок показника ΣПеревищ (п. 2001.9 ПКУ).

Якщо незареєстрована ПН/збільшуючий РК не відображені в таблицях 1.1/1.2 додатка Д1, то такі ПН/РК не зареєструються за рахунок ΣПеревищ, а будуть реєструватися за рахунок поточного ліміту реєстрації

Іноді виникає наступна проблема. За рахунок того, що показники декларації формуються в цілих гривнях (і, відповідно, сума ΣПеревищ буде в цілих гривнях), а ПН формуються в гривнях із копійками, на «копійки» може не вистачити суми ΣПеревищ для реєстрації ПН/РК. Краще одразу при заповненні таблиць 1.1 та 1.2 проконтролювати цей момент. Якщо сума ПДВ з копійками виявиться більше, ніж сума, заокруглена до цілих гривень, то варто одразу збільшити в декларації і таблиці 1.1 (таблиці 1.2) додатка Д1 податкові зобов’язання, наприклад, на 1 грн (щоб на цю 1 грн збільшився показник ΣПеревищ). Детальніше щодо цього дивіться статтю «Якщо для другого ліміту на копійки не вистачає суми ΣПеревищ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 96.

Таблиця 1.1 додатка Д1

з/п

Покупець

(індивідуальний податковий номер або умовний ІПН)

Податкова накладна

дата

номер

ознака здійснення операції відповідно до п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 розділу V Кодексу*

обсяг постачання (без податку на додану вартість)

сума податку на додану вартість

основна ставка

ставка 7 %

ставка

14 %

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Зазначимо, що в формі таблиці 1.1 додатка Д1 відбулися певні зміни. Так, тепер дані щодо незареєстрованих на дату подання декларації «компенсуючих» ПН (за п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ) відображаються в «загальному» розділі. Раніше для них був окремий розділ таблиці 1.1 додатка Д1. Якщо ПН, не зареєстрована на дату подання декларації, складена на компенсуючі ПЗ, то в графі 5 потрібно буде поставити «+».

Крім того, в таблиці 1.1 виділено окремий розділ для розшифровки незареєстрованих на дату подання декларації ПН на послуги, отримані від нерезидента (ПЗ за якими відображаються в рядку 6.1 або 6.2 декларації)

За операціями на митній території України, що оподатковуються податком на додану вартість за основною ставкою та ставками 7 % і 14 %:

Наводимо дані кожної ПН, датованої поточним (звітним) періодом, яка на дату подання декларації не зареєстрована в ЄРПН. Неважливо, з якої причини поточні ПН не зареєстровані в ЄРПН: через відсутність ліміту реєстрації чи виявилися заблокованими — у будь-якому випадку робимо запис у додатку Д1.

Записи робимо в розрізі кожної податкової накладної:

— у графі 2 — переписуємо з податкової накладної ІПН покупця/умовний ІПН;

— у графі 3 зазначаємо дату ПН, наприклад, «07.04.2023»;

— у графі 4 зазначаємо номер ПН;

— графу 5 заповнюємо (ставимо в ній позначку «+»), якщо ПН складена на «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ або за п. 199.1 ПКУ;

— у гр. 6, 7, 8 і 9 — ставимо загальний обсяг постачань без ПДВ і суму ПДВ, залежно від того, за якою ставкою оподатковувалася операція — 20, 7 чи 14 % у гривнях з копійками.

Узагальнювати незареєстровані ПН за одним покупцем (одним умовним ІПН) і заносити до таблиці одним рядком (під загальною сумою) не можна. Якщо у звітному періоді на одного й того ж покупця / умовний ІПН у вас виявляться не зареєстрованими декілька ПН, то стільки рядків і доведеться заповнити на нього в таблиці

Усього за звітний (податковий) період (переноситься до рядків 1.1, 1.2, 1.3, 4.1, 4.2 або 4.3 декларації)

Зазначаємо підсумкові дані цього блоку. Заповнюємо в гривнях без копійок

За послугами, отриманими від нерезидента на митній території України:

У цьому блоці розшифровуємо не зареєстровані на дату подання декларації ПН на послуги, отримані від нерезидента (ПЗ за якими виникли у звітному періоді та відображені в рядку 6.1 або 6.2 декларації).

Принцип заповнення цього розділу таблиці аналогічний заповненню попереднього розділу, єдине що — у графі 2 зазначаємо «власний» ІПН, графа 5 буде пустою

Усього за звітний (податковий) період (переноситься до рядків 6.1 або 6.2 декларації)

Зазначаємо підсумкові дані цього блоку. Заповнюємо в гривнях без копійок

Таблиця 1.2 додатка Д1

з/п

Покупець

(індивідуальний податковий номер або умовний ІПН)

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників

дата

номер

ознака здійснення операцій відповідно до п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 розділу V Кодексу*

обсяг постачання (без податку на додану вартість) та/або обсяг постачання, за яким не нараховується податок на додану вартість

сума податку на додану вартість

основна ставка

ставка

7 %

ставка 14 %

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Коригування податкових зобов’язань згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу:

У цьому блоці розшифровуємо дані про:

1) не зареєстровані на дату подання декларації збільшуючі РК, складені у т. ч. при зміні суми компенсації (ПЗ за якими відображені в рядку 7 звітної декларації);

2) не зареєстровані на дату подання декларації збільшуючі РК до «компенсуючих» ПН, складених відповідно до пп. 198.5 та 199.1 ПКУ (ПЗ за якими відображені в рядку 4.1.1, 4.2.1 або 4.3.1 звітної декларації) (окрім річного перерахунку ПДВ). У графі 5 напроти такого РК ставимо «+».

Принцип заповнення аналогічний розшифровці ПН у таблиці 1.1 додатка Д1

Усього за звітний (податковий) період (переноситься до рядків 7, 4.1.1, 4.2.1 або 4.3.1 декларації)

Зазначаємо підсумкові дані блоку. Заповнюємо в гривнях без копійок

За послугами, отриманими від нерезидента на митній території України:

У цьому блоці розшифровуємо дані про не зареєстровані на дату подання декларації збільшуючі РК (з рядка 6.1 або 6.2 звітної декларації), складені до ПН за послугами, отриманими від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України (з умовним ІПН «500000000000»). У графі 2 вказуємо власний ІПН. Графа 5 не заповнюється

Усього за звітний (податковий) період (переноситься до рядків 6.1 або 6.2 декларації)

Зазначаємо підсумкові дані блоку. Заповнюємо в гривнях без копійок

Коригування податкових зобов’язань згідно з п. 199.1 ст. 199 розділу V Кодексу у зв’язку з перерахунком частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях з огляду на фактичний обсяг проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій:

Цей блок заповнюють платники, що здійснюють одночасно оподатковувані та неоподатковувані операції, один раз на рік (складаючи додаток Д6 до декларації за останній звітний період — грудень) або за останній звітний період, у якому такий платник знімається з ПДВ-реєстрації (у тому числі й за рішенням суду).

У цьому блоці розшифровуємо дані про збільшуючі незареєстровані на дату подання декларації РК, складені до зведених ПН з умовним ІПН «600000000000» згідно з п. 199.1 ПКУ у зв’язку з річним перерахунком (п. 199.4 ПКУ). Тобто тут розшифровуємо незареєстровані РК, які повинні потрапити до таблиці 2 додатка Д6 до декларації з ПДВ за грудень / останній звітний період, у якому такий платник знімається з ПДВ-реєстрації.

Щодо графи 5, то краще її в цьому випадку заповнити (поставити «+»), хоча, за логікою, заповнення її в цьому розділі не потрібне

Усього за звітний (податковий) період (переноситься до рядків 4.1.1, 4.2.1 або 4.3.1 декларації)

Зазначаємо підсумкові дані блоку. Заповнюємо в гривнях без копійок

Розділ II «Податковий кредит» додатка Д1 (таблиці 2.1 та 2.2). Тут слід розшифровувати податковий кредит (ПК) (таблиця 2.1) і його коригування (таблиця 2.2). При цьому розшифровуємо весь ПК (у т. ч. відображений на підставі документів-замінників ПН), який показуємо у рядках 10.1, 10.2, 10.3, та коригування за рядками 13.1, 13.2 та 14 звітної декларації.

Придбання без ПДВ та/або за нульовою ставкою (як і коригування обсягів таких придбань) у додатку Д1 не відображаються.

Таблиця 2.1 додатка Д1

з/п

Постачальник (індивідуальний податковий номер)

Податкова накладна, інший документ

Обсяг постачання

(без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

період складання

ознака касового методу**

ознака здійснення операцій з придбання необоротних активів***

основна ставка

ставка 7 %

ставка 14 %

1

2

3

4

5

6

7

8

9

У цій таблиці розшифровуємо операції придбання з вхідним ПДВ у розрізі контрагентів за ставками 20, 7 і 14 %. Тобто розшифровуємо ряд. 10.1, 10.2 і 10.3 декларації.

Зверніть увагу! Відмітка про наявність додатка Д1 також проставлена напроти рядків 13.1 та 13.2 декларації (послуги, отримані від нерезидента). Проте податківці, зокрема в категорії 101.24 БЗ говорять про те, що за рядками 13.1 та 13.2 потрібно розшифровувати тільки коригування ПК. А ось безпосередньо ПК розшифровувати не потрібно.

У гр. 2 відображаємо ІПН постачальника. При придбанні товарів/послуг за касовим чеком, який надає право на формування ПК, зазначаємо ІПН постачальника — платника ПДВ, наведений у такому касовому чеку (категорія 101.24 БЗ). Аналогічний підхід і до інших замінників ПН.

У гр. 3 відображаємо період складання (місяць, рік) ПН або інших документів, за якими відображається ПК. Наприклад: «04.2023».

У гр. 4 проставляємо відмітку «+» у разі, якщо суми податку включаються до складу ПК за касовим методом відповідно до п. 187.10 ПКУ. Причому якщо сума ПДВ, зазначена в ПН, включається до ПК частково за касовим методом відповідно до п. 187.10 ПКУ, п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ або абзацу четвертого чи п’ятого п. 187.1 ПКУ, а частково — за правилом першої події, то в таблиці 2.1 додатка Д1 суми ПДВ зазначаємо в окремих рядках. Залежно від періоду сплати така ПН може бути включена до ПК і, відповідно, відображена в таблиці 2.1 додатка Д1 кілька разів у різних податкових періодах виходячи із сум ПДВ, що включаються до складу ПК.

У гр. 5 ставимо знак «+», якщо вхідна ПН пов’язана з придбанням (будівництвом, спорудженням, створенням) необоротних активів. Податківці зазначають, що до таких придбань також відносяться і обсяги придбання з ПДВ товарів/послуг, пов’язані з ремонтом та поліпшенням необоротних активів (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція) (категорія 101.24 БЗ). Зазначимо, що інформація в гр. 5 є довідковою, а тому на правомірність відображення податкового кредиту ніяк не впливає.

У гр. 6 відображаємо обсяг придбань без ПДВ, а в гр. 7, 8 і 9 — суму ПДВ, включену до складу ПК, залежно від ставки 20, 7 або 14 %

Усього за звітний (податковий) період, у тому числі:

Визначаємо загальний обсяг придбань без ПДВ і суму ПДВ (окремо за ставками 20, 7 і 14 %)

придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів

Рядок довідковий. Оскільки в назві рядка згадуються слова «будівництво, спорудження, створення», то при придбанні, наприклад, будматеріалів (або запчастин) для будівництва об’єкта основних засобів, як і раніше, необхідно включати суму з такого придбання ще й до цього рядка. Див. також вище позицію податківців щодо ремонтів та поліпшень необоротних активів

усього за касовим методом відповідно до пункту 187.10 статті 187 Кодексу

Додатково окремо виділяється загальна сума ПК платниками ПДВ, які визначають ПЗ і ПК за касовим методом. Причому тільки згідно з п. 187.10 ПКУ

Таблиця 2.2 додатка Д1

з/п

Постачальник (індивідуальний податковий номер)

Податкові накладні, які коригуються

Обсяг постачання (без податку на додану вартість)

(+/-)

Сума податку на додану вартість

період складання

ознака здійснення операцій з придбання необоротних активів***

основна ставка

(+/-)

ставка 7 %

(+/-)

ставка 14 %

(+/-)

1

2

3.1

3.2

4

5

6

7

Операції з придбання з податком на додану вартість, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставками 7 % і 14 % (рядок 14 декларації)

До цієї таблиці вносяться дані за кожним коригуванням, що розшифровують значення ряд. 14 декларації з ПДВ. Причому коригуємо тільки ті придбання, де був «вхідний» ПДВ за ставкою 20, 7 і 14 %.

Для коригувань «імпортного» ПДВ передбачені свої ряд. 11.1, 11.2 і 11.3 декларації з ПДВ зі знаком «+» або «-».

Нагадаємо: якщо складений збільшуючий РК, то покупець має право збільшити вхідний ПДВ тільки після реєстрації РК постачальником у ЄРПН (п.п. 192.1.2 ПКУ). При своєчасній реєстрації (у строки, встановлені п. 201.10 ПКУ, а під час дії воєнного стану — п. 89 підрозд. 2 розд. XX ПКУ) покупець має право збільшити ПК у звітному періоді складання РК або в будь-який період протягом 365 календарних днів з дати його складання (п. 198.6 ПКУ). На період воєнного стану 365-денний строк відображення податкового кредиту продовжується (деталі дивіться в статті «Строки у ПДВ-обліку: зупинені і поновлені» («Податки & бухоблік», 2023, № 29).

У разі зменшення ПК одержувач товарів/послуг зобов’язаний зменшити суму ПК у періоді коригуючої події незалежно від факту реєстрації РК у ЄРПН. Якщо продавець не надав розрахунок коригування, то коригування проводиться на підставі бухдовідки (категорія 101.24 БЗ, ср. ).

Коригування, які не змінюють обсяги операцій та суму ПДВ у ПН, у таблиці 2.2 не розшифровуємо (категорія 101.24 БЗ).

До гр. 2 покупець переносить відомості про продавця з отриманого РК — тільки його ІПН.

У гр. 3.1 відображає період (місяць, рік) складання ПН, наприклад «04.2023».

У гр. 3.2 ставимо відмітку «+», якщо коригуються податковий кредит, пов’язаний з придбанням (будівництвом, спорудженням, створенням) необоротних активів. Див. також вище позицію податківців щодо ремонтів та поліпшень необоротних активів.

У гр. 4 і 5, 6, 7 відображають збільшення (зі знаком «+») або зменшення (зі знаком «-») обсягів придбань (без ПДВ) і сум ПДВ за операціями придбання, що оподатковуються за ставкою 20, 7 і 14 % у гривнях з копійками

Усього за звітний (податковий) період (рядок 14 декларації), у тому числі:

У цьому рядку відображається загальний підсумок коригувань у розрізі контрагентів, зазначених вище за гр. 4 — 7 у гривнях без копійок. Уся сума із цього рядка (обсяг з гр. 4 і сума ПДВ з гр. 5 і 7) переноситься до ряд. 14 декларації

придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів

Рядок є довідковим і заповнюється за умови, що платник податків здійснював такі операції у звітному періоді (до самої декларації ця сума не переноситься)

Усього за послугами, отриманими від нерезидента на митній території України

Окремо виділені підсумкові рядки щодо коригувань за послугами від нерезидента з місцем постачання на території України за звітний період (без розшифровок за кожним РК) у гривнях без копійок. Суми переносяться, відповідно, до ряд. 13.1 (ставка 20 %) і 13.2 (ставка 7 %) декларації

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі