Теми статей
Обрати теми

ФОП виписав товарний чек вручну: чи буде підстава для авансового звіту?

Вишневський Михайло, податковий експерт
ТОВ на загальній системі з ПДВ купує товар за готівку на ринку через підзвітну особу. Товарний чек на оплату заповнений ФОП вручну і не містить штампу. Чи можна проводити такий документ через авансовий звіт?

Товарний чек — яким він має бути?

Відразу наголосимо: наразі від використання РРО/ПРРО при продажу будь-яких товарів звільнені тільки ФОП — платники єдиного податку групи 1 (п. 296.10 ПКУ). Тож навряд чи такий ФОП надасть працівнику підприємства, який придбаває в нього товар, чек РРО/ПРРО.

Водночас за нормами п. 15 ст. 3 Закону про РРО* продавець на вимогу покупця повинен надавати в паперовій та/або електронній формі чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності з метою виконання Закону № 1023**. А п. 27 Правил торгівлі на ринку, затверджених спільним наказом Мінекономіки, МВС, ДПАУ, Держкомстандартизації від 26.02.2002 № 57/188/84/105, конкретизує, що

на вимогу покупця суб’єкт підприємницької діяльності, який відповідно до законодавства звільнений від застосування РРО та РК, повинен видати товарний чек, що засвідчує факт купівлі

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

** Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 № 1023-XII.

На сьогодні форма та зміст товарного чека законодавчо не визначені. Тому податківці зазначають, що суб’єкти господарювання можуть видавати товарні чеки довільної форми (див. БЗ 109.10). Проте виходячи зі змісту Закону № 1023, а також визначення терміна «розрахункові документи» з абзацу дев’ятнадцятого ст. 2 Закону про РРО (до яких, зокрема, відносяться товарні чеки), товарний чек повинен містити напис «Товарний чек». А його реквізити мають відповідати вимогам п. 2 розд. II Положення № 13* (для касового чека), за винятком відображення в ньому фіскального номера РРО та напису «Фіскальний чек» (див. роз’яснення ГУ ДПС в Одеській обл. від 26.05.2023 і ГУ ДПС у м. Києві від 25.01.2023).

* Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

При цьому товарний чек цілком може бути заповнений вручну. Це прямо зазначено у абзаці дев’ятнадцятому ст. 2 Закону про РРО.

Якщо ж товарний чек містить всі обов’язкові реквізити, однак у рядку «найменування суб’єкта господарювання» поряд з прізвищем, ім’ям та по батькові фізособи відсутня абревіатура «ФОП», такий товарний чек приймається як розрахунковий документ (див. БЗ 109.10).

Щодо штампа чи печатки, то вони не згадані серед обов’язкових реквізитів розрахункового документа. Тобто їх відсутність жодного значення не має. Це повністю кореспондує з вимогами ст. 581 ГКУ про необов’язковість печатки (докладно див. статті «Правила оформлення первинних документів» // «Податки & бухоблік», 2023, № 55 і «Акти/рахунки без печатки? Геть сумніви!» // «Податки & бухоблік», 2021, № 27).

А про те, чи має право юрособа придбавати товари у ФОП — платника ЄП групи 1, читайте у статті «Чи може юрособа придбати товари у ФОП — платника ЄП групи 1?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 77 (ср. ).

Товарний чек — підтвердний документ до авансового звіту

Перелік підтвердних документів, що засвідчують витрачання коштів, отриманих підзвітною особою на госппотреби, передбачено п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ. Хоча формально перелік підтвердних документів законодавчо визначено лише для витрат на відрядження (див. п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ). Утім, вважаємо, що на нього (на відповідну його частину) слід орієнтуватися й для підтвердження витрачання коштів, отриманих на госппотреби (див. статтю «ФОП не видав фіскальний чек на проданий ним товар: чого остерігатися юрособі-покупцю?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 77).

Зокрема, до підтвердних документів належать:

— документи (виписки та/або відомості з рахунку), що містять визначену законом інформацію про виконані платіжні операції за рахунком, до якого емітовані платіжні інструменти;

— документи, що підтверджують виконання операції з використанням платіжних інструментів;

інші документи, що засвідчують вартість витрат.

Як бачите, п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ взагалі не згадує про розрахункові документи в розумінні Закону про РРО.

Тож, насправді, маємо справу з іншим документом, що засвідчує вартість витрат. Які вимоги до такого документа?

Щоб товарний чек підтвердив підзвітні витрати на господарські потреби, він має містити всі обов’язкові для первинних документів реквізити

Установлені вони, нагадаємо, ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік* та п. 2.3 Положення № 88**. А саме товарний чек повинен мати:

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

** Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 № 88.

— назву документа (форми);

— дату складання;

— назву суб’єкта, від імені якого складено документ;

— зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

— прізвище особи, відповідальної за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

— особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Важливо також, щоб товарний чек було складено українською мовою (п. 1.4 Положення № 88). Інших перешкод для врахування витрат на госппотреби в бухгалтерському обліку ми не бачимо.

Отже, якщо ФОП за придбаний на ринку товар виписав товарний чек вручну, такий товарний чек може бути використаний як документ, що підтверджує витрати готівкових коштів підзвітною особою. Але є умова — наявність в такому чеку всіх обов’язкових реквізитів, притаманних первинному документу.

Як правильно заповнити кожний із реквізитів авансового звіту, див. у статті «Авансовий звіт: правила складання і приклад заповнення» // «Податки & бухоблік», 2023, № 65.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі