Теми статей
Обрати теми

Вантажні перевезення у ФОП: організаційні моменти

Клец Віталіна, податковий експерт
Про те, як ФОП придбати вантажівку, почати вантажоперевезення та вести при цьому облік, ми розповідали зовсім недавно*. А сьогодні розберемося з тим, як правильно організувати сам процес: які вимоги до водіїв вантажівки, чи обов’язково проводити щозмінні медогляди, мати ліцензію на зберігання ПММ, які документи повинні бути у водія під час перевезень, хто оплачує штрафи: водій чи перевізник? Поїхали!

* Вам стануть у пригоді статті «Вантажні перевезення у ФОП: ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 78, «Вантажні перевезення у ФОП: чи потрібна ліцензія?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 82, «Вантажні перевезення у ФОП: облік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 86.

Які вимоги до водіїв вантажоперевізника?

Наймаючи водія на вантажівку, перевірте, чи він відповідає вимогам законодавства. Якщо ви перевозитимете звичайні вантажі (не небезпечні) по території України, то ніяких специфічних вимог немає, окрім прав відповідної категорії.

А от для міжнародних перевезень вантажів важливо, щоб у водія були (п.п. 3 п. 11 Ліцензійних умов № 1001*):

— права категорій «C», «C1», «CE», «C1E»;

стаж роботи водієм на внутрішніх перевезеннях вантажів — не менше 1 року;

вік від 18 років для керування транспортними засобами, максимальна вага яких не перевищує 7,5 т;

вік від 21 року для керування іншими транспортними засобами (або від 18 років за наявності професійно-технічної освіти за спеціальністю «водій автотранспортного засобу»).

* Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом, затверджені постановою КМУ від 02.12.2015 № 1001.

Якщо ж ФОП має намір перевозити небезпечні вантажі та відходи (по Україні чи за кордоном), у його водіїв мають бути (п.п. 4 п. 11 Ліцензійних умов № 1001):

— вік від 21 року;

— права категорій «C», «C1», «CE», «C1E»;

— стаж роботи за категоріями «C», «C1», «CE», «C1E» — не менше 3 років;

— стаж роботи водієм на внутрішніх перевезеннях небезпечних вантажів та небезпечних відходів (для міжнародних перевезень) — не менше 1 року;

— свідоцтво про підготовку водія, що перевозить небезпечні вантажі (його ще називають свідоцтво ДОПНВ про підготовку водія, свідоцтво ADR або карта ADR). Водії отримують його після проходження спеціальних курсів і складання іспиту у регіональних сервісних центрах МВС.

При цьому на період дії воєнного стану в Україні та протягом 90 днів, наступних за днем його припинення або скасування, дещо спрощені вимоги передбачено для перевезення пестицидів та агрохімікатів (п. 36 Ліцензійних умов № 1001).

Документи у водія вантажівки

Під час перевезень вантажів водій повинен мати при собі (ст. 16 Закону про дорожній рух*, ст. 48 Закону про автотранспорт**):

1) права (посвідчення водія);

2) реєстраційні документи на вантажівку (наприклад, техпаспорт);

3) поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Без такого поліса їздити не можна взагалі, за деякими незначними винятками (ст. 21 Закону № 1961***);

* Закон України «Про дорожній рух» від 30.06.93 № 3353-XII.

** Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III.

*** Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» від 01.07.2004 № 1961-IV.

Права, техпаспорт, документи щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності можна пред’являти як у паперовому, так і в електронному вигляді

4) інші документи, передбачені законодавством. Наприклад, ліцензію, ТТН або інший визначений законодавством документ на вантаж. Залежно від виду вантажу (наприклад, швидкопсувний) інколи на додачу треба мати ще й сертифікати, посвідчення про якість тощо (визначаються правилами перевезень зазначених вантажів).

Що стосується подорожніх листів, то їх уже не вимагають ані Правила дорожнього руху*, ані Правила перевезення вантажів**. Але ФОП-перевізник може їх складати добровільно (для внутрішнього обліку та списання ПММ).

* Правила дорожнього руху, затверджені постановою КМУ від 10.10.2001 № 1306.

** Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 № 363.

Подорожні листи зараз не є обов’язковими

Які документи повинні бути у водія, який везе небезпечний вантаж

Небезпечні вантажі — це, наприклад: паливо, вугілля, боєприпаси, легкозаймисті речовини, аерозолі, спирти, пестициди, нітрати, скраплені гази, фарби, кислоти, смоли, сірники, корозійні рідини тощо.

У разі їх перевезення додатково до звичайних документів (див. вище) треба мати ліцензію на перевезення*, а також інші документи, про які йдеться у Правилах № 656**.

* Вас може зацікавити стаття «Вантажні перевезення у ФОП: чи потрібна ліцензія?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 82

** Правила дорожнього перевезення небезпечних вантажів, затверджені наказом МВС від 04.08.2018 № 656.

ТТН: де взяти та як оформити?

За сучасним визначенням ТТН — це єдиний для всіх учасників транспортного процесу (крім фізичних осіб, які здійснюють перевезення вантажу за рахунок власних коштів та для власних потреб*) документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи, що може (!) використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку.

* Тут маються на увазі перевезення для власних потреб фізособи (тобто не в рамках господарської діяльності ФОП).

Зверніть увагу, після того, як скасували Перелік № 207*, немає сумнівів, що ТТН потрібна, навіть якщо ФОП сам везе свій товар для власної госпдіяльності, а не лише у випадку, якщо він здійснює перевезення на замовлення інших осіб.

* Перелік документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, затверджений постановою КМУ від 25.02.2009 № 207 (втратив чинність).

То хто ж складає ТТН? У загальному випадку — замовник послуг перевезення (вантажовідправник). Більше деталей з цього приводу знайдете у статті «Оформлюємо ТТН: мені не треба твоя робота, аби я бачив, як ти мучишся» // «Податки & бухоблік», 2022, № 70.

Перевізник сам ТТН не складає, він отримує свій екземпляр ТТН у замовника

Це тільки якщо ФОП везе власний товар, він може скласти ТТН сам собі.

Оформити ТТН можна як у паперовому, так і в електронному вигляді (на неї накладають електронний підпис водія/експедитора, вантажовідправника та вантажоодержувача). Але водію (експедитору перевізника) все одно видають одну паперову копію ТТН для пред’явлення контролерам.

До речі,

поки що е-ТТН не є обов’язковою, але має всі шанси скоро стати такою*

* Вас може зацікавити стаття «е-ТТН: у 2023 році лише добровільно!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 60 (ср. ).

Зверніть увагу! Форму ТТН (додаток 7 до Правил перевезення вантажів) можна змінювати на свій розсуд. Головне при цьому зазначити в ній обов’язкові реквізити, перелічені в п. 11.1 Правил перевезення вантажів. Але не по всіх вантажах таке пройде.

Якщо ви везтимете спирт, алкогольні напої, нафту чи нафтопродукти, хлібобулочні вироби, молочну сировину або деревину, перевірте, щоб вам видали ТТН на спеціальному бланку (форми № 1-ТН /спирт/, 1-ТН /вкд/, 1-ТН /алкогольні напої/, 1-ТТН (нафтопродукт), 1-ТТН (хліб), 1-ТН (МС)).

Чи потрібна ліцензія на зберігання пального?

Щоб забезпечити безперебійну роботу, перевізнику завжди необхідно мати стратегічний запас пального. Так от, слід мати на увазі,

навіть якщо ви зберігаєте пальне у каністрах, резервуарах, бочках тощо виключно для власних потреб, ліцензія на його зберігання все одно потрібна, навіть під час війни

Річна плата за неї — 780 грн (ст. 15 Закону № 481*).

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-ВР.

Але є кілька лайфхаків. Ліцензія на зберігання пального не потрібна, якщо:

1) зберігати його виключно у споживчій тарі до 5 літрів (включно) — ст. 15 Закону № 481;

2) зберігати його у паливному баку автомобіля (з цим погоджуються навіть фіскали — категорія 113.04 БЗ). А от якщо пальне зберігається у бензовозі (паливозаправник), то вони наполягають на тому, щоб ліцензія була (категорія 113.04 БЗ)*. Тож будьте обережні;

* Див. також статтю «Ліцензія на зберігання пального: думка ВС» // «Податки & бухоблік», 2022, № 42.

3) протягом воєнного стану + 30 днів з дня його припинення/скасування зберігати пальне для власних потреб для заправлення генератора в обсязі:

до 2000 літрів на кожний об’єкт, де є генератор,

або більше 2000 літрів на кожний об’єкт, де є генератор, але в такому разі слід надати фіскалам декларацію про провадження господарської діяльності із зберігання пального (ст. 18 Закону № 481).

Чи потрібно щозміни проводити медогляд водіїв?

У ст. 45 Закону про дорожній рух сказано, що періодичність проведення медоглядів водіїв встановлюється в Положенні № 65/80*. Відкриваємо пп. 1.3 та 1.4 цього Положення і бачимо, що водії, які перевозять пасажирів чи вантажі, повинні проходити:

* Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затверджене наказом МОЗ та МВС від 31.01.2013 № 65/80.

періодичні медогляди один раз на 5 років;

щозмінні передрейсові та післярейсові медогляди.

Водночас у Законі про автотранспорт прописано обов’язок перевізника проводити щозмінні передрейсові та післярейсові медогляди водіїв, тільки якщо вони займаються перевезеннями пасажирів (ст. 30 Закону про автотранспорт).

А от для тих, хто перевозить вантажі, прямої згадки про щозмінні медогляди немає. Хоча є вимога «забезпечувати проведення медичного контролю стану здоров’я водіїв» — у ст. 34 Закону про автотранспорт.

Тож деякі сміливці вважають, що ФОП-вантажоперевізники можуть обмежитися лише періодичним медоглядом водія, а щозмінні огляди не проводити.

Ми б не радили так діяти. Бо високими є ризики отримання штрафів.

Нагадаємо, що ст. 1331 КУпАП прямо прописано штраф 510 грн за перевезення вантажів водієм, який не пройшов щозмінного передрейсового медичного огляду. Цей штраф застосовуватимуть саме для водія вантажівки.

А ось за допуск працівника до роботи без обов’язкового медогляду сам ФОП-перевізник ризикує наразитися на адмінштраф у розмірі 680 грн (ст. 128 КУпАП)

До речі, якщо адмінштраф виписано на водія (скажімо, за порушення ПДР чи перевезення вантажів без медогляду тощо), він сам повинен його оплачувати (за власний рахунок).

Як провести медогляд водіїв?

Попередній, періодичний та позачерговий медичні огляди проводить медкомісія в закладі охорони здоров’я.

А от щозмінні передрейсові та післярейсові медогляди здійснюються у спеціально відведеному приміщенні лікарями лікувального профілю та/або молодшими медичними працівниками з медичною освітою за спеціальністю «сестринська справа», «лікувальна справа».

ФОП-перевізник може укласти договір на проведення щозмінних медоглядів з лікувальним закладом, лікарем-ФОП або АТП, де є медсанчастина, або найняти медпрацівника.

Результати медогляду заносять у Журнал щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв (додаток 3 до Положення № 65/80).

Якщо ФОП добровільно використовує подорожній лист, варто занести дані медогляду і в нього (п. 4.6 Положення № 65/80).

Висновки

  • Під час перевезень вантажів водій повинен мати при собі: права, техпаспорт, поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, ТТН та інші необхідні документи.
  • Подорожні листи необов’язкові, але їх можна застосовувати добровільно (для обліку).
  • Якщо ви зберігаєте пальне виключно у споживчій тарі до 5 літрів або в паливних баках вантажівок, можна працювати без ліцензії на зберігання пального.
  • На додачу протягом воєнного стану можна зберігати без ліцензії пальне для заправлення генератора — в обсязі до 2000 літрів пального на кожний об’єкт, де є генератор. Більше 2000 літрів теж можна (для генераторів), але тоді вже треба подати декларацію податківцям.
  • Вантажоперевізник повинен забезпечити для водіїв проходження щозмінних передрейсових та післярейсових медоглядів. Для цього він може укласти договір на проведення медоглядів з лікувальним закладом, лікарем-ФОП, АТП, де є медсанчастина, або найняти медпрацівника.
  • Адмінштраф за відсутність передрейсового медогляду: 510 грн для водія і 680 грн для ФОП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі