Теми статей
Обрати теми

«Бюджетні» платіжки: з 01.12.2023 «Призначення платежу» заповнюємо тільки в новому форматі

Казанова Марина, податковий експерт
30 листопада 2023 року закінчується перехідний період, який дозволяв заповнювати реквізит «Призначення платежу» бюджетної платіжки в старому форматі. На які моменти у зв’язку з цим потрібно звернути увагу платникам та що роз’яснюють податківці з цього приводу — розповімо в статті.

З 01.12.2023 використовуємо виключно новий формат

Нагадаємо, що ще у квітні 2023 року набув чинності Порядок № 148*, який установив нові правила заповнення реквізиту «Призначення платежу» в платіжках на перерахування податків/зборів/обов’язкових платежів/ЄСВ (далі умовно в «бюджетних» платіжках). Нові правила передбачають заповнення цього реквізиту в структурованому форматі. Одночасно був установлений перехідний період, який дозволяв до 01.07.2023 заповнювати цей реквізит як за новими, так і за старими правилами. Потім відповідно до листа НБУ від 30.06.2023 № 11-0008/47215 перехідний період був продовжений до 01.12.2023 (детальніше див. статтю «Призначення платежу» при сплаті податків/ЄСВ: роз’яснення НБУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 54).

* Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затверджений наказом Мінфіну від 22.03.2023 № 148.

Наразі, як повідомляють податківці,

«Національним банком України повідомлено, що дата впровадження (01 грудня 2023 року) виключно структурованої форми призначення платіжної інструкції під час сплати податків і зборів є кінцевою та такою, що змінюватись не буде»

Отже, з 01.12.2023 реквізит «Призначення платежу» в «бюджетних» платіжках має заповнюватися виключно в новому (структурованому) форматі.

Яких саме платіжок стосуються ці правила?

Виходячи з роз’яснень податківців, у структурованому форматі реквізит «Призначення платежу» повинен заповнюватися

в платіжках при перерахуванні платежів на рахунки, відкриті в Казначействі, код ID НБУ яких відповідає значенню «899998»

Проте тут мова йде саме про платежі на бюджетні «податкові» рахунки (рахунки для сплати податків, зборів, обов’язкових платежів) або інші (небюджетні) рахунки, відкриті Казначейством на ім’я ДПС або Державної митної служби України.

Адже, як визначено самим Порядком № 148, структурований формат заповнення реквізиту «Призначення платежу» застосовується:

(1) при сплаті податків, зборів, обов’язкових платежів на бюджетні рахунки, відкриті в Казначействі. Причому, судячи з тексту Порядку № 148, тут маються на увазі «бюджетні» платежі, що адмініструються ДПС;

(2) при перерахуванні платежів (у т. ч. ЄСВ) на небюджетні рахунки, відкриті в Казначействі на ім’я ДПС (її територіальних органів);

(3) при внесенні авансових платежів, грошової застави підприємствами до або під час митного оформлення на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я Держмитслужби;

(4) при сплаті податків, зборів, платежів та ЄСВ на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС.

Тому, наприклад, структурований формат заповнення реквізиту «Призначення платежу»

не застосовується при перерахуванні коштів для поповнення електронного ПДВ-рахунку

Електронний ПДВ-рахунок відкривається на ім’я платника, а не на ім’я ДПСУ. Тому «бюджетні» правила заповнення платіжки тут не діють. Реквізит «Призначення платежу» в платіжках на поповнення електронного ПДВ-рахунку заповнюємо, як і раніше, в довільному (а не структурованому) форматі. Наприклад, можна зазначити «перераховано з рахунку у банку на електронний рахунок» (див. роз’яснення в категорії 101.17 БЗ).

Те саме можна сказати і про перерахування платежів на казначейські рахунки з кодом ID НБУ «899998», які не пов’язані з рахунками ДПС та ДМСУ. Наприклад, при сплаті судового збору правила Порядку № 148 не застосовуються (хоча заяви деяких банків з цього приводи є суперечливими).

Отже, можна дійти висновку, що структурований формат реквізиту «Призначення платежу» стосується саме платіжок, які передбачають:

— перерахування коштів на бюджетні рахунки з кодом ID НБУ «899998», відкриті в Казначействі для сплати податків, зборів, обов’язкових платежів;

— перерахування оплати на рахунки з кодом ID НБУ «899998», відкриті в Казначействі на ім’я ДПС/ДМСУ;

— при перерахуванні платником податків, зборів, обов’язкових платежів, ЄСВ на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС.

До всіх інших платіжок структурований формат заповнення реквізиту «Призначення платежу» не застосовується.

Структурований формат реквізиту «Призначення платежу»

Важливо те, що

можливість заповнити реквізит «Призначення платежу» в «бюджетних» платіжках у структурованому форматі має забезпечити надавач платіжних послуг (зокрема, банк)

Так, відповідно до п. 9 розд. I Інструкції № 163* саме надавач платіжних послуг має надати платнику відповідну платіжну інструкцію (визначити форму платіжної інструкції, порядок її надання). Тобто банк (або інший надавач платіжних послуг) має надати відповідний шаблон платіжної інструкції, який забезпечує заповнення реквізиту «Призначення платежу» в структурованому форматі.

* Інструкція про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затверджена постановою Правління НБУ від 29.07.2022 № 163.

Що стосується самого структурованого формату, то, по суті, він передбачає, що реквізит «Призначення платежу» в платіжній інструкції поділений на окремі поля (рядки), які потрібно буде заповнити платнику. Оскільки це будуть окремі поля, то зникає необхідність відокремлювати їх розділовими знаками.

Умовно за порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» в структурованому форматі можна виділити чотири види «бюджетних» платіжних інструкцій. Це платіжки на:

1) сплату податків/зборів/платежів/ЄСВ на «звичайні» казначейські рахунки (не через єдиний рахунок) з визначенням коду виду сплати;

2) сплату податків/зборів/платежів ЄСВ/ через єдиний рахунок без конкретизації платежу. Тобто це випадок, коли платник сплачує податки через єдиний рахунок і перераховує кошти на єдиний рахунок загальною сумою без конкретизації, який платіж він сплачує;

3) сплату податків/зборів/платежів/ЄСВ/ через єдиний рахунок з конкретизацією напряму перерахування;

4) сплату орендної плати за оренду державного майна (в тій їх частині, яка підлягає сплаті в бюджет).

Розглянемо найбільш популярний вид «бюджетних» платіжок — коли платежі перераховуються на «звичайні» казначейські рахунки (перший названий вище вид платіжок).

У таких платіжках у реквізиті «Призначення платежу» заповнюється лише два поля:

«Код виду сплати» (з Довідника, який наведений у додатку 1 до Порядку № 148);

«Додаткова інформація запису» — заповнюється в довільному форматі. При цьому суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, у цьому полі зазначають інформацію щодо: (1) звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов’язання, та (2) дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата).

Також є вимога у п. 50 розд. II Інструкції № 163, що податковий агент у платіжній інструкції на сплату утриманого податку на доходи фізичних осіб із суми заробітної плати в реквізиті «Призначення платежу» повинен, серед іншого, зазначити період, за який заробітна плата нарахована.

Приклад 1. Платник (код ЄДРПОУ 12345678) сплачує ЄСВ, нарахований на суму заробітної плати за другу половину листопада 2023 року, в сумі 30000 грн.

Поле реквізиту «Призначення платежу»

Заповнення

Код виду сплати

101

Додаткова інформація запису

єдиний внесок, нарахований на суму заробітної плати за другу половину листопада 2023 року

Звернуть увагу: ніяких додаткових символів (*), знаків «;» проставляти не потрібно.

Наведемо ще декілька прикладів.

Приклад 2. Сплата ФОП (податковий номер 1234567891) авансового внеску з єдиного податку групи 2 за грудень 2023 року в сумі 1340 грн.

Поле реквізиту «Призначення платежу»

Заповнення

Код виду сплати

101

Додаткова інформація запису

авансовий внесок з єдиного податку за грудень 2023 року

Прилад 3. Платник (код за ЄДРПОУ 12345678) сплачує податкове зобов’язання з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за грудень 2023 року, ліцензія від 13.05.2019 № 6528 в сумі 5000 грн.

Поле реквізиту «Призначення платежу»

Заповнення

Код виду сплати

101

Додаткова інформація запису

рентна плата за користування радіочастотним ресурсом за грудень 2023 року за ліцензією від 13.05.2019 № 6528

Приклад 4. Платник (код ЄДРПОУ 12345678) сплачує податковий борг з податку на прибуток у сумі 5000 грн.

Поле реквізиту «Призначення платежу»

Заповнення

Код виду сплати

140

Додаткова інформація запису

податковий борг з податку на прибуток

Що стосується порядку заповнення інших видів платіжок (при сплаті через єдиний рахунок з конкретизацією/без конкретизації напряму перерахувань), то як у такій платіжці має заповнюватися реквізит «Призначення платежу», див. окремо в статті «Призначення платежу» при сплаті податків/ЄСВ: що відбувається?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 54.

Висновки

  • З 01.12.2023 реквізит «Призначення платежу» в «бюджетних» платіжках має заповнюватися в новому структурованому форматі. За старими правилам заповнювати цей реквізит вже не можна.
  • За роз’ясненням податківців, структурований формат реквізиту «Призначення платежу» має використовуватися в платіжках, які передбачають перерахування оплати на рахунки, відкриті в Казначействі, код ID НБУ яких відповідає значенню «899998». Проте це не стосується перерахування оплати на поповнення електронного ПДВ-рахунку, адже такий рахунок хоча і відкривається в Казначействі, але він відкривається на ім’я платника податків, а не на ім’я ДПСУ.
  • Забезпечити можливість заповнення реквізиту «Призначення платежу» в структурованому форматі має надавач платіжних послуг (зокрема банк). Він має надати вам шаблон платіжної інструкції, яка дозволить заповнити цей реквізит у структурованому форматі.
  • Якщо ви перераховуєте «бюджетні» платежі на окремі казначейські рахунки (не через єдиний рахунок), то в реквізиті «Призначення платежу» за новими правилами достатньо заповнити два поля: (1) «Код виду сплати» (як правило, «101») та (2) «Додаткова інформація запису» (інформацію про платіж у довільному вигляді). Ніяких додаткових розділових знаків, які б відокремлювали ці поля одне від одного, проставляти не потрібно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі