Теми статей
Обрати теми

Як заповнити реквізит «форма оплати» в чеку РРО/ПРРО

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Про те, що форма оплати є обов’язковим реквізитом касового чека, ви вже знаєте зі статті «Обов’язкові реквізити чека РРО/ПРРО» // «Податки & бухоблік», 2023, № 79. Розглянемо, як фіскали рекомендують його заповнювати, а також надамо свої поради щодо цього. А заразом з’ясуємо, чи можуть вас покарати за неправильне, на думку перевіряючих, заповнення цього реквізиту.

Нормативні приписи

Щодо правил заповнення реквізиту «форма оплати» Положення № 13* небагатослівне.

* Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

Воно вимагає (див. п. 2 розд. ІІ Положення № 13) в одному з рядків фіскального касового чека в обов’язковому порядку зазначати

позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо), суму коштів за цією формою оплати та валюту операції

У разі здійснення оплати лише в готівковій формі дозволяється не друкувати цей рядок (п. 6 розд. ІІ Положення № 13).

А от при оплаті покупцем товару за декількома формами, наприклад, частково готівкою, а частково електронним платіжним засобом (ЕПЗ), рядок фіскального чека із позначенням форми оплати повторюється відповідно до кількості різних форм оплати. У фіскальному чеку мають бути зазначені всі способи оплати із сумами, сплаченими за кожною формою, без будь-яких обмежень щодо кількості способів, які будуть використані при продажу. При цьому кількість рядків у фіскальному чеку із зазначенням форми оплати та сплаченої за нею суми має відповідати кількості способів оплати (див. лист ДПСУ від 27.05.2021 № 2099/ІПК/99-00-07-05-01-06).

Зробимо проміжний висновок. Положення № 13 не містить вичерпного переліку можливих форм оплати.

З одного боку, це добре, оскільки не обмежує фантазію платників. Наприклад, за бажання можна розділити безготівкові оплати, зазначаючи «Картка» при прийманні платіжної картки покупця через POS-термінал у магазині та «Безготівка» при сплаті на картку продавця. А можна закодувати ці форми оплати й інакше, наприклад, «Безготівкова 1» і «Безготівкова 2». Єдине, що при цьому слід розуміти: оплата за реквізитами платіжної картки продавця не є розрахунковою операцією та взагалі не вимагає обов’язкового застосування РРО/ПРРО, хоча податківці й стверджують зворотне.

З іншого боку, відкритий перелік форм оплати, а також відсутність у Положенні № 13 конкретних указівок щодо того, як зазначати форму оплати, дозволяє фіскалам маніпулювати правилами відображення цього реквізиту, про що розповімо далі.

Практичні ситуації

Попередня оплата. Аванси готівкою за товари (послуги), а також у безготівковій формі, зокрема із застосуванням ЕПЗ? підпадають під визначення розрахункової операції (див. його у ст. 2 Закону про РРО). Тож здійснювати розрахунки за такими операціями слід через РРО/ПРРО. З цим твердженням сперечатись безглуздо.

А от те, що податківці вимагають у разі проведення розрахунків за попередню (авансову) оплату за товар (послугу) зазначати в касовому чеку «передоплата товарів» (БЗ 109.02), викликає певні заперечення. Чому? Бо якщо вони натякають на заповнення в такий спосіб реквізиту «назва товару (послуги)», то цього категорично робити не можна (докладніше — в статтях «Назва товару в чеку РРО: які є вимоги?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 58 і «Спрощена назва товару (послуги) в чеку РРО/ПРРО» // «Податки & бухоблік», 2023, № 79).

Натомість ми б дали таку рекомендацію:

незалежно від того, отримали ви гроші за товар повністю чи їх частину, у реквізиті «форма оплати» зазначайте або «готівкою» або «карткою»/«ЕПЗ»/«безготівкова»

І все!

Кредит (відстрочений платіж). Ситуація зрозуміла — спочатку відвантажується товар, а оплата за нього надходить пізніше.

Як стверджують фіскали (БЗ 109.06, лист ДПСУ від 19.09.2023 № 3068/ІПК/99-00-07-04-01-06), продавець у момент відпуску товару (послуги) має сформувати відповідний розрахунковий документ із зазначенням у ньому форми оплати «кредит/відстрочка платежу» або іншої, що відповідно до закону більш якісно характеризує правовідносини, які склались між покупцем та продавцем.

У іншій консультації (див. БЗ 109.02) йдеться про те, що розрахунки в такому разі проводяться через РРО/ПРРО з використанням режиму попереднього програмування «погашення кредиту» (припускаємо, тут вони мають на увазі саме реквізит «форма оплати»).

Ми ж традиційно виходимо з того, що

при відвантаженні товару без оплати жодної розрахункової операції немає, тому застосовувати РРО/ПРРО немає підстав

Тож і говорити про форму оплати в касовому чеку немає сенсу.

Разом з тим не підлягає сумніву, що остаточний розрахунок готівкою за відстроченим платежем має бути проведений через РРО/ПРРО (та сама консультація з БЗ 109.02). От тільки з якою формою оплати слід сформувати такий чек, податківці не сказали. На нашу думку, це може бути форма оплати «готівкою» або «ЕПЗ/карткою/безготівка» залежно від того, як розплачувався покупець. Застосовувати при цьому запропоновані фіскалами форми оплати «кредит» або «погашення кредиту» не потрібно.

Післяплата. Донедавна із цим було все зрозуміло: у разі продажу товару виключно на умовах післяплати та доставки таких товарів поштою або службами кур’єрської доставки застосування РРО/ПРРО продавцем не вимагалося.

На сьогодні ж фіскали дійшли висновку, що обов’язок застосування РРО/ПРРО продавцем товарів на умовах післяплати визначають виключно умови договорів на перевезення (доставку) товарів, що укладені між продавцями та службами доставки (БЗ 109.02). При цьому всі служби доставки вони поділили на перевізників/кур’єрів (приклад — «Укрпошта») та експедиторів/логістичні компанії (приклад — «Нова пошта»). Більше подробиць шукайте в статті «Післяплата через «Нову пошту»: ДПСУ наполягає на РРО/ПРРО для продавця» // «Податки & бухоблік», 2023, № 68 (ср. ).

У підсумку маємо, що тільки в разі співпраці з такими службами доставки, як «Укрпошта», продавець, як і раніше, має право не застосовувати РРО/ПРРО. А от при відправці товарів через будь-якого експедитора (логістичну компанію), скажімо, через «Нову пошту», фіскальний касовий чек має бути сформований продавцем до відправки товару та вкладений у коробку з товаром або надісланий покупцеві при або до передачі його експедитору (логістичній компанії).

При формуванні чека має бути зазначений вид оплати в кредит або відстрочення оплати (залежно від організаційно-правової форми платника податків) та зазначена форма оплати — безготівкова

Що означає в цьому контексті вжите податківцями поняття «вид оплати» та як воно залежить від організаційно-правової форми платника податків, сказати важко.

А от із їхнім твердженням щодо форми оплати «безготівкова» можна погодитися. Звісно, якщо пристати на абсурдну вимогу щодо формування фіскального чека при відвантаженні товарів. Адже вона, як і в попередньому випадку (при продажу товарів у кредит), не має нічого спільного з Законом про РРО

У зв’язку з цією нерозберихою іноді виникає запитання,

яку форму оплати має вказувати в чеку продавець, якщо товар передається «Новій пошті», а оплата за нього надходить на поточний рахунок продавця від ТОВ «Нова Пей»?

Пряма відповідь на нього міститься в цій же консультації з БЗ 109.02, а також у листах ДПСУ від 19.09.2023 № 3068/ІПК/99-00-07-04-01-06 і ГУ ДПС у Тернопільській обл. від 28.07.2023 № 2157/ІПК/19-00-07-04-10: видавати або надсилати окремий чек надавачам платіжних послуг, які переказують кошти (тобто ТОВ «Нова Пей»), не потрібно. Отже, й говорити про форму оплати в такому разі немає сенсу.

Подарункові сертифікати, відомості, талони, безкоштовні рецепти. На думку фіскалів (БЗ 109.02), розрахунки за допомогою подарункового сертифіката або з використанням відомостей, талонів, безкоштовних рецептів проводяться через РРО/ПРРО з позначенням форми оплати: «безготівкова».

При цьому суб’єкт господарювання має право уточнити вид форми оплати: «подарунковий сертифікат», «талон», «відомість», а за безкоштовними рецептами — «безоплатно» та суму коштів за цією формою оплати. Як саме це можна зробити, фіскали прямо не говорять, однак натякають, що касовий чек, крім обов’язкових реквізитів, може містити й інші дані (п. 5 розд. I Положення № 13), що є допоміжними або інформаційними.

Якщо загальна сума покупки більша ніж вартість, зокрема, подарункового сертифіката, талонів, то в чеку зазначається декілька форм оплати: «готівкова та/або безготівкова» та сума коштів за кожною формою оплати, яка була використана при здійсненні розрахункової операції.

Наша думка, зокрема, щодо подарункових сертифікатів така (розлогіше — в статті «Продаж з використанням подарункових сертифікатів: як оформити чек РРО/ПРРО» // «Податки & бухоблік», 2023, № 49):

оскільки придбання сертифіката вже провели через РРО/ПРРО, то оформлювати касовий чек ще й на операцію отоварювання подарункового сертифіката не потрібно

Тож про відображення форми оплати в цьому випадку говорити недоречно. Як і у випадку придбання за відомостями/талонами — останні зазвичай ідуть за безготівковим розрахунком. Хіба що роздрібним торговцям ПММ не уникнути касового апарату при продажу пального за відомостями/талонами тощо, бо пальне на АЗС відпускається тільки через РРО. Щодо безоплатних рецептів ситуація ще цікавіша. Адже покупець ліків узагалі нічого не сплачує їх продавцеві. А продавець, у свою чергу, отримує відшкодування витрат з бюджету (зрозуміло, у безготівковій формі) на підставі поданих документів (реєстр пільгових рецептів і фактично відпущених лікарських засобів).

Резюмуємо сказане вище. На сьогодні значення реквізиту «форма оплати» в чеку, як нам здається, дещо перебільшено. Важливу роль він відігравав тоді, коли слід було забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, що зазначена в денному звіті РРО. Тому безготівкові продажі із застосуванням ЕПЗ, які проходили через касовий апарат без надходження готівки, потрібно було обов’язково зазначати з правильною формою оплати. В тому числі для контролю за своєчасністю та повнотою оприбуткування готівки.

На теперішній час якщо ви ненароком помилились і товар, оплачений готівкою, провели в чеку як безготівковий (або навпаки), то занадто панікувати не варто. Адже, по-перше, зараз скасовано штраф за невідповідність на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті. А по-друге, п’ятикратні штрафи за неоприбуткування готівки теж пішли в небуття.

Хоча виправити помилку у формі оплати все одно не завадить.

Якщо припустилися помилки

Отримали готівку — пробили безготівку. Якщо при продажу товарів (наданні послуг) було помилково проведено через РРО/ПРРО суму з формою оплати «безготівка та/або картка», а необхідно було «готівка», скасування помилково проведеної операції шляхом реєстрації від’ємної суми робити не потрібно. Адже мета роздрукування від’ємного чека видачі коштів — привести у відповідність суму готівкових коштів, що міститься на місці розрахунків, із сумою, зазначеною у Z-звіті, шляхом зменшення останньої без фактичної видачі готівки. А в цьому випадку такої невідповідності немає, оскільки готівковий платіж провели як безготівковий.

Тож для виправлення такої помилки

після отримання готівки від покупця за проданий товар (надану послугу) проводять розрахункову операцію на повну суму покупки з формою оплати «готівка»

Крім того, складають акт про скасування помилкової форми оплати, в якому зазначають дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа (БЗ 109.06).

Безготівковий платіж провели як готівковий. Щоб виправити цю помилку, треба:

— зареєструвати у РРО від’ємну суму, що дорівнює вартості проданого товару;

— скласти акт про скасування помилково проведеної суми з формою оплати «Готівкою».

Говорити ж про інші помилки, а особливо в тому разі, коли ви не виконали якісь із рекомендацій фіскалів, наведених у попередньому розділі, навряд чи варто.

Звісно, не слід забувати про те, що у разі відсутності в чеку хоча б одного з обов’язкових реквізитів, у тому числі й реквізиту «форма оплати», такий документ не прийматиметься як розрахунковий (п. 3 розд. І Положення № 13). А за невидачу відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, передбачені фінансові санкції (див. п. 1 ст. 17 Закону про РРО; БЗ 109.18). Також за порушення вимог Закону про РРО на осіб, які здійснюють розрахункові операції, може бути накладено адмінштраф (ст. 1551 КУпАП).

Однак якщо у чеку форма оплати вказана (хай хоч як-небудь), то штрафів бути не повинно. Адже про відсутність обов’язкового реквізиту чека в такому разі вже не йдеться.

Таким чином, на нашу думку,

цілком достатньо заповнювати реквізит «форма оплати» всього двома значеннями: «готівкова» та «безготівкова» (або «готівкою» та «карткою»/«ЕПЗ» тощо)

Тож дотримуйтесь цієї нашої поради — і жодних проблем із чеком РРО/ПРРО у вас не виникне.

Висновки

  • Позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо) та суми коштів за цією формою оплати є обов’язковим реквізитом фіскального касового чека.
  • Разом з тим оскільки реалізацію товарів, проданих у кредит (із відстроченням платежу), на наше тверде переконання, проводити через РРО/ПРРО не слід, то й говорити про заповнення форми оплати в такому разі недоречно.
  • Так само можна ігнорувати рекомендації фіскалів щодо продажу товарів, оплачених за безготівковим розрахунком (як у випадку з відомостями/талонами тощо) і відпущених безоплатно (як у випадку з безоплатними рецептами.
  • Якщо у чеку форма оплати вказана (для цього, на нашу думку, вистачить усього двох значень: «готівкова» та «безготівкова»), то штрафів за невидачу відповідного розрахункового документа бути не повинно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі