Теми статей
Обрати теми

Передача продукції для ЗСУ через благодійну організацію: чи будуть компенсуючі ПЗ?

Казанова Марина, податковий експерт
Підприємство надає благодійну допомогу армії у вигляді власної продукції через благодійну організацію. Чи потрібно нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ? Як їх нараховувати: виокремити з готової продукції те, що було придбано з ПДВ? Як скласти податкові накладні на безоплатну передачу продукції благодійній організації та на компенсуючі податкові зобов’язання?

У відповіді на ці запитання можна виокремити два моменти:

1. Чи є безоплатна передача через благодійну організацію постачанням?

2. Чи треба компенсувати ПК через п. 198.5 ПКУ?

Стосовно першого зазначимо: оскільки передання продукції для потреб армії здійснюється через благодійну організацію, то в цьому випадку

воєнна норма абз. 4 п. 321 підрозд. 2 розд. XX ПКУ про те, що безоплатне передання товарів/послуг/необоротних активів для потреб оборони не є постачанням, працювати не буде

Адже в цьому пункті чітко визначено, кому саме мають передаватися товари/послуги, щоб операція не вважалася постачанням (ЗСУ, Нацгвардія, СБУ, ДСНС, МВС тощо). І благодійні організації в цьому переліку не названі. Тобто сама операція передання товарів/власно виготовленої продукції благодійній організації для потреб армії вважається операцією постачання.

Але в цьому випадку таке постачання звільняється від оподаткування ПДВ за п.п. 197.1.15 ПКУ, який передбачає, що

безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, звільняється від ПДВ

Отже, у цьому випадку за самим фактом передачі продукції благодійній організації для потреб армії треба скласти податкову накладну (ПН), як на звільнені операції (ПН складається на дату передання продукції благодійній організації).

Детальніше про складання такої ПН див. у статті «ПН на пільговані постачання» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48 (ср. ).

Тепер щодо другого питання — нарахування компенсуючих податкових зобов’язань (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ. Узагалі, за звичайних умов, якщо товари/послуги, використані в операціях, які звільнені від оподаткування, — виникає необхідність нарахувати компенсуючі ПЗ.

Але! В абз. 3 п. 321 підрозд. 2 розд. XX ПКУ сказано, що на період воєнного стану не вважаються використаними платником податку в неоподатковуваних операціях або операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, товари:

«передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України у період дії воєнного, надзвичайного стану».

Перелік таких «інших осіб» не конкретизується, а тому такими особами можна вважати і благодійні організації.

А тому якщо при переданні продукції благодійній організації буде чітко визначено, що така продукція передається саме для потреб забезпечення оборони України (що має бути підтверджено документально), то компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ, вважаємо, можна не нараховувати.

Хоча, звертає на себе увагу лист ДПСУ від 08.11.2022 № 1894/ІПК/99-00-21-03-02-06, в якому розглядалася ситуація, подібна до нашої. Підприємство здійснило передачу благодійній організації на користь ЗСУ вершкового масла, виробником якого воно є, а також цукру, що знаходився на складі підприємства. Після передачі вищевказаних продуктів харчування благодійна організація передала підприємству копію акта приймання-передачі, де було зазначено, що вся кількість продуктів харчування, яка була отримана благодійною організацію від підприємства, передана до військової частини ЗСУ.

Щодо цієї ситуації податківці зазначили, що якщо безоплатна передача продукції здійснюється організаціям, які відповідно до законодавства визначені благодійними, то:

— операція звільняється від оподаткування відповідно до п.п. 197.1.15 ПКУ;

— при цьому платнику ПДВ потрібно нарахувати компенсуючі ПЗ на підставі п.п. «б» п. 198.5 ПКУ (тобто як на використання товарів/послуг в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ).

Тобто податківці говорять про те, що компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ в цьому випадку мають нараховуватися. При цьому звертає увагу на себе те, що воєнні норми ПКУ в цьому роз’ясненні податківці взагалі не аналізують.

Але ми вважаємо, що п. 321 підрозд. 2 розд. XX ПКУ дозволяє при переданні через благодійну організацію продукції для потреб оборони не нараховувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Оскільки, як ми зазначали вище, цей пункт говорить, що не вважаються використаними в неоподатковуваних операціях товари/послуги, «надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України у період дії воєнного, надзвичайного стану».

Єдине, що документально має бути підтверджено, що товари передані благодійній організації саме для подальшого передання їх для потреб забезпечення оборони України.

Якщо все ж підприємство вважає безпечнішим нарахувати компенсуючі ПЗ за п.п. «б» п. 198.5 ПКУ, то варто врахувати, що базою їх нарахування для товарів/послуг є вартість придбання таких товарів/послуг. Тобто якщо мова йде про передання продукції власного виробництва, то компенсуючі ПЗ мають бути нараховані виходячи з вартості товарів/послуг, придбаних з ПДВ, які сформували собівартість виготовленої продукції, яка була передана.

Відповідно має бути складена і компенсуюча податкова накладна. Її можна скласти як зведену не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому необхідно компенсувати податковий кредит.

Як номенклатуру потрібно зазначити дати складання та порядкові номери вхідних ПН та інших документів (МД, касових чеків, транспортних квитків тощо), за якими було відображено ПК, який потрібно компенсувати). Тобто вхідні ПН, за якими придбавалися товари/послуги, які сформували собівартість продукції, яка безоплатно була передана благодійній організації.

Детальніше безпосередньо про те, як саме складається така ПН, читайте в статті «Компенсуюча ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48.

Отже, підсумуємо:

1. Якщо передача власно виготовленої продукції для потреб армії здійснюється через благодійну організацію, то така операція звільняється від ПДВ на підставі п.п. 197.1.15 ПКУ.

2. Що стосується нарахування компенсуючих ПЗ (як на використання товарів/послуг у звільнених операціях), то вважаємо, що п.п. п. 321 підрозд. 2 розд. XX ПКУ дозволяє в цьому випадку їх не нараховувати. Але є роз’яснення податківців, в яких вони говорять, що компенсуючі ПЗ мають нараховуватися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі