Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник групи 3 не врахував у декларації наростаючий підсумок

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Юридична особа перебуває на спрощеній системі оподаткування — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 за ставкою 5 %, не рахує МПЗ. Під час заповнення ЄП-декларації за 2023 рік платник розрахував і дохід, і ЄП правильно. Проте не врахував суму податку, нараховану в попередніх періодах року, — не зменшив загальну суму ЄП за 2023 рік на суму податку попереднього періоду звітного року (за три квартали 2023 року). Водночас сплатив до бюджету правильну суму ЄП (за вирахуванням податку минулого періоду звітного року). Чим це загрожує та як виправити ситуацію? Розбираємося.

Декларація юрособи — єдиноподатника — нюанси складання

Юридичні особи — єдиноподатники групи 3 звітують з єдиного податку щокварталу (п. 294.1 ПКУ). ЄП-декларацію такі платники подають протягом 40 календарних днів, що настають за звітним кварталом (п. 296.3, п.п. 49.18.2 ПКУ). Сплачують ЄП протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за звітний квартал (п. 295.3, п. 57.1 ПКУ).

Форму Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу Мінфіну від 24.11.2022 № 394). За допомогою цієї форми звітують усі єдиноподатники — юрособи групи 3: і платники ПДВ (за ставкою ЄП 3 %), і неплатники ПДВ (за ставкою ЄП 5 %).

ЄП-декларацію квартальники складають наростаючим підсумком з початку року (п. 296.7 ПКУ)*

* При цьому важливо пам’ятати, що дохід, отриманий у 2023 році на спецЄП (група 3 за ставкою 2 %), у декларації зі звичайного ЄП (у ряд. 1 розд. II) не відображався. Нехай навіть і складають її наростаючим підсумком. Адже за частину 2023 року, протягом якої єдиноподатник працював на спецЄП, він уже відзвітував у місячних деклараціях спецЄПешника. Деталі з цього приводу знайдете у статті «Декларація платника єдиного податку — юрособи за 2023 рік» // «Податки & бухоблік», 2024, № 6.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі