Теми статей
Обрати теми

Декларація платника єдиного податку — юрособи за 2023 рік

Казанова Марина, податковий експерт
Наближаються строки подання декларації з єдиного податку (ЄП) за підсумками роботи 2023 року для підприємств-єдиноподатників. Звітують такі єдиноподатники у квартальні строки. У статті нагадаємо особливості подання та заповнення декларації платника ЄП — юрособи.

Строки подання/сплати

Звітним періодом для єдиноподатників-юросіб групи 3 є квартал (п. 294.1 ПКУ). Тому подати декларацію за звітний період «рік» треба у квартальний строк — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (п.п. 49.18.2, п.. 49.19, п. 296.3 ПКУ).

А це означає, що єдиноподатники-юрособи мають

подати декларацію за 2023 рік не пізніше 9 лютого 2024 року

А сплатити ЄП за цією декларацією (за місцем своєї податкової адреси, п. 295.4 ПКУ) потрібно у 10-денний строк за граничним днем подання, тобто не пізніше 19 лютого 2024 року. У цей же строк, якщо за підсумками 2023 року відбулося перевищення ЄП-ліміту доходу, сплачується ЄП за підвищеною (подвійною) ставкою із суми перевищення (п. 295.7, п.п. 3 п. 293.8 ПКУ).

Якщо змінили місцезнаходження. Єдиноподатники подають ЄП-декларацію контролюючому органу за місцем своєї податкової адреси, тобто за своїм місцезнаходженням (пп. 296.4, 45.2 ПКУ). А що коли змінили місцезнаходження, наприклад, з тимчасово окупованої території / території бойових дій? Куди подавати декларацію з ЄП і сплачувати ЄП?

У такому разі виник спірний момент. У п. 294.7 ПКУ говориться, що останнім звітним періодом за старим місцезнаходженням є період, у якому подана заява про зміну адреси (а отже, після зміни адреси потрібно звітувати і сплачувати ЄП за новою адресою). Проте податківці (посилаючись на п. 10.2 та п. 10.13 Порядку № 1588* та з урахуванням положень ч. 8 ст. 45 і ч. 5 ст. 78 БКУ) говорять про те, що єдиноподатникам — юрособам групи 3 потрібно

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі