Теми статей
Обрати теми

Платник ПДВ: хто може ним бути, а хто зобов’язаний

Казанова Марина, податковий експерт
Цей номер «Податки & бухоблік» присвячений темі реєстрації та анулювання реєстрації платника ПДВ. Насправді, запитань і нюансів у цій темі чимало. Зараз із ними будемо розбиратися. А почнемо з питання — хто та за яких умов може або зобов’язаний бути платником ПДВ.

Коло осіб, які зобов’язані або можуть мати статус платника ПДВ, визначено в п. 180.1 ПКУ. Умовно цих осіб можна поділити на дві групи:

— особи, які є платниками ПДВ за умови реєстрації їх платниками ПДВ (така реєстрація може бути обов’язковою або добровільною);

— особи, які є платниками ПДВ, навіть не маючи статусу зареєстрованого платника ПДВ.

Особи — платники ПДВ без зареєстрованого ПДВ-статусу

Почнемо з другої групи — особи, які є платниками ПДВ, навіть не будучи зареєстрованими платниками ПДВ. До таких осіб належать:

1) особи, які

ввозять (імпортують) товари на митну територію України в обсягах, які підлягають оподаткуванню

Такі особи зобов’язані сплачувати податок під час митного оформлення, навіть не маючи статусу зареєстрованого платника ПДВ (п. 181.2 ПКУ). І це не зобов’язує їх реєструватися платниками ПДВ. У тому числі це стосується і єдиноподатників на безПДВешних групах/ставках (групи 1, 2 та група 3 на ставці 5 %). ПДВ при ввезенні (імпорті) товарів на митну територію України під час митного оформлення таких товарів вони сплачують без реєстрації платником ПДВ (категорія 101.01 БЗ).

Варто звернути увагу: особою, відповідальною за нарахування та сплату до бюджету ПДВ у разі ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, є оператор поштового зв’язку, експрес-перевізник, якщо він здійснює декларування таких товарів шляхом подання реєстрів (тимчасових та/або додаткових) міжнародних поштових та експрес-відправлень (п. 180.21 ПКУ);

2) особи — суб’єкти господарювання (юрособи та ФОП) та постійні представництва нерезидента в Україні, які

отримують послуги від нерезидента (від постійного представництва, незареєстрованого платником ПДВ) з місцем постачання (визначеним за правилом ст. 186 ПКУ) на митній території України

Отримувач таких послуг зобов’язаний нарахувати (задекларувати) і сплатити ПДВ з таких послуг незалежно від того, чи є він платником ПДВ (п. 180.2; ст. 208 ПКУ). Детальніше див. статтю «Послуги від «нереза» неплатнику ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2019, № 20.

Виняток: отримання фізособою-підприємцем, який не зареєстрований платником ПДВ, від нерезидента електронних послуг. У цьому випадку платником ПДВ є сам нерезидент, а підприємцю — неплатнику ПДВ нараховувати ПДВ з таких отриманих послуг не потрібно (п. 2081.1 ПКУ; стаття «Електронні послуги від нерезидента: хто платить ПДВ?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 12)

Особи — платники ПДВ за умови реєстрації платником ПДВ

В усіх інших випадках особа є платником ПДВ за умови її реєстрації платником ПДВ.

Така реєстрація може бути обов’язковою і добровільною

При цьому особою є суб’єкт господарювання — юридична особа або ФОП, який провадить або планує провадити господарську діяльність (п.п. 14.1.139 ПКУ; п. 180.1 ПКУ).

Тому, наприклад, самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, не маючи статусу ФОП, не може бути зареєстрована платником ПДВ.

З цієї ж причини окремим самостійним платником ПДВ не може бути і філія підприємства, оскільки вона не є юридичною особою. Головне підприємство — платник ПДВ може лише делегувати філіям або іншим структурним підрозділам право складати ПН, якщо філія самостійно здійснює постачання товарів/послуг і проводить розрахунки з постачальниками/споживачами.

Варто також зазначити, що

для неприбуткових організацій, які є юридичними особами, правила ПДВ-реєстрації нічим не відрізняються від решти суб’єктів господарювання, які є ПДВ-особами

Крім того, в колі осіб, які можуть або зобов’язані бути платниками ПДВ, п. 180.1 ПКУ називає ще «специфічних» осіб — деякі види договорів (зокрема, договори про спільну діяльність, договір управління майном, угоди про розподіл продукції), які не є самостійними юридичними особами. У цьому випадку окремим платником ПДВ вважається особа, уповноважена вести облік відповідного договору. При цьому обов’язковій реєстрації платником ПДВ такі «специфічні» договори підлягають, якщо обсяг ПДВ-оподатковуваних постачань за таким договором за останні 12 календарних місяців перевищить 1 млн грн. А при менших обсягах вони можуть стати (зареєструватися) платниками ПДВ добровільно (див., зокрема, категорію 101.02 БЗ).

Також особами, які можуть або зобов’язані стати платниками ПДВ, п. 180.1 ПКУ називає:

постійні представництва нерезидентів (п.п. «г» п.п. 14.1.139 ПКУ). Постійне представництво нерезидента підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн. Також передбачена можливість добровільної реєстрації;

нерезидентів, які постачають на митній території України електронні послуги фізособам, у т. ч. ФОП — неплатникам ПДВ (п.п. «д» п.п. 14.1.139 ПКУ). При цьому обов’язок щодо реєстрації платником ПДВ виникає в особи-нерезидента, якщо за результатами попереднього календарного року загальна сума від здійснення нею операцій з постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1 млн грн. Ця сума обчислюється за офіційним курсом валюти України до іноземної валюти, встановленим НБУ, що діє на 0 годин 1 січня відповідного року (п. 2081.2 ПКУ).

Обов’язкова реєстрація платником ПДВ

Обов’язковій ПДВ-реєстрації підлягають:

1) особи, в яких

загальний обсяг оподатковуваних операцій з постачання за останні 12 календарних місяців сукупно перевищив 1 млн гривень

Як порахувати 1 млн для обов’язкової ПДВ-реєстрації, детально розглянуто в статті «Поріг обов’язкової ПДВ-реєстрації — 1 млн грн» // «Податки & бухоблік», 2024, № 29.

При цьому

винятком із цього правила є платники єдиного податку (ЄП) груп 1 — 3

Ті, хто працює на ставці ЄП 3 %, і так є зареєстрованими платниками ПДВ.

А ті, хто обрав безПДВшну ставку ЄП (5 %) або працює в групі 1 — 2 ЄП, навіть при досягненні обсягу операцій постачання в 1 млн грн, не повинні реєструватися платниками ПДВ (п. 181.1 ПКУ, п.п. 14.1.139 ПКУ). Думати про ПДВ-реєстрацію їм потрібно буде у разі, якщо вони переходитимуть на загальну систему оподаткування (див., зокрема, статтю «Реєструємося платником ПДВ із запізненням: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2024, № 24). Або вони можуть набути статусу зареєстрованого платника ПДВ, перейшовши на ставку ЄП 3 %;

2) платники ЄП, які переходять на ПДВешну ставку ЄП 3 % (незалежно від обсягів операцій). Перехід на ставку ЄП 3 % передбачає обов’язкову реєстрацію платником ПДВ.

Новостворені. Тут варто звернути увагу, що

у новоствореного суб’єкта господарювання одразу з дати держреєстрації обрати ЄП зі ставкою 3 % не вийде

Адже відповідно до п.п. 4 п. 293.8 ПКУ ставка ЄП 3 % може бути обрана:

— суб’єктом господарювання, який уже зареєстрований платником ПДВ і переходить на ЄП із загальної системи;

— платником ЄП групи 3, який вже працює на ставці ЄП 5 % та, відповідно, хоче змінити ставку ЄП на 3 %;

— при переході неплатником ПДВ із загальної системи на ЄП або при зміні групи ЄП.

Випадок держреєстрації підприємства/ФОП тут не названий. Отже, одразу (з дати держреєстрації) стати платником ЄП на ставці 3 % не можна. Потрібно, як мінімум, до кінця кварталу, наприклад, пропрацювати на ставці ЄП 5 % і з початку нового кварталу перейти на ставку ЄП 3 % з ПДВ. Або з моменту держреєстрації працювати на загальній системі. У такому разі можна стати платником ПДВ і посеред кварталу (якщо подати заяву на добровільну ПДВ-реєстрацію не пізніше ніж за 10 днів до початку наступного місяця). А потім вже, будучи платником ПДВ, подати заяву на перехід з початку найближчого кварталу на ЄП 3 %.

Необʼєктні або пільгові постачання. Іноді деяких платників цікавить і таке питання. Чи можна, наприклад, платнику, у якого є лише необ’єктні постачання (постачання послуг нерезиденту з місцем постачання за межами митної території України) або пільгові постачання, обрати безПДВешну ставку ЄП 3 % (адже це вигідніше, ніж бути на ставці ЄП 5 %)? На наш погляд, краще з таким не гратися, навіть попри те, що іноді з’являються позитивні розʼяснення (листи ГУ ДФС у Тернопільській обл. від 06.09.2019 № 58/ІПК/19-00-12-01-12; ДФСУ від 05.05.2020 № 1802/6/99-00-04-02-02-06/ІПК). Адже ставка ЄП 3 % встановлюється «у разі сплати податку на додану вартість згідно з цим Кодексом» (п.п. 1 п. 293.3 ПКУ). Податківці можуть сприймати цю норму по-різному. Не можна виключати, що податківці побачать тут порушення правил перебування на спрощенці і примусово скинуть платника з ЄП заднім числом з усіма наслідками. Але якщо ви все одно обираєте ставку 3 %, то не забудьте нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання;

3) особи, які проводять операції

з постачання конфіскованого та іншого майна, яке визначено у п.п. 6 п. 180.1 ПКУ (незалежно від обсягів здійснюваних операцій та обраного режиму оподаткування)

Добровільна реєстрація

Якщо особа не підпадає під обов’язкову реєстрацію платником ПДВ (п. 181.1 ПКУ), але все ж бажає здобути цей статус, то може стати платником ПДВ на добровільній основі.

Виняток — це платники ЄП груп 1 та 2 (умови перебування в яких не передбачають сплати ПДВ) та платники ЄП групи 3 на ставці 5 %. Вони можуть стати платниками ПДВ, тільки перейшовши на ставку ЄП 3 %

Цікаве питання: чи можна одразу новоствореному платнику з дати держреєстрації стати платником ПДВ добровільно? Подати заяву на ПДВ-реєстрацію разом із заявою на держреєстрацію можна. Але це не означає, що одразу з дня держреєстрації вас зареєструють платником ПДВ. Правила, порядок та строки розгляду заяви про реєстрацію платником ПДВ у такому разі є такими самими, як і для випадку, коли платник ПДВ окремо подає заяву за ф. № 1-ПДВ для добровільної реєстрації. Тобто

1) зареєструють платником ПДВ лише з 1-го числа податкового періоду (місяця) (п. 183.3 ПКУ);

2) щоб стати платником ПДВ з наступного місяця, заява на держреєстрацію (з відповідною позначкою про бажання стати платником ПДВ) має бути подана не пізніше ніж за 10 календарних днів до дати, з якої особа буде платником ПДВ.

Всі подробиці щодо добровільної та обов’язкової ПДВ-реєстрації розглянуті в окремій статті цього тематичного номера.

Висновки

  • Особами, які зобов’язані або можуть бути платниками ПДВ, є суб’єкти господарювання — юрособи та ФОП, які провадять або планують провадити господарську діяльність.
  • Серед осіб, які можуть або зобов’язані бути платниками ПДВ, є також специфічні особи, — деякі види договорів (зокрема, договори про спільну діяльність, договір управління майном, угоди про розподіл продукції), які не є самостійними юридичними особами.
  • Також до осіб, які можуть або зобов’язані бути платниками ПДВ, належать постійні представництва нерезидента та нерезиденти, які надають фізособам електронні послуги.
  • Обов’язковій реєстрації платниками ПДВ підлягають особи, у яких загальний обсяг оподатковуваних операцій з постачання за останні 12 календарних місяців сукупно перевищив 1 млн грн. Виняток — платники ЄП.
  • Якщо обсяг оподатковуваних операцій постачань менше 1 млн грн — можна стати платником ПДВ у добровільному порядку.
  • У випадку імпорту товарів або отримання послуг від нерезидента сплачувати ПДВ потрібно незалежно від того, є реєстрація платником ПДВ чи ні.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі