Теми статей
Обрати теми

Техніка виправлення помилок в облікових регістрах ФОП

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Якщо ви знайшли облікову помилку і вважаєте за потрібне її виправити, тоді цей матеріал буде для вас корисним. Під однією парасолькою зберемо способи виправлення помилок у всіх ФОПівських облікових регістрах. Як для єдиноподатників, так і для загальносистемників.

Для початку нагадаємо, що базову інформацію щодо ведення обліку ФОП ви можете знайти у статті «Як ФОП вести облік доходів, витрат та товарних запасів у 2023 році?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 16. Ну а далі вже підемо по конкретних облікових регістрах.

За який період виправляти помилки

Є сенс виправляти помилки за той період, куди податківці можуть дотягнутися перевіркою.

За загальним правилом строк давності для перевірок (окрім трансфертного ціноутворення) складає 1095 днів з дня, наступного за останнім днем граничного строку подання декларації.

Але не поспішаємо з висновками. Зокрема, для планових перевірок перебіг цих 1095 днів призупинявся на період з 18.03.2020 по 31.07.2023, а для недозволених і досі планових перевірок цей строк призупиняється і далі. Детальніше про це див. статтю «Строки податкової та позовної давності + строки зберігання документів під час війни» // «Податки & бухоблік», 2023, № 99.

Тобто перевіркою податківці, насправді, можуть дотягнутися набагато далі, ніж на 3 роки назад.

Недоторканними загалом можна вважати періоди, по яких 3 роки встигли сплисти ще до початку карантину (до 18.03.2020). Тобто у загальному випадку 2016 рік та раніше. Тобто всі молодші (починаючи з 2017 року) помилки краще виправляти

А якщо мова про показники, що впливали на розрахунок підприємницького ЄСВ за себе — актуально для загальносистемників, то тут узагалі строку давності немає (див., зокрема, статтю «Як повернути переплату податків/ЄСВ після припинення ФОП» // «Податки & бухоблік», 2024, № 15). Але, з іншого боку, правила ведення їх дохідно-витратних облікових регістрів (наразі це Порядок № 261*) завжди містили норму про їх зберігання лише протягом 3 років після закінчення звітного періоду, у якому здійснено останній запис.

* Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат, фізичними особами — підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом Мінфіну від 13.05.2021 № 261.

Тож якщо є що і де виправляти, то читаємо далі про техніку виправлення.

Довільний регістр ФОП на ЄП груп 1, 2, 3 без ПДВ

Починаючи з 01.01.2021 регулювання з боку законодавця щодо ведення обліку ФОП на ЄП груп 1, 2, 3 без ПДВ мінімальне (див. п. 296.1 ПКУ). Фактично він лише вимагає:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі