Теми статей
Обрати теми

Імпортний ПДВ: все про нього

Солошенко Людмила, податковий експерт
Ввезення товарів у митному режимі імпорту супроводжується сплатою ввізного ПДВ. Причому неважливо, є імпортер платником ПДВ чи неплатником. Коли сплачувати ПДВ при імпорті та як його обліковувати — розберемо в статті.

Ввезення — оподатковувана операція

Операції з ввезення товарів на митну територію України, у тому числі в митному режимі імпорту, є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. «в» п. 185.1 ПКУ).

Причому сплачувати ПДВ при ввезенні повинна будь-яка особа (навіть не зареєстрована платником ПДВ), що ввозить товари на митну територію України в обсягах, які підлягають оподаткуванню (п.п. 3 п. 180.1 ПКУ). тобто якщо митна вартість імпортних товарів перевищує 150 євро (оскільки ввезення товарів меншої вартості — до 150 євро не є об’єктом оподаткування ПДВ, п.п. 196.1.16 ПКУ). Таким чином,

при імпорті товарів, митна вартість яких понад 150 євро, треба сплатити суму ввізного ПДВ

При цьому товари, що ввозяться на митну територію України, оподатковують ПДВ за відповідною ставкою: 20 %, 14 %, 7 % (п. 206.2 ПКУ).

Коли і як сплачують ПДВ при ввезенні?

Імпортні ПДВ-зобов’язання

Нарахування ввізного ПДВ. При нарахуванні імпортного ПДВ правило першої події не працює (п. 187.11 ПКУ). А нараховують його за такими правилами.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі