Теми статей
Обрати теми

Не оскаржили відмову в реєстрації податкової накладної: чи буде штраф?

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Більшість платників ПДВ у тій чи іншій мірі стикалися з блокуванням ПН/РК. Хтось гарячково намагається вжити всіляких заходів для розблокування, подаючи цілу купу потрібних і непотрібних документів, хтось підходить більш зважено, хтось взагалі нічого не робить. Причому подання документів на розблокування ще не гарантує реєстрацію ПН/РК. Можлива відмова в реєстрації. Чи обов’язково її оскаржувати, щоб уникнути штрафу за відсутність реєстрації ПН? Давайте розбиратися.

Коротко опишемо ситуацію. Платник подав ПН на реєстрацію, але податківці заблокували її. Зібравши всі необхідні документи, платник подав їх у встановлений строк* для розблокування. Проте податківці винесли рішення про відмову в реєстрації ПН.

* Перелік документів і строки їх подання див. у статті «Як розблокувати зупинені ПН/РК» // «Податки & бухоблік», 2023, № 53.

Що далі робити платникові — оскаржувати рішення в адміністративному та/або судовому порядку або закінчити свої поневіряння? Зрозуміло, що за незареєстрованою ПН покупець не зможе збільшити ПК. Але, можливо, сума ПДВ не дуже велика і ця ПН не надто йому потрібна.

А що для постачальника? Чи зможуть податківці накласти на нього якісь санкції?

Думку фіскалів передбачити нескладно. Прогнозовано, вони наполягають на застосуванні штрафу за відсутність реєстрації ПН/РК.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі