Теми статей
Обрати теми

Податковий борг не завадить ФОП-спрощенцю змінити групу

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП — платник ЄП групи 2 скористався воєнним звільненням і не сплачував авансові внески з ЄП, бо був зареєстрований до війни і на сьогодні його податкова адреса — територія можливих бойових дій. Водночас податківці все одно в електронному кабінеті відображали нарахування авансових внесків. А через те що ФОП їх не сплачував, у нього сформувався податковий борг. Чи переведуть ФОП з групи 2 на групу 3 ЄП, якщо є такий податковий борг?

Воєнне звільнення. Нагадаємо, що відповідно до п. 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ всі ФОП-єдинники груп 1 та 2 мали право не сплачувати ЄП з 01.04.2022 (тобто починаючи зі сплати за квітень 2022) до 01.08.2023 (тобто закінчуючи сплатою за липень 2023). Причому незалежно від того, здійснює ФОП на ЄП груп 1, 2 підприємницьку діяльність чи ні і на якій території в нього знаходилась податкова адреса та місце здійснення діяльності.

З 01.08.2023 (тобто починаючи зі сплати ЄП за серпень 2023) не сплачувати ЄП груп 1 та 2 мають право лише ті ФОП, податкова адреса яких знаходиться на територіях активних бойових дій / можливих бойових дій / на тимчасово окупованих територіях відповідно до Переліку № 309* станом на дату початку (!) бойових дій або тимчасової окупації (п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). При цьому податківці розуміють це так, що принциповою є дата, коли ФОП отримав статус платника ЄП групи 1 чи 2. Якщо ФОП не встиг отримати статус платника ЄП груп 1 чи 2 на відповідній території на момент, коли на цій території почалися бойові дії / можливість бойових дій чи тимчасова окупація, то він має обов’язково сплачувати ЄП починаючи з 01.08.2023. Див. з цього приводу статті «Якщо ФОП не сплачував єдиний податок з 01.08.2023» // «Податки & бухоблік», 2024, № 27, «Перехід ФОП у групу 1 чи 2: чи треба сплачувати ЄП» // «Податки & бухоблік», 2024, № 20. У запитанні сказано, що ФОП групи 2 був зареєстрований до війни на території, що є зоною можливих бойових дій. Вочевидь мається на увазі, що і платником ЄП групи 2 ФОП став до війни (адже для податківців важлива саме дата заходу на групи 1 чи 2, а не дата держреєстрації ФОП).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі