Теми статей
Обрати теми

Надати матеріальну допомогу та залишитися неприбутківцем: місія здійсненна?

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Неприбуткові організації мають право надавати матеріальну допомогу фізичним особам, які її потребують. Однак тут потрібно дотримуватися певної обережності, адже можна втратити неприбутковий статус, якщо промахнутися з видом допомоги або її одержувачем. Про те, яку допомогу і кому може видати неприбутківець, ви дізнаєтесь із цієї статті.

Надав допомогу — втратив неприбутковий статус?

За загальним правилом неприбуткові організації (далі — НПО) можуть використовувати отримані доходи (прибутки) лише для (див. п.п. 133.4.2 ПКУ):

1) фінансування витрат на своє утримання та

2) реалізації цілей (завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами НПО.

При цьому установчі документи неприбутківця (або організації вищого рівня, на підставі яких діє НПО відповідно до закону) повинні містити заборону на розподіл отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці та нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Така умова встановлена п.п. 133.4.1 ПКУ.

Тобто для виплати (видачі) матеріальної допомоги фізособі така можливість має бути передбачена установчими документами НПО (наприклад, як у благодійних чи релігійних організацій). Причому в загальному випадку одержувачами такої допомоги не повинні бути засновники (учасники), члени НПО, її працівники, члени органів управління та інші пов’язані з ними особи.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі