Теми статей
Обрати теми

Неприбуткова організація і готівка: коли потрібен РРО

Хмелевський Ігор, податковий експерт
У неприбуткових організацій кілька основних джерел готівкових надходжень: членські внески, пожертвування, оплата товарів і послуг. А ще платежі за оренду і кошти від реалізації необоротних активів. Допоможемо неприбутківцям зорієнтуватися в тому, які з них мають бути проведені через РРО.

Неприбутківці — такі ж РРО-зобов’язані, як і всі

Закон про РРО, як випливає з його преамбули, регулює застосування РРО/ПРРО* у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Його дія поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

* Далі про ПРРО не згадуємо, бо в контексті цієї статті немає жодного значення, який саме реєстратор — програмний чи класичний застосовується.

Впевнені, дехто заперечуватиме, що неприбуткові організації (НПО) є суб’єктами господарювання, дехто вчепиться за слово «торгівля» і наполягатиме, що НПО — ніякі не торгаші ☺, а тому про застосування ними РРО говорити, мовляв, узагалі недоречно…

Насправді ж, НПО теж можна вважати суб’єктами господарювання. А поняття «сфера торгівлі» означає не якийсь із різноманітних торгових видів діяльності (оптова/роздрібна торгівля, матеріально-технічне постачання та збут тощо), а підкреслює суть операції — надання неприбутківцем чогось матеріального чи нематеріального за грошову компенсацію (див. також БЗ 109.01). Тож відкинемо всі сумніви, а ліпше конкретизуємо далі, коли НПО мають застосовувати РРО при отриманні готівки, а коли ні.

Чинне законодавство наказує проводити через РРО лише розрахункові операції (п. 1 ст. 3 Закону про РРО). У свою чергу, розрахунковою операцією є, зокрема, приймання готівкових коштів та платіжних карток за продані суб’єктом господарювання товари чи послуги (ст. 2 Закону про РРО).

Із наведених норм можна дійти декількох висновків.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі