Теми статей
Обрати теми

Можливість несплати ЄП груп 1 та 2 з 01.08.2023: «чим далі, тим загадковіше»

Клец Віталіна, податковий експерт, Томашпольський Сергій, податковий експерт
Можливість не сплачувати ЄП груп 1 та 2 з 01.08.2023 законодавець залишив лише деяким ФОП. Наче все зрозуміло — це ФОП, зареєстровані на «бойових» та окупованих територіях. Але якщо заглибитись у нюанси, виходить — що «взагалі нічого не зрозуміло». Розбираємось!

Чи можна й у 2024 році не сплачувати ЄП груп 1 та 2?

До 01.08.2023 можливість несплати ЄП була передбачена для всіх абсолютно спрощенців групи 1 або 2. Конкретно за місяці з 01.04.2022 (починаючи зі сплати за квітень 2022) по 31.07.2023 (закінчуючи сплатою за липень 2023). Така можливість діяла незалежно від того, де була податкова адреса ФОП, де ФОП здійснював діяльність, був дохід чи не було доходу.

А от з 01.08.2023 (починаючи зі сплати за серпень 2023) можливість несплати ЄП залишили тільки для ФОП групи 1 чи 2 з виконанням наступних вимог (п. 11 підрозд. 8 розд. XX ПКУ):

Які ФОП?

За які періоди можуть не сплачувати?

«податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації»

«за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію»

«Норми цього пункту не застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження фізичної особи — підприємця на іншу, ніж зазначена в абзаці першому цього пункту, територію України».

Власне, за такими правилами ФОП сплачують ЄП груп 1 та 2 і зараз, тобто у 2024 році. Тож щоб відповісти на запитання: «а чи маю я зараз сплачувати ЄП?», треба розуміти:

1) що таке податкова адреса ФОП?

2) які території належать до територій бойових дій та до тимчасово окупованих територій;

3) коли почалися бойові дії або окупація вашої конкретної території та чи є чинним відповідний статус території на зараз.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі