Теми статей
Обрати теми

Сплачуємо податки за третю особу: місія можлива

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Найчастіше така місія випадає на долю директора/засновника, який сплачує податки за рідне підприємство, що має тимчасові фінансові труднощі*. Однак допомогти платнику податків розквитатися з бюджетом може будь-яка юр- чи фізособа. Головне тут — правильно оформити відносини між ними з юридичної точки зору. І не схибити в технічній частині справи — при заповненні бюджетної платіжки. Про це сьогодні й поговоримо.

* Див. про це в статті «Податки власним коштом директора: чи потрібен авансовий звіт» // «Податки & бухоблік», 2023, № 65.

Податкове представництво

З одного боку, будь-яке відступлення грошового зобов’язання або податкового боргу платника податків третім особам заборонено (п. 87.7 ПКУ). Багатьох ця заборона відлякує, тож вони просто складають лапки і чекають на штрафи за несплату/несвоєчасну сплату податків. Такі штрафи, до речі, можна відхопити і зараз, під час воєнного стану (ВС).

З іншого ж боку,

законодавство допускає можливість сплати податків, зокрема, представником платника податків (п. 38.2 ПКУ)

Таким представником визнається особа, яка може представляти законні інтереси платника податків і вести справи, пов’язані зі сплатою податків, на підставі закону або довіреності (п.п. 19.2 ПКУ).

При цьому платник не поступається своїм податковим зобов’язанням представникові, а виконує його за допомогою останнього (доручає представникові здійснити оплату). Тобто сторони діють у рамках договору доручення. І представник платить податки не за платника податків, а від імені та за рахунок останнього (ст. 1000 ЦКУ).

Тож якщо якийсь багатий дядечко ☺ зголоситься стати вашим податковим представником, то, можливо, ще й не все втрачено. Що для цього треба?

Для законного представника, скажімо, директора або іншої особи, яка має право діяти від імені юрособи без довіреності та відомості про яку внесено до ЄДР, крім бажання та коштів, — більше нічого. Такий представник може взагалі обійтися без довіреності.

А от представникові за довіреністю потрібно обов’язково мати цю саму довіреність від платника податків, оформлену належним чином. Належним чином — це як?

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі