Теми статей
Обрати теми

У прибутковій декларації не проставили відмітки про подану фінзвітність

Войтенко Тетяна, податковий експерт
У цьому тематичному номері ми проаналізуємо 10 найпоширеніших помилок, яких припускаються платники податку на прибуток. А саме розповімо: у чому суть кожної конкретної помилки, які її наслідки та як виправити допущений промах. Розпочнемо ж із наступної типової ситуації. Відзвітували з податку на прибуток за 2023 рік. Але помилково у заключній частині декларації не проставили позначки «+» про подання форм фінансової звітності, що додаються (у відповідних клітинках «Баланс» і «Звіт про фінансові результати» поля «Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»). Які наслідки такої неуважності?

Поля про додатки і фінзвітність — обов’язкові реквізити

Згідно з вимогами п. 46.2 ПКУ разом із декларацією з податку на прибуток платники цього податку мають подавати і фінансову звітність. Остання є додатком до прибуткової декларації та її невід’ємною частиною.

При цьому залежно від того, за НП(С)БО чи МСФЗ складають фінзвітність, проставляють позначку «+» у відповідній клітинці поля «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» заключної частини прибуткової декларації (див. БЗ 102.20.02 і БЗ 102.20.02). Водночас у таблиці «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності» проставляють відмітки про комплект поданої разом з декларацією фінансової звітності (про конкретні форми). Для цього у відповідних клітинках проставляють позначку «+» (див. БЗ 102.20.02).

І тут увага!

Інформація про додатки, що додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною, — це обов’язковий реквізит

(пп. 48.3 і 49.11 ПКУ, див. БЗ 102.22). Ба більше, поле про наявність поданих форм фінзвітності — теж обов’язковий реквізит прибуткової декларації (п. 48.3 ПКУ).

Суть та наслідки помилки

Як ви зрозуміли, у нашому випадку платник не відобразив інформацію про додатки, що подаються разом з прибутковою декларацією. Тобто не проставив відмітки про додаток ФЗ і поданий комплект форм фінансової звітності в заключній частині декларації з податку на прибуток. До речі, це є однією з топпомилок, які допускають платники при поданні податкової звітності (див. роз’яснення ЦМУ ДПС по роботі з ВПП від 24.03.2023, статті «Забута або помилкова позначка про подання додатків до декларації» // «Податки & бухоблік», 2023, № 43 і «ТОП-5 помилок при поданні податкової звітності: погляд податківців» // «Податки & бухоблік», 2023, № 30).

Утім можливі наслідки через відсутність позначки про подання додатків до декларації залежатимуть від ситуації.

Фінзвітність не подана, відмітки не проставлені. У цьому випадку неподання обов’язкового додатка ФЗ — це, безумовно, порушення порядку заповнення і подання прибуткової декларації. Тож у податківців, дійсно, є підстави не вважати таку декларацію податковою (п. 48.7 ПКУ). Тому

якщо декларація подана без додатків, обов’язковість подання яких передбачена законодавством, то декларацію не приймуть

І в такому разі податківці направлять платникові письмове повідомлення про відмову в прийнятті декларації (див. БЗ 129.02, роз’яснення ГУ ДПС у Житомирській обл. від 06.10.2023). Така декларація вважатиметься не поданою (п. 49.15 ПКУ).

Тож якщо надійде повідомлення, що прибуткова декларація не прийнята, тоді доведеться наново подавати звітність і розплачуватися штрафом за порушення строків подання податкової декларації (п.п. 49.12.1 ПКУ) — у розмірі 340 грн за п. 120.1 ПКУ (чи в розмірі 1020 грн при повторному порушенні), оскільки граничні строки вже спливли (див. БЗ 102.22, роз’яснення ГУ ДПС у Запорізькій обл. від 08.05.2023).

Фінзвітність подана, відмітки не проставлені. Ідеться про випадок, коли всі відповідні форми фінзвітності подані, але у прибутковій декларації просто не проставлені відмітки про їх подання або вони проставлені не в тій клітинці (мова про поля «Наявність додатків» та «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності»).

Раніше до ситуації, коли у декларації з податку на прибуток забули проставити позначку у клітинці «ФЗ» про подану фінансову звітність (що є додатком до декларації), податківці підходили зважено. І на перше місце ставили не проставляння відмітки, а власне факт подання самого додатка. При цьому фіскали пояснювали, що за непроставлення позначки про подання додатка ФЗ та форм фінансової звітності разом з прибуткової декларацією штрафні санкції не передбачені (див. БЗ 102.22, діяла до 23.05.2020).

Наразі ж податківці дають досить завуальовані роз’яснення щодо цієї ситуації. Зазвичай, вони говорять, що (див. БЗ 102.20.02, роз’яснення ГУ ДПС у Запорізькій обл. від 06.07.2023):

— інформація про додатки, які додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною, названо серед обов’язкових реквізитів податкової декларації (п. 48.3 ПКУ);

підтвердженням подання фінансової звітності разом з декларацією є позначка «+» у декларації у клітинці «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» та у таблиці «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності».

Хоча у випадку коли платник просто забув проставити відмітку про наявність додатків (або проставив позначку не в тій клітинці), реальних підстав не визнати прибуткову декларацію у податківці немає. Адже, насправді,

сама по собі позначка не може бути свідченням фактичного подання/неподання додатків до декларації

Та й додаток ФЗ — фінзвітність, подається окремо від декларації. І як зазначають самі податківці, контроль наявності поданих форм фінансової звітності до прибуткової декларації здійснюється серед поданих раніше та зареєстрованих в центральній базі даних діючих форм фінансової звітності за відповідний звітний період/періоди (див. БЗ 102.20.02 і роз’яснення ГУ ДПС у Харківській обл. від 07.09.2023). Отже,

наявність поданих форм фінансової звітності перевіряється не за відміткою в декларації, а за фактом їх реального подання

Відтак, непроставлення позначки, по суті, є технічною помилкою, яка ніяк не впливає на можливість опрацювання податківцями інформації, зазначеної в декларації, та адміністрування податку.

І, як показує практика, фіскали загалом досить лояльно ставляться до ситуації, коли всі необхідні додатки подані, а позначка про їх подання не проставлена, і, зазвичай, декларацію з таким «дефектом» вважають поданою.

Щоправда, трапляються й випадки, коли все ж на цій формальній підставі (відсутні позначки про подання разом з декларацією додатка ФЗ та фінзвітності) податківці відмовляють у прийнятті декларації і визнають її неподаною. Причому інколи повідомлення про відмову у прийнятті декларації надають/надсилають платникові навіть після спливу відведених 5 робочих днів для його направлення. І застосовують до платника штраф — як за неподання звітності — у розмірі 340 грн за п. 120.1 ПКУ (або в розмірі 1020 грн при повторному порушенні).

Як виправити помилку?

Фінзвітність не подана, відмітки не проставлені. За таких обставин потрібно спочатку подати фінансову звітність. Ну а вже потім наново направити податківцям декларацію з податку на прибуток з відповідними відмітками у її заключній частині про подану фінзвітність (див. статтю «Декларація з податку на прибуток за 2023 рік: ключові аспекти складання та подання» // «Податки & бухоблік», 2024, № 7).

Тут нагадаємо, що платники податку на прибуток, які зобов’язані оприлюднювати фінзвітність (хто це такі, див. у статті «Річна фінзвітність: оприлюднення» // «Податки & бухоблік», 2024, № 11), разом із річною прибутковою декларацією мають подати фіскалам (1) Баланс (Звіт про фінансовий стан) і (2) Звіт про фінансові результати (Звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід), ще не перевірені аудитором. Саме ці дві форми є додатком до декларації з податку на прибуток та її невід’ємною частиною (п. 46.2 ПКУ).

Фінзвітність подана, відмітки не проставлені. Якщо «помилку» відносно того, що не проставлені позначки про додаток ФЗ та подані форми фінзвітності в заключній частині прибуткової декларації, виявили:

за гарячими слідами (до спливу граничних строків подання декларації) — то простіше повторно подати декларацію з типом «Звітна нова». І всі відмітки про додатки в ній проставити правильно;

— коли граничні строки подання вже минули, то в такому разі має сенс почекати 5 робочих днів. Оскільки

якщо прийдуть обидві квитанції і протягом 5 робочих днів від податківців не надійде повідомлення про відмову у прийнятті декларації, то декларацію вважають прийнятою

(пп. 49.9.2, 49.11.1 ПКУ). А отже, можна нічого не робити. Адже декларацію, незважаючи на похибку, прийняли.

Однак у разі коли податківці раптом на цій формальній підставі все ж таки надішлють повідомлення, що декларація не прийнята, тоді доведеться наново подавати звітність і платити штраф за порушення строків її подання (п.п. 49.12.1 ПКУ) — у розмірі 340 грн за п. 120.1 ПКУ, оскільки граничні строки спливли (чи в розмірі 1020 грн при повторному порушенні). Або ж оскаржувати в суді дії податківців щодо неприйняття податкової звітності. Благо що суди тут стоять на боці платників (див. постанову ВС від 21.03.2023 у справі № 420/2809/19 і рішення Одеського окружного адмінсуду від 08.10.2019 у справі № 420/3779/19).

Висновки

  • Якщо фінзвітність не подана і відмітки у прибутковій декларації не проставлені —це порушення порядку заповнення декларації. Платнику надійде повідомлення, що декларація не прийнята. Тоді доведеться наново подати звітність і заплатити штраф за порушення строків подання декларації — у розмірі 340/1020 грн.
  • Якщо фінзвітність була подана, а про те, що не проставили позначки про подання додатків, дізналися до граничних строків подання декларації, — краще подати «Звітну нову» декларацію. Якщо похибку виявили згодом, але отримали обидві квитанції і протягом 5 робочих днів від податківців не надійшло повідомлення про відмову, то декларація вважається прийнятою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі