Теми статей
Обрати теми

Військовий збір — 2015: строки утримання продовжили, базу збільшили

Тетяна ГУЛЬ, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
Які зміни торкнулися військового збору з 01.01.2015 р.?

Немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Як ви знаєте, дію військового збору (далі — ВЗ) продовжили: відповідні правки в п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ* внесли Законом № 71** (див. «ОП», 2015, № 1, с. 4).

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

Спочатку його запровадили тимчасово, до кінця 2014 року. Але в обстановці, що склалася, законодавці прийняли рішення про його продовження. Надовго? Точної відповіді немає, а ПКУ із цього приводу містить нечітку відповідь — «до набуття чинності рішенням ВРУ про завершення реформи Збройних Сил України».

Крім цього, розширили базу обкладення ВЗ. Тепер до нього потрапляють усі оподатковувані доходи резидентів і нерезидентів, визначені ст. 163 ПКУ. З доходів, перелічених у ст. 164 ПКУ, потрібно справляти ВЗ. Доходи, яким пощастило, зазначено у ст. 165 ПКУ. Тобто всі доходи, які обкладаються податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), потрібно обкладати і ВЗ.

Важливо! Утримали ПДФО — утримайте ВЗ!

Планували збільшити і ставку обкладення ВЗ до 2 %. Але таку пропозицію депутати не підтримали. Ставка утримання ВЗ залишилася колишньою — 1,5 %.

Не змінилися також і механізм утримання ВЗ та строки його перерахування. А ось питання, як звітувати за ВЗ, досі залишається відкритим: звітності за ВЗ так і немає.

Наведемо на с. 12 перелік поширених, але «специфічних» виплат. Для вашої зручності інформацію щодо ВЗ подамо в тандемі з ПДФО і ЄСВ.

 

Вид виплат

ВЗ

ПДФО

ЄСВ

Допомога по тимчасовій втраті працездатності (лікарняні)

+

+

+

Сума соціальної допомоги по вагітності та пологах (декретні)

-

-

+

Вихідна допомога

+

+

-

Середній заробіток працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (не плутати з працівниками, призваними на військові збори)

+*

+*

+*

* Позиція фіскалів так і не змінилася: оскільки порядку компенсації з бюджету роботодавцям середнього заробітку мобілізованих працівників досі немає, з середнього «мобілізаційного» заробітку продовжуємо утримувати податки і збори (подробиці шукайте в «ОП», 2014, № 16, с. 7; № 18, с. 12). Крім того, не додає оптимізму і Закон України від 28.12.2014 р. № 80-VIII, яким установлено, що витрати роботодавця з виплати середнього заробітку мобілізованим працівникам компенсують виходячи з наявних ресурсів державного та місцевого бюджетів і бюджетів фондів соцстрахування.

Допомога на поховання, що виплачується за рахунок коштів роботодавця і соціальних фондів

-/+*

-/+*

-

* Не обкладаєте ВЗ і ПДФО допомогу на поховання, що виплачується за рахунок коштів ФСС ТВП, а також кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання померлого платника податку його роботодавцем за останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) такого платника податку у розмірі, що не перевищує у 2015 році 3420 грн. (абз. «а» і «б» п.п. 165.1.22 ПКУ). Якщо сума допомоги від роботодавця перевищує зазначений розмір або надана працівнику для поховання його родича, який не перебував із цим роботодавцем у трудових відносинах, то її суму включаєте до оподатковуваного доходу одержувача.

Разова матеріальна допомога, яка надається роботодавцем працівнику у зв’язку з сімейними обставинами

-/+*

-/+*

-

* Не обкладаєте ВЗ і ПДФО, якщо така допомога надана юридичною або фізичною особою, яка є резидентом України, а її сума сукупно за 2015 рік не перевищила 1710 грн. (п.п. 170.7.3 ПКУ). Суму перевищення над неоподатковуваною величиною включаєте до оподатковуваного доходу.

Сума коштів, що перераховується роботодавцем на рахунок установи охорони здоров’я для лікування працівника та придбання ліків

-/+*

-/+*

-

* Не обкладаєте ВЗ і ПДФО цільову благодійну допомогу на лікування, яку надають платнику податків відповідно до вимог п.п. 170.7.4 ПКУ.

Винагороди за ЦПД (за виконані роботи або надані послуги) фізичним особам — непідприємцям

+

+

+

Сума орендної плати, що виплачується за договором оренди нерухомого майна фізичній особі

+

+

-

Виплати підприємцям за цивільно-правовими договорами

-/+*

-

-

* Для фізичних осіб — підприємців на єдиному податку такі виплати не обкладаються ані ПДФО, ані ВЗ (п.п. 165.1.36 ПКУ). А ось підприємцям на загальній системі оподаткування не пощастило. Вони є платниками ВЗ. Формально податковий агент при виплаті доходу такій особі повинен утримати ВЗ, як із виплати за ЦПД. Спеціальної «звільняючої» норми, як у випадку з ПДФО, немає. Чекаємо роз’яснень фіскалів. Зверніть увагу: для неутримання ВЗ, ПДФО, а також несправляння ЄСВ із виплат підприємцям необхідно мати копію виписки або витягу з ЄДР.

Сума страхових внесків, сплачених роботодавцем за добровільне медичне страхування найманих працівників

+

+

-

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі