Теми статей
Обрати теми

Переукладання або продовження контракту: кадрові наслідки

Тубелець Олексій, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту
З керівником установи укладено контракт, строк дії якого закінчується 03.06.2015 р. Прийнято рішення про переукладання контракту з таким працівником ще на один строк. Чи необхідно укладати новий контракт або можна продовжити дію чинного? Чи припиняються трудові відносини у такому випадку? Як відобразити такі зміни у кадровому діловодстві та трудовій книжці працівника?

Насправді запитання слушне, адже від прийнятого рішення залежать не тільки формально-юридичні критерії. У подальшому це у повній мірі впливатиме й на оплатні моменти. Давайте розбиратися.

Для початку відзначимо, що зараз існують типові форми контрактів, розроблені для керівників підприємств, установ та закладів державної та комунальної форм власності. Так, типова форма контракту з керівником державного і комунального закладу охорони здоров’я затверджена постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 642*, з керівником державного вищого навчального закладу — постановою КМУ від 05.12.2014 р. № 726*, а про засади укладання контракту з керівником держпідприємства відзначено у Положенні, затвердженому постановою КМУ від 19.03.93 р. № 203 (ср. ). Для працівників таких установ застосовують механізм укладання контрактів, про який ідеться у Положенні про порядок укладання контрактів при прийнятті (найманні) на роботу працівників, затвердженому постановою КМУ від 19.03.94 р. № 170.

* Про укладання контракту з керівниками медзакладів ми розповідали в «ОП», 2014, № 23, с. 4, а з керівником вишу — в «ОП», 2015, № 5, с. 4. — Прим. ред.

Звісно, кожна із вказаних типових форм контракту враховує специфіку сегмента бюджетної сфери, під який вона розроблялася. Однак більшість із них мають спільну норму: за два місяці до закінчення строку дії цього контракту він може бути за угодою сторін продовжений або укладений на новий чи інший строк відповідно до законодавства. Тобто за два місяці до закінчення дії контракту (у нашому випадку — не пізніше 03.04.2015 р.) працівник і роботодавець повинні прийняти рішення про їх подальші відносини: укласти новий контракт або подовжити чинний.

Конкретизуємо, що при подальшій співпраці з «контрактним» працівником слід говорити про такі шляхи:

— після закінчення дії попереднього контракту одразу укладається новий контракт;

подовжується строк дії чинного контракту.

Укладання нового контракту. Як правило, такий спосіб обирають у випадках, коли положення (умови) попереднього контракту суттєво змінюються або потребують маси уточнень (наприклад, при появі офіційно затвердженої типової форми укладання контракту з керівником відповідної сфери).

Підкреслимо: із закінченням строку дії попереднього контракту припиняються трудові відносини між роботодавцем і працівником. Заява працівника тут не потрібна. Процедура звільнення звичайна: видається наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту), вноситься запис до трудової книжки працівника і з ним проводиться остаточний розрахунок.

Далі можна укладати новий контракт. При цьому датою набрання чинності новим контрактом має бути дата, наступна після дати закінчення строку дії попереднього контракту. У нашому випадку останнім днем дії попереднього контракту є 03.06.2015 р. Це означає, що новий контракт із цим працівником слід укласти вже 04.06.2015 р. Також у новому контракті прописують дату його закінчення.

При укладанні нового контракту працівник не подає заяву про прийняття на роботу — підписаний контракт (за два місці до спливу дії попереднього) і слугуватиме запорукою його згоди на умови нового контракту. Також необхідно видати наказ (розпорядження) про прийняття на роботу працівника і внести запис до його трудової книжки.

Як будуть виглядати записи у трудовій книжці при припиненні-укладанні контрактів, див. далі.

img 1

Зверніть увагу! У разі закінчення строку дії попереднього контракту та одночасного укладання нового контракту працівник звільняється й одразу приймається на роботу заново*.

* Із дати укладання нового контракту працівник вважається новоприйнятим. Це вплине на обчислення лікарняних, декретних, відпускних та проведення індексації. Крім того, на нього розповсюджуватимуться норми трудового законодавства щодо права на щорічну відпустку повної тривалості у перший рік роботи. — Прим. ред.

Подовження контракту. У такому разі раніше укладений контракт залишається чинним, але строк його дії продовжується. Як правило, контракт подовжується на строк, на який його було укладено раніше. У більшості випадків умова про це застережена і в самому контракті (див. п. 27 Типової форми контракту з керівником медзакладу). Наприклад, контракт уклали на 5 років. Тоді для нашого випадку строк його дії подовжується з 04.06.2015 р. до 03.06.2020 р.

Як здійснюють подовження контракту? Для цього оформлюють додаткову угоду до контракту за два місяці до спливу його строку дії. У ній, зокрема, зазначають: «Продовжити дію контракту з 04.06.2015 до 03.06.2020». Додаткову угоду укладають у двох примірниках. На ній обов’язково розписується працівник — таким чином від дає свою згоду на продовження контракту.

Також видають наказ (розпорядження) про продовження дії контракту (з обов’язковим ознайомленням із ним працівника):

img 2

Не потрібно видавати наказ про внесення змін до наказу (розпорядження) про прийняття на роботу працівника, який видавався при укладанні самого контракту. У такому випадку достатньо наявності додаткової угоди і наказу про продовження контракту.

Важливо! При продовженні контракту трудові відносини між роботодавцем і працівником не припиняються**. Тому запис про продовження дії контракту до трудової книжки не вносять.

** Це означає, що працівнику нараховують виплати із напрацьованого стажу на цій посаді без урахування норм для новачків-працівників. — Прим. ред.

Наостанок відзначимо цікавий момент. Для цього пригадаємо норму ч. 2 ст. 391 КЗпП: трудові договори, які були переукладені один чи декілька разів, за винятком випадків, передбачених ч. 2 ст. 23 цього Кодексу, вважаються такими, що укладені на невизначений строк. У нашому випадку контракт може переукладатися декілька разів. Проте пам’ятайте: на контракт норма ч. 2 ст. 391 КЗпП не поширюється, оскільки він є різновидом строкового трудового договору, укладеного відповідно до ч. 2 ст. 23 КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі