Новини та події

Контрактна форма трудових відносин у закладах культури

Новим Законом від 28.01.2016 р. № 955-VIII (набув чинності 24.02.2016 р.) унесено зміни до низки законодавчих актів. Згідно з оновленими нормами виключно контракт строком на 5 років укладають з керівниками: музеїв, бібліотек, адміністрацій історико-культурних заповідників, театрів і всіх інших державних і комунальних закладів культури.

При цьому керівників усіх закладів культури призначають на таку посаду за результатами конкурсу, процедуру проведення якого тепер прописано у ст. 211 — 215 Закону України «Про культуру» від 14.12.2010 р. № 2778-VI.

У зв’язку з такими нововведеннями керівники органів управління державними і комунальними закладами культури повинні розірвати безстрокові трудові договори з керівниками «культурних» закладів протягом 6 місяців з моменту набуття чинності новим Законом. Очевидно, саме для таких цілей введено нову підставу для звільнення — «підстави, передбачені іншими законами». Вона зафіксована в п. 9 ст. 36 КЗпП . Якщо ж на момент набуття чинності новим Законом з керівником було укладено контракт, то він працює до закінчення строку його дії.

Для призначення нових керівників уже має бути проведено конкурс. Як передбачено Перехідними положеннями нового Закону, конкурсна процедура може не застосовуватися тільки для призначення керівників комунальних закладів культури в територіальних громадах з населенням до 5 тис. жителів.

Крім того, контракт слід укладати також з професійними творчими працівниками (художнім та артистичним персоналом) закладів культури. Їх «відбір» проводять на конкурсній основі. Із працівниками художнього і артистичного персоналу, які перебувають у трудових відносинах із закладами культури, протягом 1 року з дня набуття чинності новим Законом укладають контракт строком від 1 до 3 років без проведення конкурсу.

Час мобілізації ≠ стаж для щорічної додаткової відпустки за шкідливо-важкі умови праці

До стажу роботи для надання щорічних додаткових відпусток за роботу із шкідливими та важкими умовами праці, а також за особливий характер праці головним чином уключають: час фактичної роботи із шкідливо-важкими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у таких умовах не менше половини тривалості робочого дня ( ч. 2 ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР). Інакше кажучи, така додаткова відпустка «заробляється» виключно в період фактичної роботи в таких умовах. Жодних винятків із цього правила Законом про відпустки не передбачено.

Тому Мінсоцполітики в листі від 29.01.2016 р. № 26/13/116-16 роз’яснює: період військової служби за призовом під час мобілізації не зараховується до стажу для надання щорічних відпусток за роботу із шкідливо-важкими умовами праці та за особливий характер праці. Тобто за час мобперіоду у працівника не виникає право на зазначені види відпусток на підприємстві, в установі, організації, з якого/якої він мобілізувався (також див. спецвипуск «ОП», 2015, № 18/1, с. 15). Вважаємо, що такий висновок також застосовний щодо інших «солдатів» установи: контрактників і строковиків.

Припинення строкового трудового договору Із «солдатом» установи: позиція Держпраці

На думку Держпраці, що представлена в листі від 26.11.2015 р. № 4979/0/4.1-06/6/ДП-15, чинне законодавство не передбачає можливості припинення трудових відносин із працівником, призваним на військову службу. Тому фахівці цього відомства вважають, що припинення трудового договору у зв’язку із закінченням строку його дії ( п. 2 ст. 36 КЗпП) з працівником, призваним на військову службу, можливе тільки після закінчення проходження військової служби.

Примітно: Мінсоцполітики дотримується кардинально іншої думки — строковий трудовий договір, укладений з мобпрацівником (контрактником, строковиком), припустимо розірвати в останній день дії такого трудового договору (див. лист Мінсоцполітики від 14.02.2015 р. № 1911/0/14-15/06, консультацію фахівця цього Міністерства в «ОП», 2015, № 9, с. 23).

Один з головних аргументів на підтримку позиції Мінсоцполітики: якщо строковий трудовий договір не припинити в раніше узгоджену дату, то такий договір автоматично трансформується зі строкового у безстроковий на підставі ст. 391 КЗпП. Тобто якщо працівника не звільнити в день закінчення дії строкового трудового договору за п. 2 ст. 36 КЗпП, то надалі його звільнення можливе тільки на інших підставах. Ми такі побоювання розділяємо і тому підтримуємо позицію Мінсоцполітики (див. «ОП», 2014, № 18, с. 24).

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі