Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування премії при обчисленні середньої зарплати для оплати днів відрядження

Міністерство соціальної політики України
Лист від 22.11.2017 р. № 2779/0/101-17

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо врахування премії при обчисленні середньої заробітної плати для оплати днів відрядження згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (далі — Порядок), та повідомляє.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати днів відрядження провадиться відповідно до пункту 2 Порядку виходячи із виплат за два місяці, що передують місяцю направлення у відрядження.

Відповідно до пункту 3 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження враховуються: оклад (тарифна ставка), доплати та надбавки, премії, які не носять разового характеру, тощо.

Премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату.

У разі коли число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії під час обчислення середньої заробітної плати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

Згідно з пунктом 4 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються, зокрема, виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Пунктом 8 Порядку встановлено, що нарахування виплат, які обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадиться шляхом множення середньоденного заробітку на число робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів за цей період.

Отже, у випадку, коли час відрядження працівникові оплачувався виходячи із середньої заробітної плати, то ні суми цього середнього заробітку, ні дні, за які він зберігається, не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати виходячи із двох місяців.

Що стосується нарахування премії за час відрядження, то відповідно до статті 121 Кодексу законів про працю України за роботу в період відрядження має виплачуватись заробітна плата згідно з умовами трудового договору, в тому числi нараховуватись премії, якщо вони передбачені цими умовами. Якщо за період відрядження нарахована заробітна плата нижче середньої заробітної плати, обчисленої згідно із законодавством, тоді виплачується середня заробітна плата.

У разі виплати середньої заробітної плати за період відрядження премію за цей період не нараховують.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

У місяці відрядження нарахована премія: Мінсоцполітики роз’яснює питання її участі в розрахунку середньої зарплати для наступного відрядження

Як уключити премію при розрахунку середньої «відрядної» (і не лише) зарплати? Відповідь, на перший погляд, здається простою — якщо в розрахунковому періоді виходячи з 2 місяців відпрацьовані не усі дні, то пропорційно кількості відпрацьованих днів у такому періоді. Це визначено в п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

А якщо працівник в розрахунковому періоді перебував у відрядженні? Адже, по суті, він виконує свої трудові обов’язки в цей час, але не на робочому місці, а в іншому населеному пункті, куди його відряджали. Чи вважаються такі дні відрядження відпрацьованими днями? І відповідно як бути в цьому випадку з премією і її включенням до розрахунку середньої зарплати виходячи з двомісячного розрахункового періоду?

Саме таке запитання редакція нашої газети поставила Мінсоцполітики. Наведемо його.

«Працівник був направлений у відрядження з 10.10.2017 р. по 13.10.2017 р. Розрахунковим періодом для обчислення середньої зарплати є серпень — вересень 2017 року. У серпні працівникові була нарахована щомісячна премія за липень, а у вересні — за серпень. У вересні працівник був також у відрядженні з 18.09.2017 р. по 22.09.2017 р. Цей період йому оплатили за середнім заробітком, оскільки він був вищим за денний.

Як у цьому випадку враховується сума щомісячної премії за серпень і вересень для оплати відрядження в жовтні? Враховується уся сума премії чи сума, пропорційна відпрацьованим дням (за винятком днів відрядження, оплачених за середнім заробітком)»?

І що ж працеоплатне відомство? Який вердикт воно винесло? Якщо читати лист, що коментується, то прямої відповіді там ми не побачимо. Як завжди, Мінсоцполітики відповіло витіювато, просто навівши норми Порядку № 100, які бухгалтери вивчили вздовж і впоперек. Водночас, окрім цього листа, є ще роз’яснення фахівця цього відомства (див. «ОП», 2017, № 23, с. 12). У нім детальніше і з числовими прикладами розказано, як включити премію в розрахунок середньої зарплати за схожих умов.

Можна сміливо ним керуватися, тим паче що головна особливість розрахунку середньої зарплати в цій «відрядній» ситуації озвучена і в листі, що коментується. Яка саме?

Якщо час відрядження оплачується виходячи з середньої зарплати, то ні суми середнього заробітку, ні дні, за які він зберігається, не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати виходячи з двох місяців.

Тобто дні відрядження, оплачені за середньою зарплатою, для цілей розрахунку середнього заробітку виходячи з двох місяців не вважаються відпрацьованими. Звідси можна зробити висновок про те, як враховувати премії, нараховані в розрахунковому періоді:

img 1

Покажемо це на умовному числовому прикладі, узявши за основу приклад, наведений вище.

№ з/п

Показники

Розрахунковий період

серпень-2017

вересень-2017

1

Нараховано за розрахунковий період, грн.:

5000,00

5247,62

— зарплата за відпрацьований час

4000,00

3047,62

— премія*

1000,00

1000,00

— середній заробіток за період відрядження

х

1200,00

2

Кількість відпрацьованих днів у розрахунковому періоді

22

16

3

Кількість робочих днів за графіком роботи

22

21

4

Премія, що бере участь в розрахунку «середньої», грн.

1767,44

((1000 грн. + 1000 грн.) : (22 роб. дн. + 21 роб. дн.) х (22 роб. дн. + 16 роб. дн.))

5

Загальна сума зарплати, що бере участь в розрахунку «середньої»**, грн.

8815,06

(4000 + 3047,62 + 1767,44)

6

Середньоденна зарплата, грн.

231,98

(8815,06 грн. : (22 роб. дн. + 16 роб. дн.))

* Згідно з положенням про преміювання премія нараховується в поточному місяці за підсумками роботи за попередній.

** Оплата періоду відрядження за середнім заробітком не враховується при розрахунку середньої зарплати виходячи з двох місяців.

І наостанок нагадаємо: не всі премії включають у розрахунок середньої зарплати пропорційно відпрацьованим дням, у разі коли в розрахунковому періоді відпрацьовані не усі дні. Якщо премії виплачуються «місяць у місяць», тобто у поточному місяці за підсумками роботи за цей же місяць, і їх розмір уже визначений пропорційно відпрацьованим дням, то такі премії враховують при обчисленні середньої зарплати виходячи з 2 місяців у повному розмірі. А ось премії, які виплачуються в поточному місяці за підсумками роботи за попередній, або премії у фіксованому розмірі включають у розрахунок середньої зарплати пропорційно відпрацьованим дням (див. листи Мінсоцполітики від 21.08.2009 р. № 506/13/84-09, від 18.04.2012 р. № 283/13/155-12 // «ОП», 2012,№ 15, с. 3, від 06.08.2014 р. № 1126/13/84-14 // «ОП», 2014, № 18, с. 5). Детальніше про правила включення премій у розрахунок середньої зарплати — в «ОП», 2016, № 21, с. 15 і 19, № 22, с. 18.

Тетяна ГУЛЬ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі