Теми статей
Обрати теми

На посаду учителя претендує особа з науковим ступенем: чи «світить» їй вища кваліфікаційна категорія

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
До спеціалізованої школи I — III ступенів на посаду учителя приймається особа, яка має науковий ступінь кандидата наук та вчене звання доцента. Міський орган управління освітою призначає цю особу на посаду учителя з кваліфікаційною категорією «спеціаліст». Чи можна при прийнятті цього учителя установити йому одразу кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» без проведення атестації?

У п. 5 Порядку присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 23.12.2015 р. № 1109* (далі — Порядок № 1109), вказано: особі, яка має науковий ступінь, при призначенні на посаду педагогічного працівника присвоюється кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії», якщо на цій посаді передбачено присвоєння кваліфікаційних категорій.

* З приводу застосування цієї норми див. спецвипуски «ОП», 2016, № 4/1, с. 3 та № 8/1, с. 7. — Прим. ред.

У п. 5 Порядку № 1109 не висунуто умову про те, що науковий ступінь особи, яка претендує на педагогічну посаду, має збігатися з профілем діяльності на цій педпосаді. Кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» присвоюють особі, яка на момент прийняття на педагогічну посаду вже має науковий ступінь.

Важливо! При призначенні на посаду педпрацівника особи, яка має науковий ступінь, кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії» присвоюється без проведення атестації і прийняття рішення атестаційною комісією.

При цьому згадана постанова набрала чинності 12.01.2016 р. Тому норма п. 5 Порядку № 1109 застосовується у разі, якщо прийняття на педагогічну посаду відбувається починаючи з 12.01.2016 р.**

** Про це також відзначив фахівець МОН в «ОП», 2016, № 11, с. 30. — Прим. ред.

Якщо усі перелічені вимоги виконані, особі, яка має науковий ступінь кандидата наук, при призначенні на посаду учителя спеціалізованої школи I — III ступенів (після 12.01.2016 р.) не можуть відмовити у присвоєнні кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі