Теми статей
Обрати теми

Розраховуємо середню зарплату після переведення на нижчеоплачувану посаду

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
У статті на с. 15 цього номера ви дізналися, як оплатити період після переведення працівника на іншу постійну нижчеоплачувану посаду (роботу). Після переведення — у працівника інша посада, інші обов’язки, інша зарплата. Чи вплине усе це на розрахунок середньої зарплати надалі і як? Про це — у статті нижче.

Озвучимо одне з головних правил при переведенні працівника на іншу посаду, у тому числі й нижчеоплачувану: трудові відносини з працівником не перериваються.

Тобто при переведенні працівника на іншу посаду не відбувається звільнення та прийняття на роботу. Трудовий договір, укладений з працівником, продовжує діяти, але відбувається зміна трудової функції працівника. Цей момент дуже важливий для розрахунку середньої зарплати, а саме для визначення розрахункового періоду.

Крім того, запитання виникають і з оплатою за перші 2 тижні з дня переведення працівника на постійну нижчеоплачувану роботу (посаду), коли за ним зберігається середній заробіток за попередньою посадою. Включати або не включати його до розрахунку — запитують бухгалтери?

Нагадаємо, що при розрахунку середньої зарплати використовуємо два нормативні документи:

— для оплати періоду відпустки, компенсації невикористаної відпустки, відрядження (якщо оплата здійснюється за середньою зарплатою), курсів підвищення кваліфікації, розрахунку суми вихідної допомоги, матеріальної допомоги в розмірі середньомісячної зарплати тощо — Порядок № 100;

— для розрахунку лікарняних/декретних — Порядок № 1266.

Як правильно розрахувати середню зарплату в кожному випадку? Про це – нижче.

«Середня» за Порядком № 100

Розрахунок середньої зарплати згідно з Порядком № 100 здійснюється двома способами. Ці способи залежать від того, для яких цілей розраховується середня зарплата. Якщо розраховують відпускні або компенсацію за невикористану відпустку, розрахунок середньої зарплати здійснюють виходячи з виплат за 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористану відпустку. В інших випадках — виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують події, з якою пов’язана виплата (п. 2 Порядку № 100).

При переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану посаду (роботу) трудові відносини з ним не припиняються. Тому відраховувати розрахунковий період починаючи з моменту переведення не потрібно. Визначайте розрахунковий період у загальному порядку згідно з Порядком № 100. І якщо саме переведення відбулося всередині розрахункового періоду, то до розрахунку увійде період як до переведення, так і після.

Алгоритм розрахунку «відпускної» середньої зарплати і середньої виходячи з виплат за 2 місяці відрізняється (див. також рисунок нижче).

img 1

Так, середньоденну зарплату для оплати днів відпустки (компенсації за невикористану відпустку) визначають діленням сумарного заробітку (ЗП) за розрахунковий період на кількість календарних днів у цьому періоді, що беруть участь у розрахунку:

ЗПсер = ЗП : (К - С - Ч),

де К — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді (за 12 місяців – це 365 або 366 днів, якщо в розрахунковому періоді в лютому 29 календарних днів);

С — кількість святкових і неробочих днів, передбачених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період;

Ч — час, протягом якого працівник відповідно до законодавства або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково у розрахунковому періоді.

При розрахунку середньої зарплати виходячи з виплат за 2 місяці використовують таку формулу:

ЗПсер = ЗП : Крд(год),

де Крд(год) — кількість відпрацьованих днів (годин), що припадають на місяці розрахункового періоду.

Виплати, які включають до розрахунку середньої зарплати, перераховані в п. 3 Порядку № 100, ті, які не беруть участь у розрахунку, — у п. 4 цього Порядку. Причому при обчисленні «відпускної» середньої зарплати до розрахунку включають виплати за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (за час попередньої відпустки, виконання державних або громадських обов’язків, службового відрядження тощо), а також допомога по тимчасовій непрацездатності. А ось при обчисленні середньої зарплати за останні 2 місяці ці виплати не включають до розрахунку.

Ось тут і виникає запитання: чи включати до розрахунку оплату за перші 2 тижні з дня переведення на нижчеоплачувану роботу (посаду)?

Чому виникло таке запитання? Уся річ у невдалому формулюванні ч. 1 ст. 114 КЗпП, адже в ній йдеться про збереження попереднього середнього заробітку протягом 2 тижнів з дня переведення. Суть цієї норми полягає в тому, що протягом 2 тижнів з моменту переведення на постійну нижчеоплачувану роботу працівник отримуватиме заробіток не менше середньої зарплати за попередньою роботою.

Нагадаємо, що для реалізації цієї гарантії треба порівняти денний і середньоденний заробіток. Якщо денний заробіток працівника на новому місці роботи виявиться менше за середньоденний, то працівникові здійснюють доплату до середньоденного заробітку за кожен робочий день протягом перших 2 тижнів роботи з дня переведення. Інакше кажучи, працівникові нараховуватиметься зарплата за новою посадою і доплата до середнього заробітку. У результаті такої доплати денний заробіток працівника з урахуванням доплати протягом 2 тижнів з дня переведення повинен дорівнювати середньоденному заробітку за цей же період*.

*Детальніше про це — в статті «Оплата праці при переведенні на постійну нижчеоплачувану посаду: що врахувати, як розрахувати» цього номера.

Зверніть увагу! Якщо оплата праці за перші 2 тижні з моменту переведення виходячи з денного заробітку виявиться нижчою оплати праці виходячи із середньоденної зарплати за цей же період, працівникові за новою посадою здійснюють доплату (!) до середньоденної зарплати.

Інакше кажучи, працівникові здійснюють доплату до середньоденного заробітку, а не нараховують середню зарплату.

Така доплата згідно з п.п. 2.1.4 Інструкції № 5 відноситься до фонду оплати праці у складі основної заробітної плати. А така виплата згідно з п. 3 Порядку № 100 належить до виплат, які враховують при розрахунку середньої заробітної плати. Крім того, доплати до середнього заробітку за попередньою посадою при переведенні на нижчеоплачувану посаду немає й серед виплат, що не включаються до розрахунку «середньої», і перерахованих у п. 4 Порядку № 100. Звідси можна зробити висновок:

Висновок:

Доплата до середнього заробітку, яка нараховується працівникові протягом 2 тижнів після переведення на нижчеоплачувану посаду, з тим щоб його зарплата на новій посаді була не нижча середньої за попередню, включається до розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100 в усіх випадках її збереження.

Приклад 1. Працівника перевели на постійну нижчеоплачувану роботу з 12 березня 2018 року. Посадовий оклад за новою посадою — 4000 грн., за попередньою — 5000 грн. Інших доплат, надбавок, премій немає. Режим його роботи не змінився: звичайний графік роботи — 5 днів на тиждень по 8 годин. У березні йому нарахували зарплату в розмірі 4819,91 грн., у тому числі оклад за попередньою посадою за період з 1 по 11 березня 1428,57 грн., оклад за новою посадою за період з 12 по 31 березня 2857,14 грн., доплата до середнього заробітку за попередньою посадою протягом перших 2 тижнів з моменту переведення 534,20 грн. За період квітень 2017 року — лютий 2018 року нарахована зарплата склала 55000 грн. У квітні 2018 року такий працівник йде у відпустку тривалістю 14 календарних днів.

Працівник йде у відпустку у квітні 2018 року. З огляду на те, що в березні його перевели на іншу постійну нижчеоплачувану посаду, розрахунковим періодом будуть 12 місяців, що передують початку відпустки, — квітень 2017 року — березень 2018 року.

До розрахунку середньої зарплати включаємо всі виплати, нараховані працівникові як до, так і після переведення, у тому числі й доплату до середнього заробітку.

Визначимо середньоденну зарплату:

(55000 + 4819,91) : (365-12) = 169,46 (грн.).

Сума відпускних складе:

169,46 грн. х 14 к. дн. = 2372,44 грн.

Приклад 2. Візьмемо умови попереднього прикладу. Приймемо, що з 10 по 11 квітня 2018 року працівника направляють у службове відрядження.

Щоб правильно оплатити період відрядження, необхідно порівняти середньоденний і денний заробіток.

Для розрахунку середньоденного заробітку розрахунковим періодом будуть 2 місяці, що передують місяцю, в якому працівник направлений у відрядження. У нашому випадку — лютий — березень 2018 року.

Визначимо середньоденний заробіток:

(5000оклад лютого + 1428,57оклад березня за попередньою посадою + 2857,14оклад березня за новою посадою + 534,20доплата до середнього заробітку) : (20лютий + 21березень) = 239,51 (грн.).

Денний заробіток складає 200 грн. (4000 грн.оклад квітня : 20 роб. дн.квітень). Він менше середньоденного (200 грн. < 239,51 грн.), тому дні відрядження оплачують за середнім заробітком. Сума оплати періоду відрядження становить 479,02 грн. (239,51 грн. х 2 роб. дн.).

Декілька слів скажемо про таку важливу норму Порядку № 100, як коригування заробітку в разі підвищення окладу. Пунктом 10 цього Порядку передбачено, що у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як в розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

При цьому якщо підвищення окладу відбулося в результаті надання працівникові більш високого розряду, переведення на іншу вищеоплачувану роботу (посаду) тощо, таке коригування середньої зарплати не здійснюється. Не коригують зарплату і в разі переведення на нижчеоплачувану посаду. Як бачимо, норми Порядку № 100 говорять про те, що в разі переведення працівника на іншу посаду, коригування не здійснюється.

Але! Йдеться саме про заборону на коригування виплат у зв’язку зі зміною посадового окладу внаслідок переведення працівника на іншу посаду.

Водночас слід ураховувати: якщо працівника перевели на іншу посаду (у тому числі й нижчеоплачувану), при цьому в розрахунковому періоді відбулося законодавче підвищення окладів за займаною посадою, то коригувати зарплату потрібно. Причому коригування внаслідок законодавчого підвищення посадових окладів здійснюється за тією посадою, яку працівник займав на момент підвищення посадових окладів. На це звертали увагу Мінсоцполітики в листах від 20.04.2017 р. № 1227/0/101-17/282 // «ОП», 2017, № 11, с. 4 і від 30.08.2017 р. № 2287/0/101-17/28 // «ОП», 2018, № 5, с. 14**.

** Детальніше про коригування зарплати при переведенні працівника на іншу посаду читайте також в «ОП», 2017, № 10, с. 28 і 30; 2018, № 4, с. 9.

«Середня» за Порядком № 1266

Правила розрахунку середньої зарплати для оплати періоду тимчасової непрацездатності або відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами визначені Порядком № 1266 (ср. ). Відзначимо, що і лікарняна, і декретна середня зарплата розраховуються однаково.

Насамперед при розрахунку середньої зарплати треба визначити розрахунковий період. У разі коли трудові відносини тривають більше року — це 12 місяців, що передують місяцю настання страхового випадку. Оскільки при переведенні на іншу постійну нижчеоплачувану роботу (посада) не відбувається звільнення/прийняття на роботу, тобто трудові відносини не перериваються, до розрахункового періоду увійдуть місяці як до, так і після переведення.

При розрахунку середньоденної зарплати для оплати лікарняних/декретних використовують таку формулу:

ЗПсер = ЗП : Кд,

де Кд — кількість календарних днів, що припадають на місяці розрахункового періоду.

До розрахунку «лікарняної» середньоденної зарплати включають виплати, за якими одночасно виконуються такі умови (п. 3 Порядку № 1266):

img 2

Увійде до розрахунку середньої «лікарняної» зарплати й доплата до середнього заробітку протягом перших 2 тижнів після переведення, оскільки така виплата входить до складу основної зарплати (п.п. 2.1.4 Інструкції № 5) і на неї нараховується ЄСВ у загальному порядку***.

*** Див. також Індивідуальну податкову консультацію ДФСУ від 04.10.2017 р. № 2123/5/99-99-13-02-01-16/ІПК.

Приклад 3. Візьмемо умови прикладу 1. Приймемо, що з 10 по 13 квітня 2018 року працівник хворів. Страховий стаж — 12 років.

Працівник захворів у квітні 2018 року. Розрахунковим періодом будуть квітень 2017 року — березень 2018 року.

Визначимо середньоденну зарплату:

(55000 + 1428,57 + 2857,14 + 534,20) : 365 = 163,89 (грн.),

де 55000 — нарахована зарплата за квітень 2017 — лютий 2018 року;

1428,57 — оклад за попередньою посадою з 1 по 11 березня;

2857,14 — оклад за новою нижчеоплачуваною посадою з 12 по 31 березня;

534,20 — доплата до середнього заробітку за попередньою посадою;

365 — кількість календарних днів за розрахунковий період.

Сума лікарняних складе:

163,89 грн. х 4 к. дн. х 100 % = 655,56 грн.,

де 100 % — відсоток оплати лікарняного (страховий стаж — більше 8 років).

Використані документи

КЗпПКодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Порядок № 100Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Порядок № 1266Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Інструкція № 5Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі