Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування пункту 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати

Міністерство соціальної політики України
Лист від 30.08.2017 р. № 2287/0/101-17/28

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо застосування пункту 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), та повідомляє.

Відповідно до пункту 10 Порядку у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів у закладах, установах відповідно до актів законодавства як у розрахунковому періоді, так і у періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

Абзацом 3 пункту 10 вищеназваного Порядку встановлено, що у разі переведення працівника на іншу вищеоплачувану роботу (посаду) коригування середньої заробітної плати не провадиться.

Виходячи із змісту листа, працівника було переведено на вищу посаду у жовтні 2016 року, а підвищення посадових окладів відбулось у грудні 2016 року та січні 2017 року.

Враховуючи вищевикладене, необхідно провести нарахування середньої заробітної плати за час відпустки з урахуванням абзацу першого пункту 10 Порядку за посадою, яку працівник обіймає на час підвищення посадових окладів.

Директор Департаменту О. Товстенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

У розрахунковому періоді переведення на іншу посаду і підвищення окладів: рецепт коригування «середньої» від Мінсоцу

Загальні положення про коригування середнього заробітку при підвищенні посадових окладів визначені п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100):

«У випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення

Тобто коригування провадиться, якщо підвищення посадових окладів відбулося в розрахунковому періоді або в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.

А чи треба коригувати заробіток, якщо підвищення окладів відбувається в результаті переведення працівника на іншу посаду? У загальному випадку таке коригування не провадиться. Це передбачено абз. 3 п. 10 Порядку № 100:

«У разі зміни тарифної ставки (посадового окладу) працівникові у зв’язку з присвоєнням вищого розряду, переведенням на іншу вищеоплачувану роботу (посаду) тощо таке коригування середньої заробітної плати не провадиться.»

Зверніть увагу! Йдеться саме про заборону на коригування виплат у зв’язку зі зміною посадового окладу внаслідок переведення працівника на іншу посаду.

При цьому, наприклад, якщо в розрахунковому періоді та/або в періоді, коли за працівником зберігався середній заробіток, не відбувалося підвищення посадових окладів, то коригування виплат у зв’язку зі зміною посадового окладу внаслідок переведення працівника на іншу посаду не здійснюється. У цьому випадку середньоденну зарплату розраховують виходячи з фактично нарахованого працівникові заробітку.

Водночас якщо працівника перевели на вищу посаду (вищеоплачувану) або йому був установлений вищий розряд, при цьому в розрахунковому періоді відбулося законодавче підвищення окладів за займаною посадою на момент законодавчого підвищення окладів, то коригувати зарплату треба. Але тут є свої нюанси.

Так, у листі, що коментується, працеоплатне відомство у черговий раз підтвердило свою позицію щодо коригування середньої зарплати на коефіцієнт підвищення окладу у разі, коли в розрахунковому періоді відбулися дві події: переведення працівника на іншу вищеоплачувану посаду і законодавче підвищення окладів. Нагадаємо, що така думка звучала від Мінсоцполітики не один раз (див. лист від 20.04.2017 р. № 1227/0/101-17/282 // «ОП», 2017, № 11, с. 4, а також консультації фахівця Мінсоцполітики в «ОП», 2017, № 10, с. 28 і 30, № 11, с. 10; 2018, № 4, с. 9; «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 24, с. 30, № 29, с. 17).

То як же коригувати середню зарплату, якщо працівник був переведений на іншу посаду?

Важливо! Коригування внаслідок законодавчого підвищення посадових окладів здійснюється за тією посадою, яку працівник займав на момент підвищення посадових окладів.

Саме на цьому робить акцент працеоплатне відомство в листі, що коментується.

Давайте розглянемо, як діє це правило на прикладах.

Переведення до підвищення окладів

Приклад 1. Працівник установи (4-й тарифний розряд за ЄТС*) — з 01.10.2017 р. був переведений на іншу посаду (7-й тарифний розряд за ЄТС). З 01.03.2018 р. такий працівник йде в щорічну відпустку.

* Єдина тарифна сітка.

У наведеному прикладі початок відпустки припадає на березень 2018 року. Розрахунковим періодом є березень 2017 року — лютий 2018 року.

У розрахунковому періоді працівник був переведений на іншу посаду — з 1 жовтня 2017 року. Окрім цього, для працівників з оплатою за ЄТС з 01.01.2018 р. підвищилися розміри посадових окладів.

Як бачимо, законодавче підвищення окладів відбулося після переведення працівника на іншу посаду. Це означає, що заробіток до переведення не коригують (зарплата за березень — вересень 2017 року). Коригуванню підлягатиме тільки зарплата за новою посадою, оскільки саме під час роботи на цій посаді і відбулося законодавче підвищення окладів. Таким чином, заробіток у розрахунковому періоді треба коригувати так:

Місяці розрахункового періоду

Тарифний розряд

Коригують / не коригують

Березень — вересень 2017 року

4-й тарифний розряд

Не коригують

Жовтень — грудень 2017 року

7-й тарифний розряд

Коригують на коефіцієнт 1,1011** (2713 грн. : 2464 грн.)

Січень — лютий 2018 року

Не коригують, оскільки в цей період законодавчого підвищення посадових окладів не було

** Коефіцієнти для коригування зарплати при виході у відпустку у березні 2018 року для працівників з оплатою за ЄТС див. в «Коефіцієнти для коригування зарплати при виході у відпустку в березні 2018 року (оклади за ЄТС)» цього номера.

Висновок:

Якщо працівника перевели на іншу посаду, а після відбулося законодавче підвищення окладів, то зарплату в місяцях після переведення і до законодавчого підвищення окладу коригують на коефіцієнт підвищення за новою посадою. Зарплату до переведення не коригують.

Переведення після підвищення окладів

Приклад 2. Працівник установи (4-й тарифний розряд за ЄТС) — з 01.02.2018 р. був переведений на іншу посаду (7-й тарифний розряд за ЄТС). З 01.03.2018 р. такий працівник йде в щорічну відпустку.

У наведеному прикладі працівника перевели на іншу посаду вже після того, як відбулося законодавче підвищення окладів. Тому зарплату до підвищення коригують на коефіцієнт підвищення за старою посадою, яку працівник займав на момент законодавчого підвищення окладів. Після переведення працівника заробіток у розрахунковому періоді не коригують, оскільки після переведення законодавчого підвищення посадового окладу не було.

Таким чином, коефіцієнт коригування визначаємо тільки за посадою, що відповідає 4-му тарифному розряду, і заробіток у розрахунковому періоді треба коригувати так:

Місяці розрахункового періоду

Тарифний розряд

Коригують / не коригують

Березень — грудень 2017 року

4-й тарифний розряд

Коригують на коефіцієнт 1,1014 (2238 грн. : 2032 грн.)

Січень 2018 року

Не коригують

Лютий 2018 року

7-й тарифний розряд

Не коригують

Висновок:

Якщо в розрахунковому періоді відбулося законодавче підвищення окладів, а після цього працівника перевели на іншу посаду, то зарплату до підвищення коригують на коефіцієнт підвищення за старою посадою. Після переведення працівника заробіток у розрахунковому періоді не коригують.

Тетяна ГУЛЬ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі