Теми статей
Обрати теми

Надбавка за стаж наукової роботи після переходу із ВНЗ до науково-дослідного сектору

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Доцент ВНЗ ІІІ — ІV рівнів акредитації перейшла на роботу в науково-дослідний сектор на посаду завідувача. Вона має стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників 14 років і 4 місяці. Чи встановлюється їй надбавка за стаж наукової роботи на посаді завідувача науково-дослідного сектору, якщо стажу роботи на посадах наукових працівників у неї немає?

Норми щодо оплати праці наукових працівників передбачені Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 26.11.2015 р. № 848-VIII (далі — Закон № 848).

Статтею 36 цього Закону встановлено, що заробітна плата наукових працівників складається з посадових окладів (ставок), премій, доплат за наукові ступені, вчені звання, надбавки за стаж наукової, науково-педагогічної роботи та інших надбавок, доплат та винагород, передбачених законодавством у сфері наукової і науково-технічної діяльності.

Згідно зі ст. 31 Закону № 848 до основних посад наукових працівників віднесено, зокрема, керівників (завідувачів) наукового підрозділу. Частиною 2 цієї статті передбачено, що до наукових працівників належать також особи, які мають науковий ступінь і працюють за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей за галузями наук, за якою присуджено науковий ступінь.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону № 848 суб’єктами наукової і науково-технічної діяльності є наукові працівники, науково-педагогічні працівники, аспіранти, ад’юнкти і докторанти, інші вчені, наукові установи, університети, академії, інститути, музеї, інші юридичні особи незалежно від форми власності, що мають відповідні наукові підрозділи, та громадські наукові організації.

Статтею 35 Закону № 848 передбачено, що до стажу наукової роботи зараховується час роботи на посадах наукових працівників, визначених статтею 31 цього Закону, а також час роботи на посадах науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, визначених у Законі України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII.

Порядок установлення надбавки за стаж наукової роботи затверджено постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи» від 14.04.2004 р. № 494 (далі — Порядок). Пунктом 2 Порядку передбачено, що до стажу наукової роботи, який дає право на встановлення надбавки за стаж наукової роботи, зараховується час роботи, зазначений у ст. 223 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» — мається на увазі Закон від 13.12.91 р. № 1977-XII, який втратив чинність після прийняття Закону № 848.

Тому для вирішення питання виплати надбавки за стаж наукової роботи науковим працівникам закладів вищої освіти слід застосовувати норми ст. 35 Закону № 848, якою передбачено, що до стажу наукової роботи зараховується час роботи на посадах науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів.

Згідно з п. 3 Порядку така надбавка виплачується щомісяця науковим працівникам залежно від стажу наукової роботи у таких розмірах:

Стаж наукової роботи

Розмір щомісячної надбавки, відсотків посадового окладу

понад 3 роки

10

понад 10 років

20

понад 20 років

30

Документами для визначення стажу наукової роботи є трудова книжка та інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують стаж наукової роботи.

Надбавка за стаж наукової роботи нараховується щомісяця виходячи з посадового окладу наукового працівника за основним місцем роботи. За місцем роботи за сумісництвом надбавка за стаж наукової роботи не виплачується.

Тому завідувачу науково-дослідного сектору закладу вищої освіти, який має стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників понад 14 років, надбавка за науковий стаж виплачується щомісячно у розмірі 20 % посадового окладу.

ВАМ МОЖЕ СТАТИ У ПРИГОДІ

Публікація

Де знайти

На скільки підвищити оклади науково-педагогічним працівникам

«ОП», 2019, № 8

Підвищення посадових окладів науково-педагогічним працівникам

«ОП», 2019, № 3

Доплата за науковий ступінь кандидата педагогічних наук педпрацівникові

«ОП», 2018, № 24

Проректор & доцент: нюанси оплати праці

«ОП», 2018, № 24

Визначаємо розмір посадового окладу доценту без вченого звання

«ОП», 2018, № 20

В асистента вишу є міжнародний сертифікат: який оклад та надбавки йому встановити

«ОП», 2018, № 15

Визначаємо стаж для виплати надбавки за вислугу років

«ОП», 2018, № 11

Викладачу коледжу присвоєно вищу кваліфікаційну категорію: атестаційні моменти + право на звання

«ОП», 2017, № 18

На посаду професора без однойменного вченого звання: що з тарифним розрядом

«ОП», 2017, № 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі