Теми статей
Обрати теми

Держслужбовець у відпустці: варіанти його заміни

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Кому зараз легко? Мабуть, тільки тому, хто у відпустці. Водночас дехто має працювати за двох… Замінити держслужбовця не просто. Є певні особливості та обмеження. Про це ми розкажемо у статті.

Правила функціонування державної служби, вступ на державну службу, її проходження, організацію оплати праці тощо держслужбовців регулює Закон України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII (далі — Закон № 889).

Для заміни відсутнього держслужбовця, як і для заміни інших працівників, можна обрати варіант на вибір:

img 1 укладання строкового трудового договору з іншим працівником;

img 2 покладання додаткового навантаження на працівника із спорідненою посадою;

img 3 виконання обов’язків відсутнього за посадовою інструкцією.

А тепер детальніше.

Строковий трудовий договір

Відповідно до ч. 1 ст. 21 Закон № 889 вступ на державну службу здійснюється шляхом призначення громадянина України на посаду державної служби за результатами конкурсу.

Частиною 1 ст. 22 Закону № 889 передбачено проведення конкурсу на зайняття посади на період заміщення тимчасово відсутнього державного службовця, за яким зберігається посада державної служби.

З огляду на це, одним з варіантів заміни тимчасово відсутнього держслужбовця у зв’язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю, відрядженням тощо, за час якого за ним зберігається посада державного службовця, є призначення за строковим трудовим договором (контрактом) іншого державного службовця. Таке призначення відбувається за результатами конкурсу.

Втім, згідно з ч. 2 ст. 85 Закону № 889 держслужбовець, призначений на посаду державної служби на період заміщення тимчасово відсутнього держслужбовця, за яким зберігалася посада державної служби, звільняється з посади в останній робочий день перед днем виходу на службу тимчасово відсутнього держслужбовця. У такому разі тимчасово відсутній держслужбовець зобов’язаний письмово повідомити керівника не пізніш як за 14 календарних днів про свій вихід на службу.

Зауважте, на період карантину згідно з Порядком призначення на посади державної служби на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженим постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 290, дещо спрощено процедури призначення на посади держслужбовців. Про певні нюанси цих процедур читайте у консультації «Добір держслужбовців під час карантину» // Спецвипуск «ОП», 2020, № 10/1.

На наш погляд, «тяганина» з призначенням на держслужбу за строковим договором (контрактом) має бути виправдана. Наприклад, на період нетривалої хвороби або відрядження призначати за конкурсом на посаду тимчасово відсутнього службовця не варто, оскільки час, витрачений на процедуру призначення*, може бути триваліший за час безпосередньої заміни тимчасово відсутнього держслужбовця (мінімум 7 днів на оприлюднення оголошення про конкурс + час на оприлюднення результатів конкурсу тощо).

* З проведенням конкурсної процедури можна ознайомитися у статті «Конкурс на посаду держслужби: чергові зміни» // «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 41.

Якщо тимчасова відсутність працівника має затяжний характер, наприклад у зв’язку з відпусткою по вагітності та пологах або відпусткою для догляду за дитиною до 3 (6) років, то вибір такого варіанта цілком доречний.

Додаткове навантаження

Іншим варіантом заміни тимчасово відсутнього працівника є покладання його обов’язків на іншого держслужбовця в рамках однієї структури на споріднених посадах. Тобто йдеться про додаткове навантаження.

Згідно з ч. 3 ст. 52 Закону № 889 виплата за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця встановлюється керівником державної служби державному службовцю за поданням його безпосереднього керівника у розмірі 50 % посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця, за умови, якщо таке навантаження не прописане у посадовій інструкції.

Зауважте: на відміну від усіх інших категорій працівників, для держслужбовців доплата за додаткове покладання обов’язків відсутнього працівника встановлена:

• по-перше, у фіксованому відсотку від посадового окладу — 50 % (в інших категорій посадових осіб законодавством тільки обмежено її граничний розмір);

• по-друге, розрахунок проводиться від посадового окладу відсутнього держслужбовця (в інших категорій це оклад самого працівника).

Покладання додаткових обов’язків посадовою інструкцією

Ще одним варіантом вирішення питання заміщення тимчасово відсутнього працівника є покладання його обов’язків на іншого (за спорідненою посадою) шляхом визначення таких обов’язків в посадовій інструкції останнього.

Це найпростіше та найлегше вирішення питання заміни тимчасово відсутніх працівників, яке застосовує більшість керівників. У цьому разі не треба ні заяви від працівника, ні додаткового наказу тощо. Доплата за таке заміщення не передбачена.

Чи можливе переведення?

Ще однією відмінністю від інших категорій працівників є неможливість переведення одного держслужбовця на посаду тимчасово відсутнього іншого держслужбовця. Закон № 889 такого не передбачає.

Переведення можливе тільки за наявності у штатному розписі саме вакантної посади. А при тимчасовій відсутності держслужбовця його посада не буде вакантною.

Тому в такий спосіб заміняти тимчасово відсутнього держслужбовця не можна.

Згідно зі ст. 41 Закону № 889 без проведення конкурсу можливе переведення держслужбовця:

• на іншу рівнозначну або нижчу вакантну посаду в тому самому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), — за рішенням керівника державної служби або суб’єкта призначення;

• на рівнозначну або нижчу вакантну посаду в іншому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), — за рішенням суб’єкта призначення або керівника державної служби в державному органі, з якого переводиться державний службовець, та суб’єкта призначення або керівника державної служби в державному органі, до якого переводиться державний службовець. Як бачите, тут мається на увазі саме вакантна посада.

Переведення з обов’язковим проходженням конкурсу здійснюється на вищу за рівнем посаду державної служби.

Зауважте: будь-яке переведення можливе тільки за згодою держслужбовця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі