Теми статей
Обрати теми

Мінімальний ЄСВ-внесок: різні половинки одного місяця

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівниця установи працювала в червні 2020 року:
— з 1-го по 15-те число — на умовах цивільно-правового договору (ЦПД);
— з 16-го по 30-те число — на умовах трудового договору.
Загальний дохід, отриманий нею за двома договорами, виявився нижчим за МЗП. Що буде базою для нарахування ЄСВ?

Як свідчить ЄСВ-правило: якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру МЗП, установленого законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП і ставки ЄСВ (п. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). Тобто виходячи з «мінімалки» (у 2020 році — 4723 грн).

База для нарахування ЄСВ визначена в ст. 7 Закону про ЄСВ. І до неї входять, зокрема:

• і виплати у вигляді заробітної плати;

• і виплати за ЦПД за виконані роботи (надані послуги). Але тільки якщо такий договір укладений із звичайною фізичною особою або з ФОП, у якого виконувані ним роботи (послуги, що надаються) не відповідають видам діяльності, зазначеним в ЄДР (п.п. 1 п. 1 розд. II Інструкції № 449*).

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Проте це ще не означає, що і перші, і другі слід підсумовувати при порівнянні з МЗП у цілях нарахування ЄСВ.

Річ у тому, що застосування ЄСВ-правила має свої особливості**. Так, воно застосовується:

** Про них ми детально розповідали в циклі статей, присвячених мінімальному ЄСВ-внеску // «ОП», 2019, № 20, 21 і 22.

• до зарплати (доходів), нарахованої тільки за основним місцем роботи;

• у разі якщо найманий працівник перебував у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацював усі робочі дні звітного місяця;

• якщо працівник працював неповний місяць або не працював весь місяць із таких поважних причин, як хвороба, вагітність і пологи, відпустка тощо. Тобто якщо частина місяця йому оплачувалася виходячи із середньої зарплати.

А ось у місяцях прийняття на роботу і звільнення працівника вимоги про нарахування мінімального ЄСВ-внеску не застосовуються.

Виняток — якщо в місяцях прийняття на роботу і звільнення з неї працівник перебував у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацював усі робочі дні звітного місяця, передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством (п. 9 розд. ІІІ Інструкції № 449).

ЦПД — виплата не пов’язана з трудовими відносинами, тому підсумовувати винагороду за таким договором із сумою зарплати працівниці не треба.

Для застосування ЄСВ-правила слід враховувати тільки зарплату, нараховану жінці за умовами трудового договору.

Ситуація ускладнюється тим, що працівниця уклала трудовий договір (прийнята на роботу) тільки в середині місяця. У цьому випадку вимога про нарахування мінімального ЄСВ-внеску взагалі не застосовується. Тому базою для нарахування ЄСВ буде фактична сума зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі