Теми статей
Обрати теми

Обчислюємо відпускні: у розрахунковому періоді тільки відпустки

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник іде у відпустку. У розрахунковому періоді тільки відпустка без збереження зарплати і щорічна відпустка. Як обчислити відпускні? Давайте розбиратись.

Правила розрахунку відпускної середньої

Загальна формула. Механізм розрахунку відпускних та компенсації за дні невикористаних відпусток установлений Порядком № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Суму відпускних обчислюємо шляхом множення середньоденної зарплати на кількість календарних днів відпустки.

У загальному випадку розрахунок середньоденної зарплати проводимо виходячи із 12 місяців, які передують місяцю надання відпустки. Розрахунковий період 12 календарних місяців буде у всіх випадках, коли працівник працює більше року перед місяцем початку відпустки або виплати відпускної компенсації. При цьому місяць, у якому працівник прийнятий на роботу не з першого календарного, проте з першого робочого дня такого місяця, ураховуємо як повний.

Якщо ж працівник працює менше року, то у розрахунковий період включаємо фактичну кількість повних календарних місяців перебування у трудових відносинах, що передують місяцю надання відпустки.

До речі, безпомилково визначити «відпускний» розрахунковий період вам допоможе стаття «Особливості розрахункового періоду при обчисленні відпускних» // «Оплата праці», 2023, № 11.

Загальна формула для розрахунку відпускної середньої така:

ЗПсер = ЗП : (К - Ксв - Кнч),

де ЗП — сума зарплати у розрахунковому періоді, що бере участь у розрахунку відпускних;

К — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

Ксв — кількість святкових і неробочих днів, передбачених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період. З 24.03.2022 й до скасування або припинення воєнного стану норми ст. 73 КЗпП не працюють. У цей період святкових та неробочих днів немає;

Кнч — час, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково в розрахунковому періоді, та час, за який відсутні дані про нараховану зарплату працівника внаслідок проведення бойових дій під час дії воєнного стану (абз. 6 п. 2 Порядку № 100).

Викидаємо з розрахунку. Якщо у розрахунковому періоді є відпустка без збереження зарплати, час призупинення дії трудового договору, час простою, який оплачений частково (наприклад, з розрахунку 2/3 окладу), то цей час маємо виключити з розрахунку відпускної середньої зарплати.

Залишаємо в розрахунку. Якщо у розрахунковому періоді була оплачувана відпустка, то календарні дні такої відпустки, які припадають на розрахунковий період, і суму відпускних залишаємо в розрахунку.

Адже це прямо передбачено абз. 4 п. 3 Порядку № 100. Так, при обчисленні середньої заробітної плати для оплати за час відпусток або компенсації за невикористані відпустки до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомога по тимчасовій непрацездатності.

Більше інформації про час, який виключаємо з розрахунку відпускної середньої зарплати, ви знайдете у статті «Відпускний стаж VS розрахунковий період для середньої» // «Оплата праці», 2023, № 2.

Розглянемо на прикладі описану у запитанні ситуацію, коли у розрахунковому періоді тільки оплачувана і неоплачувана відпустки.

У розрахунковому періоді тільки відпустки

Працівник іде у щорічну основну відпустку на 24 календарних дні з 19.06.2023. Він перебував у основній щорічній відпустці з 30.05.2022 по 22.06.2022. Відпускні у сумі 7460,64 грн нараховані в травні 2022 року (621,72 грн за 2 календарних дні травня і 6838,92 грн за 22 календарних дні червня). З 23.06.2022 по 31.05.2023 працівник перебував у відпустці без збереження зарплати.

Розрахунковий період для обчислення відпускних червень 2022 — травень 2023.

З нього викидаємо час відпустки без збереження зарплати з 23.06.2022 по 31.05.2023. Святкових і неробочих днів він не містить.

22 дні щорічної відпустки з 01.06.2022 по 22.06.2022 та відпускні у сумі 6838,92 грн залишаються у розрахунковому періоді.

Зверніть увагу, у наведеній ситуації вся сума відпускних за період відпустки з 30.05.2022 по 22.06.2022 нарахована у травні 2022 року. Тобто за межами розрахункового періоду. Проте при визначенні виплат, які увійдуть до розрахунку, суму відпускних маємо відносити до місяців, за дні яких вона нарахована.

Розрахуємо «відпускну» середньоденну зарплату:

6838,92 : 22 = 310,86 (грн).

Обчислимо суму відпускних:

310,86 х 24 = 7460,64 (грн).

Висновки

  • У загальному випадку розрахунковим періодом для обчислення відпускної середньоденної зарплати є 12 місяців, які передують місяцю початку відпустки/виплати відпускної компенсації.
  • З розрахунку виключається час перебування працівника у відпустці без збереження зарплати.
  • У розрахунку залишається час перебування працівника у щорічній основній відпустці і сума відпускних.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі