Теми статей
Обрати теми

Оренда майна у фізособи: відображаємо в 4ДФ

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду потрапляє до оподатковуваного доходу фізособи-орендодавця. І якщо орендатор є суб’єктом господарювання (юрособою або ФОП), то як податковий агент він має утримати та сплатити податки з цього доходу і правильно відобразити це в додатку 4ДФ. Як саме — читайте в цій статті.

Оренда землі у фізособи

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ПКУ.

Такий дохід оподатковується за загальними правилами оподаткування за ставками ПДФО — 18 % та ВЗ — 1,5 %.

Податковим агентом платника податку — орендодавця є орендар — суб’єкт господарювання:

— щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю;

— під час нарахування доходу від надання в оренду об’єктів нерухомості, інших, ніж зазначені в п.п. 170.1.1 ПКУ (включаючи земельну ділянку, що знаходиться під такою нерухомістю, чи присадибну ділянку).

ПДФО з доходів за здавання фізичними особами в оренду, суборенду, емфітевзис (далі — оренда) земельних ділянок, земельних часток (паїв) податковий агент перераховує до відповідного бюджету за місцезнаходженням цих об’єктів оренди.

Водночас ВЗ податковий агент перераховує до держбюджету за своїм місцезнаходженням.

У додатку 4ДФ дохід від надання:

— земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду відображається під ознакою доходу «106»;

— земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис відображається під ознакою доходу «195».

Оренда нерухомості (не землі) у фізособи

Оренда приміщення. Дохід від надання нерухомого майна в лізинг, оренду або суборенду — це оподатковуваний дохід фізособи-орендодавця (п.п. 164.2.5 ПКУ). Оподатковують такий орендний дохід за ставками ПДФО — 18 % та ВЗ — 1,5 %.

Об’єкт оподаткування визначають виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі, але не менше мінімальної суми орендного платежу за повний або неповний місяць оренди. Розмір мінімального орендного платежу потрібен тільки для розрахунку ПДФО та ВЗ при виплаті орендної плати.

Як визначити мінімальну суму орендного платежу, ви можете дізнатися із статті «Орендуємо нерухомість» // «Податки & бухоблік», 2021, № 48.

Мінімальну вартість місячної оренди одного квадратного метру загальної площі нерухомого майна встановлюють органи місцевого самоврядування села, селища, міста, на території якого розміщена нерухомість, що здається в оренду. Зазначений орган зобов’язаний оприлюднити її до 1 січня звітного (податкового) року.

Якщо орендарем нерухомого майна у фізособи є суб’єкт господарювання (тобто орендар — юрособа або ФОП), то функції податкового агента виконує такий суб’єкт господарювання — орендар (див. п.п. 170.1.2 ПКУ). Тоді таке підприємство-орендар сплачує ПДФО, ВЗ з доходу від надання в оренду нерухомості фізособи до бюджету за своїм місцезнаходженням.

Суми орендних платежів, що виплачує суб’єкт господарювання на користь фізичної особи за оренду нерухомості (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю), наприклад за оренду приміщення, він відображайє у 4ДФ з ознакою доходу «196».

Відшкодування комунальних послуг. Якщо вартість комунальних послуг орендар компенсує фізособі-орендодавцю окремо від орендної плати, податківці все одно вважають таку компенсацію доходом фізичної особи (її додатковим благом).

І, відповідно, вимагають утримати ПДФО та ВЗ із доходу такої фізичної особи. Податковий агент — суб’єкт господарювання — орендатор. Оподатковується сума компенсації вартості комунальних послуг за загальними ставками: ПДФО — 18 %, ВЗ — 1,5 %.

У розділі І 4ДФ відображають такий дохід з ознакою «126» (див. роз’яснення в підкатегорії 103.25 ЗІР).

Оренда житла для працівника

Підприємствам, установам, організаціям у межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів не заборонено забезпечувати працівників житлом. Таке житло може бути власністю підприємства, а може бути орендованим як в інших юросіб, ФОП, так і у звичайних фізосіб (див. попередній розділ).

Дохід у вигляді вартості використання житла, що належить роботодавцю, наданого працівнику в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання є додатковим благом працівника.

Не вважається додатковим благом такий дохід, якщо надане майно належить роботодавцеві на праві власності і таке надання зумовлено виконанням трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колдоговору.

Проте останнім часом побільшало випадків оренди роботодавцем житла за кошти підприємства для своїх працівників.

У такому разі це є додатковим благом для працівника. Тоді доведеться утримати ПДФО за ставкою 18 % з суми, сплаченої юрособою у вигляді орендної плати орендодавцю за нерухомість, яка не є власністю підприємства та якою користується працівник. Навіть якщо така виплата передбачена трудовим договором (див. роз’яснення з підкатегорії 103.02 ЗІР). При цьому ПДФО утримуємо з урахуванням натурального коефіцієнта (1,219512). А ось ВЗ утримується з фактичної суми (без застосування натурального коефіцієнта).

Практикуються ще варіанти компенсації роботодавцем найнятого безпосередньо працівником житла. У такому разі це також додаткове благо для працівника, як і в попередньому варіанті. І з суми такого доходу треба утримати ПДФО (18%) та ВЗ (1,5%). Навіть якщо така компенсація передбачена трудовим договором із працівником (див. роз’яснення з підкатегорії 103.02 ЗІР).

У додатку 4ДФ додаткове благо працівника від користування орендованим роботодавцем житлом або від компенсації роботодавцем за орендоване житло податковий агент — роботодавець відображає з ознакою доходу «126». Саме цю ознаку доходу наполегливо радять зазначати податківці.

Оренда автомобіля у фізособи підприємством

Дохід від надання автомобіля в оренду включається до оподатковуваного доходу фізособи (п.п. 164.2.5 ПКУ). При цьому податковим агентом є суб’єкт господарювання — орендар. Тому підприємство утримує із суми нарахованого доходу у вигляді орендної плати ПДФО за ставкою 18 % і сплачує його до бюджету за своїм місцезнаходженням.

Дохід, з якого утримується ПДФО, є також об’єктом ородаткування ВЗ за ставкою 1,5 % (пп. 1.2 і 1.3 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Отже, із суми орендної плати необхідно утримувати і ВЗ. Податковим агентом, як і у випадку з ПДФО, виступає підприємство-орендар.

До речі, цікаві моменти щодо оренди автомобіля у фізособи ви знайдете у статті «Використовуємо автомобіль фізособи» // «Податки & бухоблік», 2021, № 48.

Підприємство-орендар повинно відобразити дохід фізособи від оренди автомобіля в 4ДФ з ознакою доходу «127» (див. підкатегорію 103.25 ЗІР).

За якою ознакою доходу податковий агент має відобразити в 4ДФ дохід фізособи від надання майна в оренду, а також дохід фізособи від користування орендованим для нього роботодавцем майном, наведемо в таблиці.

Ознака доходу фізособи в 4ДФ

Вид доходу

Ознака доходу в 4ДФ

Дохід від надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду

106

Дохід від надання в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю

195

Суми орендних платежів, які суб’єкт господарювання виплачує на користь фізичної особи за оренду нерухомості (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю)

196

Дохід фізособи від оренди автомобіля

127

Додаткове благо працівника від користування орендованим роботодавцем житлом або від компенсації роботодавцем за орендоване житло

126

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі