Теми статей
Обрати теми

Відпустка при народженні дитини: що відображати у табелі?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівнику, дружина якого народила дитину, надано відпустку тривалістю 14 календарних днів з 21.08.2023. Як таку відпустку відображати у табелі обліку робочого часу?

Про яку відпустку йдеться? Про відпустку при народженні дитини, встановлену у ст. 773 КЗпП та ст. 191 Закону про відпустки*. Ця відпустка є соціальною оплачуваною відпусткою, яка оплачується за рахунок роботодавця. Правила надання відпустки при народженні дитини закріплені у Порядку № 693**. Далі коротко нагадаємо основні особливості її надання.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

** Порядок надання відпустки при народженні дитини, затверджений постановою КМУ від 07.07.2021 № 693.

Категорії отримувачів

Відпустка при народженні дитини надається:

— чоловіку, дружина якого народила дитину;

— батьку дитини, який не перебуває у шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;

— бабі, або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини (тобто повнолітньому рідному брату або сестрі), які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю / одиноким батьком.

Майте на увазі: відпустка при народженні дитини надається лише одній із названих осіб.

Тривалість відпустки

Відпустка при народженні дитини надається тривалістю, визначеною працівником у заяві про її надання, але не більше як 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП. Водночас зазначимо, що у період дії воєнного стану норми ст. 73 КЗпП не застосовуються (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136*). Тобто при наданні відпустки при народженні дитини у воєнний період жодних подовжень на святкові/неробочі дні немає.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Якщо народилося двоє чи більше дітей від однієї вагітності, тривалість відпустки не збільшується. Все одно максимум для відпочинку — 14 календарних днів.

Надається відпустка не пізніше ніж протягом трьох місяців з дня народження дитини. Водночас працівник повинен використати її не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.

Відпустка при народженні дитини надається одноразово (п. 4 Порядку № 693)

Поділити її на частини не можна. Тобто якщо працівник хоче взяти відпустку, наприклад, на 10 днів, а згодом у межах дозволеного періоду догуляти ще 4 дні, то так зробити не вийде.

Детальніше про порядок надання відпустки та категорії її отримувачів ви можете прочитати у статті «Відпустка при народженні дитини: Кабмін затвердив Порядок» // «Оплата праці», 2021, № 14.

Відображення у Табелі

На сьогодні у табелі обліку робочого часу відсутній код для умовного позначення відпустки при народженні дитини. Тому, на наш погляд, у роботодавця є два варіанти:

1) період відпустки при народженні дитини можна табелювати як інший невідпрацьований час, передбачений законодавством — «ІН»;

2) ввести свій код для табелювання цього періоду.

Щодо першого варіанта, то тут головною умовою є те, що відпустка при народженні дитини надається згідно із законодавством — ст. 773 КЗпП та ст. 191 Закону про відпустки. Тому використання буквеного коду «ІН» є правомірним.

Розглядаючи другий варіант, зазначимо: типова форма табеля № П-5, затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 № 489, має рекомендаційний характер. Тому за необхідності роботодавець може її доповнювати іншими показниками, у тому числі вводити додаткові умовні позначення. Тож для позначення у табелі обліку використання робочого часу днів відпустки при народженні дитини можна ввести окремий код. Як варіант, використання днів цієї відпустки можна відобразити буквеним кодом «ВН» (відпустка при народженні).

При цьому використання буквеного коду як «ІН», так і «ВН» (або будь-якого іншого самостійного варіанта), по суті, є правильним. Головне, зупинитись на чомусь одному.

Більше відповідей на «табельні» запитання ви знайдете у статті «Табельний облік: добірка актуальних запитань» // «Оплата праці», 2022, № 7.

Висновки

  • Максимальна тривалість відпустки при народженні дитини — 14 календарних днів.
  • Відпустка надається одноразово протягом трьох місяців з дня народження дитини.
  • Період відпустки при народженні дитини можна табелювати як інший невідпрацьований час («ІН»), або використовувати свій буквений код (наприклад, «ВН»).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі