Теми статей
Обрати теми

Працівника поновили на роботі: проблемні ситуації та наслідки

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Рішенням cуду звільненого працівника було поновлено на роботі з виплатою середнього заробітку за вимушений прогул. Але виконати таке рішення іноді дуже складно. Що робити, якщо працівник не з’явився на роботі або посада, на яку поновлюється працівник, вже зайнята чи скорочена? Яка є відповідальність роботодавця, якщо не виконати рішення суду про поновлення або відтермінувати його виконання? Ці та інші питання розглянемо у статті.

Чи поновляти працівника, якщо він не з’явився на роботу?

Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника, прийняте судом, підлягає негайному виконанню (ч. 7 ст. 235 КЗпП).

Негайне виконання судового рішення полягає в тому, що воно набуває властивостей обов’язковості і підлягає виконанню не з моменту набрання ним законної сили, а негайно із часу його оголошення в судовому засіданні (див. постанову Київського апеляційного суду від 12.03.2019 у справі № 757/37426/17-ц).

Відповідальність за виконання судового рішення лежить на роботодавці (відповідачеві), який має його виконати. Той факт, що працівник не з’явився на роботу після його поновлення судом, не звільняє роботодавця від необхідності виконання судового рішення. Тому

роботодавець має вжити заходи для поновлення працівника на роботі і виплатити середній заробіток за вимушений прогул відповідно до рішення суду

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі