Теми статей
Обрати теми

Надурочні при розрахунку відпускних: чи включати до середньої зарплати?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівник з 12 лютого 2024 року йде у щорічну відпустку на 14 календарних днів. Для нього встановлено підсумований облік робочого часу. Обліковий період — рік. У грудні 2023 року йому було нараховано оплату за надурочні години за підсумками року. Чи включати цю суму до середньої зарплати при розрахунку відпускних?

Підрахунок і оплата надурочних

Коли не можна організувати роботу працівників так, щоб було дотримано денну або тижневу тривалість робочого часу, запроваджується підсумований облік робочого часу. При ньому законодавчо установлена щоденна або щотижнева норма робочого часу може не дотримуватися. Водночас загальна тривалість робочого часу за обліковий період не повинна перевищувати нормальної кількості робочих годин. Особливості застосування підсумованого обліку робочого часу визначено Методрекомендаціями № 138*.

* Методичні рекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджені наказом Мінпраці від 19.04.2006 № 138.

Обліковий період установлюють у колективному договорі, і він може дорівнювати, зокрема, місяцю, кварталу, півріччю, року тощо (п. 6 Методрекомендацій № 138). Після закінчення облікового періоду роботодавець визначає правові наслідки проведеного обліку: дотримання встановленої норми робочого часу в обліковому періоді, наявність годин, відпрацьованих понад установлену норму.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі