№3

Оплата праці, лютий, 2024/№ 3 Інші номери журналу ›
  • Підвищення окладу під час простою: чи впливає на розмір «простійної» виплати? У бюджетній установі (оплата праці за ЄТС) запроваджено простій з 01.09.2023. З 01.01.2024 працівникам установи підвищено посадові оклади згідно з постановою КМУ від 12.01.2024 № 23. Чи потрібно переглядати розмір оплати за час простою з 01.01.2024?
  • Зарплата у місяці звільнення: контрольні точки Звільняєте працівника і у вас виникло запитання: що саме потрібно виплатити працівникові при звільненні та які моменти проконтролювати? Про це сьогодні і поговоримо.
  • Оподаткування остаточних виплат: правила та строки Які правила оподаткування остаточних виплат, що належать працівникові при звільненні? Чи є особливі строки сплати податків?
  • «Надбавочний» стаж службовця ОМС: чи включати доглядову відпустку до 6 років? Працівниця міської ради займає посаду оператора копіювальних та розмножувальних машин. Вона перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і одразу після її закінчення оформила відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років. Чи включається період перебування у такій відпустці до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років?
  • Декретні на межі 2023 — 2024 років: враховуємо підвищення МЗП З 1 січня 2024 року Законом про держбюджет-2024* було збільшений розмір мінзарплати. Як наслідок, змінилися й інші показники, зокрема мінімальний та максимальний розміри ЄСВ. Чи коригувати суми декретних під нові розміри мінзарплати та чи донараховувати ЄСВ? Зараз все розкажемо.
  • Працівник помер: як звільнити та виплатити зарплату Тема сумна. Але кадровик та бухгалтер мають оперативно і правильно припинити трудові відносини із померлим працівником, а також виплатити належні йому суми. Тож сьогодні розкажемо, як це зробити.
  • «Дитячі» лікарняні: увага на документи Лікарняний лист може бути виписаний працівнику не тільки в разі його хвороби, але й для догляду за хворою дитиною. Щоб правильно оплатити такий листок непрацездатності, слід урахувати деякі особливості. Які — розкажемо в цій статті.
  • «Дитячі» лікарняні: призначаємо та виплачуємо Працівник надав документи, які підтверджують догляд за хворою дитиною. Як призначити допомогу такому працівнику, розрахувати суму лікарняних та заповнити Об’єднану звітність? Відповіді на ці питання ви знайдете у цій статті.
  • Асистент вчителя без педосвіти: нюанси зайняття посади та атестації Асистент вчителя прийнятий до закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) у вересні 2022 року. Він має неповну вищу непедагогічну освіту (закінчив індустріальний технікум). Чи має право зазначений працівник і надалі залишатися працювати на посаді асистента вчителя, а також атестуватися на відповідність займаній посаді?
  • Компенсація за затримку виплати зарплати звільненому працівнику Законодавством передбачене нарахування компенсації за затримку виплати зарплати. Роботодавець має її нарахувати, виплатити працівнику і показати в Об’єднаній звітності. Як це зробити, коли працівник вже звільнився? Порядок заповнення звітності залежатиме від того, коли саме була виплачена заборгованість із зарплати. Тож розглянемо два випадки.
  • Лікарняні і додаткова база з ЄСВ: прибираємо раніше визначену суму У грудні 2023 року працівник перебував частину місяця на лікарняному. На кінець місяця лікарняний ще не підлягав оплаті. Сума зарплати виявилася нижчою за МЗП, і бухгалтер донарахував ЄСВ до мінстрахвнеску та відобразив у Д1 за грудень. Після нарахування лікарняних виявилось, що сума ЄСВ на додаткову базу зайво визначена. Як виправитися у цій ситуації, розглянемо у статті.
  • Забули про Д5 Податкового розрахунку: виправляємось Додаток Д5 до Податкового розрахунку подається при виникненні протягом звітного кварталу певних подій. Що робити, коли «проґавили» та не подали його у складі звіту? Як виправитися?
  • Внутрішній сумісник: мінімальна і максимальна база нарахування ЄСВ у Д1 Сьогодні зосередимо увагу на внутрішніх сумісниках. Мова піде про нюанси нарахування ЄСВ на їх доходи. Розглянемо, як виконувати контроль щодо мінімальної і максимальної бази нарахування ЄСВ, а також як це відобразити в Д1.
  • Звільнення і виплата лікарняних: відповідаємо на запитання Працівник звільняється одразу після закриття лікарняного. Але лікарняні ще не виплачено. Як бути? Чи взагалі їх виплачувати, якщо так, то за які саме дні? Що робити, якщо допомога від ПФУ на дату звільнення ще не надійшла? Запитань чимало. І відповіді на них є у нашій статті. Ба більше, до дискусії доєднався Верховний Суд України. Тож поглянемо, що кажуть служителі Феміди.
  • Надурочні при розрахунку відпускних: чи включати до середньої зарплати? Працівник з 12 лютого 2024 року йде у щорічну відпустку на 14 календарних днів. Для нього встановлено підсумований облік робочого часу. Обліковий період — рік. У грудні 2023 року йому було нараховано оплату за надурочні години за підсумками року. Чи включати цю суму до середньої зарплати при розрахунку відпускних?
  • Кількість учнів у класі змінилась: чи переглядати розмір доплат? У класі закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) на початок 2023/2024 навчального року було 12 учнів. У лютому один учень вибув. Чи потрібно у зв’язку з цим переглядати розмір установлених вчителю доплат за класне керівництво та перевірку зошитів?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі