Теми статей
Обрати теми

Добровільні виплати мобілізованим: як рахувати лікарняні?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Багато роботодавців і після 19.07.2022 продовжили добровільно надавати різного роду виплати працівникам, які проходять військову службу. І ось такий працівник повернувся з війни, приступив до роботи і йде на лікарняний. Чи потрібно час служби та виплату виключати з розрахункового періоду при обчисленні лікарняних? Зараз розберемось.

Добровільна виплата мобілізованому

З 19.07.2022 перелік гарантій, що встановлені ч. 3 ст. 119 КЗпП для працівників, призваних/прийнятих на військову службу, було урізано. Відтоді за ними зберігають лише посаду та місце роботи, а середню зарплату — вже ні.

З 24.12.2023 скасували обов’язок зберігати середній заробіток ще й за педагогами. Детальніше про це читайте у статті «Середня для мобілізованих педагогів: з 24.12.2023 виплату скасовано» // «Оплата праці», 2023, № 24.

Наразі середній заробіток зберігають тільки добровольцям тероборони на час виконання державних або громадських обов’язків згідно з приписом ч. 1 ст. 119 КЗпП.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі