Розмір доплати
Відповідно до п. 33 Інструкції № 102* керівники закладів освіти за погодженням із профспілковим комітетом можуть установлювати доплати робітникам, спеціалістам та службовцям, які зайняті на роботах:
— з важкими та шкідливими умовами праці — у розмірі до 12 % посадового окладу (тарифної ставки);
— з особливо важкими та шкідливими умовами праці — до 24 % посадового окладу (тарифної ставки).
Конкретні розміри доплат та тривалість їх виплати працівникам, які виконують такі види робіт, установлюються згідно з наказом керівника закладу освіти.
Доплата кухарю ЗСО
Доплати за «шкідливість» встановлюються в порядку і на підставі Переліку робіт, наведеного у додатку 9 до Інструкції № 102. Так, до робіт з важкими і шкідливими умовами праці, зайнятість на яких дає право на встановлення доплати в розмірі до 12 %, відносяться роботи біля гарячих плит, електрожарових шаф, кондитерських і паромасляних печей та інших апаратів для смаження і випікання (п.п. 1.152 Переліку, наведеного у додатку 9 до Інструкції № 102).
Такі роботи виконує кухар залежно від кваліфікаційного розряду (3 — 6 розряд), який серед іншого готує страви та кулінарні вироби із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки (п. 10 Довідника № 918*). Тож кухар ЗСО має право на встановлення доплати за роботу з важкими та шкідливими умовами праці в розмірі до 12 % посадового окладу.
Атестація робочих місць
Доплата за важкі та шкідливі умови праці встановлюється за результатами атестації робочих місць. Про це зазначено у п. 1 Положення про порядок установлення доплат за несприятливі умови праці, викладеного в додатку 9 до Інструкції № 102.
Атестація робочих місць за умовами праці проводиться відповідно до Порядку № 442* та Методрекомендацій № 41**. Основна її мета полягає в регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові та безпечні умови праці, встановленні пільг та компенсацій за роботу в несприятливих умовах. Про особливості проведення атестації у період дії воєнного стану читайте у статті «Атестація робочих місць: нюанси для воєнного стану» // «Оплата праці», 2023 № 14 (ср. ).
Нюанси виплати
Доплата за «шкідливість» встановлюються з урахуванням норм Типового положенням № 387*, чинність якого триває відповідно до постанови ВРУ від 12.09.91 № 1545-XII (див. лист Мінпраці від 24.12.2007 № 939/13/84-07). Така доплата проводяться на робочих місцях, на яких виконуються роботи, передбачені галузевими переліками робіт з важкими і шкідливими (особливо важкими та особливо шкідливими) умовами праці лише за неможливості усунення шкідливих виробничих чинників організаційними або інженерно-технічними заходами.
* Типове положення про оцінку умов праці на робочих місцях і порядку застосування галузевих переліків робіт, на яких можуть встановлюватися доплати робітником за умови праці, затверджене постановою Державного комітету з праці та соціальних питань СРСР і Секретаріату Всесоюзної Центральної Ради професійних союзів від 03.10.86 № 387/22-78.
Відповідно до п. 1.7 Типового положення № 387 доплата за «шкідливість» нараховуються працівникам тільки за час фактичної зайнятості на цьому місці. Тобто доплата установлюється за фактичний час роботи працівників на робочому місці зі шкідливими умовами праці.
При цьому робочим часом вважається час, протягом якого працівник виконує свої трудові обов’язки відповідно до розпорядку, графіка роботи або умов трудового договору, контракту.
Якщо кухар ЗСО фактично не працює у шкідливих умовах праці (не виконує свої трудові обов’язки), наприклад, перебуває у щорічній відпустці, відпустці без збереження зарплати або на лікарняному, то підстав для виплати йому доплати «за шкідливість» немає.
Доплата «зверху» МЗП
Доплата за роботу зі шкідливими умовами праці, яка виплачуються за результатами атестації робочих місць, відноситься до виплат за роботу в несприятливих умовах праці. Відповідно до вимог ст. 31 Закону про оплату праці* при обчисленні зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру таку доплату не враховують, тобто нараховують «зверху» мінзарплати (див. лист Мінсоцполітики від 14.02.2017 № 344/0/101-17/281).
* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР.
Додаткова відпустка
Хоча у запитанні читача про це не йдеться, вважаємо за необхідне зазначити про надання кухарю ЗСО відпустки за «шкідливість».
Відповідно до ст. 7 Закону про відпустки* працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, надається щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 1290-1**.
* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.
Так, у п. 77 розд. XXXIII «Загальні професії в усіх галузях господарства» та п. 5 розд. XXIX «Роздрібна торгівля харчовими продуктами. Постачання готової їжі» Списку № 1290-1 зазначені кухарі, які працюють біля плити. Вони мають право на додаткову відпустку тривалістю до 4 к. дн.
Конкретна тривалість додаткової відпустки за шкідливі умови праці кухаря встановлюється колективним чи трудовим договором, залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.
Про те, як правильно обчислити стаж для щорічної додаткової відпустки за шкідливі умови праці, читайте у статті «Відпускний стаж для щорічних додаткових відпусток» // «Оплата праці», 2024, № 2.
Висновки
- Кухар ЗСО має право на встановлення доплати за «шкідливість» у розмірі до 12 % посадового окладу, яка передбачена п. 33 Інструкції № 102.
- Доплату за «шкідливість» встановлюють за результатами атестації робочих місць.
- Доплату за роботу з важкими та шкідливими умовами праці нараховують за час фактичної зайнятості працівників на таких робочих місцях або в таких умовах праці.
- Кухар ЗСО має право на щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці тривалістю до 4 к. дн.