Теми статей
Обрати теми

Відпускна компенсація та незароблені відпускні: в бухобліку та Об’єднаному звіті

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник звільняється у березні 2024 року. На день звільнення йому нарахована компенсація за невикористану щорічну додаткову відпустку, а також утримана сума за дні невідпрацьованої щорічної основної відпустки, яка була нарахована у вересні 2023 року. Як нараховану компенсацію і утримані «перегуляні» відпускні показати в бухобліку? Як їх відобразити в Податковому розрахунку та його додатках? Поговоримо про це.

Розрахунки при звільненні

Трапляються випадки, коли на день звільнення працівника за один вид відпустки йому належить компенсація, а інша відпустка, яка була надана авансом, ним перегуляна (частина не відпрацьована). Як розрахуватися з працівником в такому разі, ви можете дізнатися зі статті «Компенсація відпустки «за шкідливість» і перегуляна щорічна основна…» // «Оплата праці», 2024, № 6.

На продовження цієї теми розглянемо оподаткування, бухоблік та відображення в Об’єднаному звіті нарахованої відпускної компенсації та відрахованої суми відпускних за дні перегуляної відпустки.

Оподаткування

ЄСВ. Сума компенсації за невикористану відпустку, нарахована у тому числі при звільненні, включається до бази нарахування ЄСВ (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Адже вона входить до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції № 5* і не зазначена серед виплат Переліку № 1170**.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена Державним комітетом статистики України від 13.01.2004 № 5.

** Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від 22.12.2010 № 1170.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі