Важлива інформація!
На період воєнного стану передплатники будь-якого журналу отримують PRO-доступ до всіх видань!

Оплата праці

Випуск №9 формується, повна версія журналу буде доступна 09.05.2024.

  • Норма робочого часу для травня 2024 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у травні 2024 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними днями у суботу та неділю.
  • Заповнюємо паперову трудову книжку, якщо відбулись зміни З часом все змінюється. У працівника може помінятися прізвище, а у підприємства чи структурного підрозділу, в якому він працює, — найменування. Як ці зміни відобразити у трудовій книжці працівника? Про це розкажемо у цій статті.
  • Помилки у паперовій трудовій книжці: виправляємо Перед тим як відправляти дані про трудову діяльність працівників до ПФУ, на підприємстві був проведений аудит паперових трудових книжок. У деяких із них виявили помилки. Як їх виправити?
  • Неточності в записі про звільнення: хто і як виправляє У попередній статті «Помилки у паперовій трудовій книжці: виправляємо» // «Оплата праці», 2024, № 9* ми розглянули загальний порядок виправлення помилок у паперових трудових книжках. Сьогодні поговоримо про те, як усунути неточності, допущені у записах про звільнення працівника.
  • Паперова трудова книжка: коли видавати працівнику Якщо трудова книжка (далі — ТК) досі знаходиться у роботодавця, то саме він є відповідальним за її збереження і правильне ведення записів у такому документі. Проте настає час, коли роботодавець має віддати трудову книжку працівнику. В яких випадках це потрібно робити та в якому порядку, розкажемо в цій статті.
  • Якщо паперова трудова книжка втрачена/знищена Трудову книжку (далі — ТК), як і будь-який документ, може бути втрачено, пошкоджено або загублено, особливо у період воєнного стану. Що в таких випадках робити, розкажемо в цій статті.
  • Чи потрібна заява на відпустку, якщо є графік? Якщо є графік відпусток, чи потрібна заява від працівника про надання відпустки? Чи достатньо наказу про надання відпустки? Чи потрібна окрема заява для надання матеріальної допомоги до відпустки?
  • Відпустка поза графіком: кому можна надати та як? Загальне правило: ходимо у відпустку за графіком. Але з нього є винятки. Кому можна відпочивати у зручний час? Про це сьогодні піде мова.
  • «Оздоровчі» у розмірі середньої: як правильно провести розрахунок У цій статті поговоримо про розрахунок середньої зарплати для обчислення суми допомоги на оздоровлення. Розглянемо, як правильно визначити розрахунковий період, а також з’ясуємо, як обчислити середньоденний заробіток.
  • Допомога на оздоровлення: 5 топових ситуацій Допомога на оздоровлення — виплата не нова, але й досі при її наданні виникає чимало запитань. Чи можна надати «оздоровчу» допомогу працівнику-новачку? Як її виплачувати при поділі відпустки? Чи повертати «оздоровчі» при звільненні? Про це і не тільки — далі.
  • «Перехідні» відпускні у розрахунку «лікарняної» середньої Часом бухгалтерам доводиться нараховувати відпускні за час щорічної відпустки, початок якої припадає на один місяць, а кінець — на інший (це такі звані «перехідні» відпускні). Як врахувати такі виплати при розрахунку лікарняних? Особливо якщо період «перехідної» відпустки припадає на початок або кінець розрахункового періоду? Про це розкажемо в сьогоднішній статті.
  • Компенсація за працевлаштування ВПО: правила гри у 2024 році Держава продовжує підтримувати роботодавців, які працевлаштовують у себе внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО). Як саме? Дає можливість отримати компенсацію витрат на оплату праці таких осіб. Водночас порядок отримання таких виплат періодично змінюється. Як отримати компенсацію у 2024 році, розкажемо далі.
  • Матдопомога на оздоровлення: оподаткування, звітність та інше У цій статті поговоримо про оподаткування та відображення у звітності матеріальної допомоги на оздоровлення, яка надається бюджетникам. Також з’ясуємо, як впливає виплата «оздоровчих» на індексацію зарплати, нарахування відпускних та лікарняних.
  • Підвищення окладів в ОМС: нова постанова від Кабміну Кабмін підвищив розміри окладів посадових осіб та службовців органів місцевого самоврядування (далі — ОМС). У цій статті поговоримо про те, як застосувати зазначене підвищення на практиці при нарахуванні зарплати за травень 2024 року.
  • Розрахунок відпускних: як включати місячну премію? Як розрахувати відпускні, якщо в розрахунковому періоді нараховані виробничі премії? Як включати премії, якщо вони нараховані у поточному місяці за попередній? Як діяти у випадку, якщо місячна премія нарахована із запізненням? Це не нова тема, проте з огляду на старт відпускної кампанії — ці питання актуалізуються. Отже, розглянемо їх у статті.
  • Індексація зарплати бюджетників: чи виникло право у травні 2024 року? Для більшості категорій працівників бюджетної сфери з 01.01.2024 були підвищені розміри посадових окладів. Яка ситуація складається у зв’язку з цим з індексацією зарплати у травні 2024 року? Відповідь знайдемо разом у цій статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі