Теми статей
Обрати теми

Липнева ПДВ-декларація: враховуємо сюрпризи Закону № 643

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Липень 2015 року вийшов на рідкість продуктивним. Тут і новий порядок формування та розподілу ПК, і перехід СЕА з тестового режиму на звичайний. От і довгоочікуваний Закон № 643 зробив свій внесок, доповнивши картину новими строками реєстрації ПН/РК в ЄРПН, перенесенням «старих» залишків від’ємного значення ПДВ у ПК тощо. А от про ПДВ-звітність законодавці не сказали ні слова. Та подавати її потрібно, не зважаючи ні на що. Тому давайте зберемо усі нововведення докупи і спробуємо заповнити цю звітність разом.

Розділ І — є «поповнення»

Звичайно, з прийняттям Закону № 643 Мінфін повинен був би розробити і нову форму ПДВ-звітності. Проте йому зараз не до цього. Усі думки МФУ спрямовані на розробку нової редакції ПКУ. Цілком можливо, що попутно він приділить увагу і податковій звітності (дещо спростивши її). Але як ви розумієте, поки це тільки плани. Тому при заповненні липневої ПДВ-декларації доведеться використати форму, що діє на цей момент.

Що стосується розділу І декларації, то тут усе по-старому. Особливості стосуються лише ряд. 1.1 і 1.2.

Рядки 1.1 і 1.2. Сюди, крім звичних сум ПДВ, нарахованих щодо постачань товарів/послуг, які оподатковуються за основною ставкою 20 % і за ставкою 7 %, потраплять і ПЗ, нараховані згідно з  пп. 198.5 та 199.1 ПКУ.

Нагадаємо: що з 01.07.15 р. запрацював новий порядок:

1) формування ПК. Він свідчить: незалежно від того, з якою метою ви придбали товари/послуги та необоротні активи, увесь «вхідний» ПДВ ви зобов’язані включити до ПК. Якщо ж такі товари/послуги ви використовуватимете в неоподатковуваних операціях або в негосподарській діяльності, вам необхідно компенсувати сформований раніше ПК шляхом нарахування ПЗ* ( п. 198.5 ПКУ; детальніше в «БТ», 2015, № 25, с. 12).

* Якщо ж ви придбали товари/послуги, необоротні активи після 01.07.15 р. без ПДВ (наприклад, у неплатників ПДВ, звільнених від обкладення ПДВ, тощо), то нараховувати ПЗ не потрібно ( лист № 29168). Для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 01.07.15 р. і призначених для використання у зазначених вище операціях, ПЗ нараховуються за умови, що суми сплаченого «вхідного» ПДВ раніше були включені до складу ПК.

2) розподілу ПК. Як і в першому випадку, під час купівлі «подвійних» товарів/послуг увесь «вхідний» ПДВ ви включаєте до ПК. Одночасно з цим ви зобов’язані нарахувати ПЗ в частині сплаченого (нарахованого) ПДВ при придбанні або виготовленні товарів/послуг, необоротних активів, яка відповідає частці їх використання в неоподатковуваних операціях ( п. 199.1 ПКУ; детальніше в «БТ», 2015, № 28, с. 12).

Для цього не забудьте не пізніше останнього дня звітного періоду скласти та зареєструвати в ЄРПН зведену ПН. Податківці рекомендують складати окремі зведені ПН для неоподатковуваних та негосподарських операцій. До речі, першу зведену ПН за такими операціями, здійсненими в липні 2015 року, ви могли скласти до 31.07.15 р. включно ( лист № 29163).

Але повернімося до ПДВ-декларації. Як ви розумієте, порядок новий, тому і окремих рядків для таких нарахованих ПЗ в ПДВ-декларації ви не знайдете. Тому немає іншого виходу, як тільки зазначити ці суми ( лист № 29168):

• або у ряд. 1.1 — якщо «вхідний» ПДВ був нарахований за ставкою 20 %, відповідно і для нарахування ПЗ ви використали ставку ПДВ 20 %;

• або у ряд. 1.2 — якщо «вхідний» ПДВ було нараховано за ставкою 7 %, відповідно ви застосовували ставку 7 % для нарахування ПЗ.

І ще один нюанс. Для нарахування ПЗ згідно з  п. 199.1 ПКУ ви використовували показник «зворотний» ЧВ. Його знаходите як різницю між 100 % та значенням гр. 6 таблиці 1 додатка Д7 до декларації за січень 2015 року. Проте окремого рядка в декларації для нього поки немає.

У той же час сам розрахунок ЧВ не змінився (його ви наводили в додатку Д7 до січневої ПДВ-декларації) та й додаткове поле в ряд. 15.1, в якому ви раніше зазначали показник ЧВ, нікуди не поділося. Тому цілком логічно внести його саме в таке додаткове поле (як довідкову інформацію).

Інші рядки розділу I заповніть у загальному порядку.

Розділ ІІ — формуємо за новими правилами

Оскільки з 01.07.15 р. формувати ПК ви зобов’язані незалежно від мети використання придбаних товарів/послуг, то виділяти їх якимось чином не має сенсу. Увесь «вхідний» ПДВ відображаємо:

• або в ряд. 10.1.1 — якщо придбані товари/послуги обкладалися за ставкою 20 % і 0 %;

• або в ряд. 10.1.2 — якщо обкладалися за ставкою 7 %;

• або в ряд. 11.1 — якщо придбані товари/послуги були куплені без ПДВ.

Відповідно необхідність заповнювати ряд. 10.2, 11.2, 13, 14 відпадає ( лист № 29168).

Рядок 15 також заповнювати не має сенсу, оскільки з 01.07.15 р. він не відповідає новому порядку розподілу ПК. Крім додаткового поля в ряд. 15.1 (для показника ЧВ).

І ще хочемо нагадати. Закон № 643 змінив строки реєстрації ПН, складених у період з 01.07.15 р. по 30.09.15 р.

Так, не вважається порушенням строків реєстрації в ЄРПН, якщо ( п. 39 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ):

• ПН, складена з 01.07.15 р. по 15.07.15 р., а зареєстрована до 31.07.15 р. (включно);

• ПН, складена з 16.07.15 р. по 31.07.15 р., а зареєстрована до 15.08.15 р. (включно).

А тому якщо постачальник встиг зареєструвати ПН в «оновлені» строки, то ПН вважається зареєстрованою в ЄРПН вчасно*. Тобто сформувати ПК за нею ви можете вже в тому звітному періоді, в якому вона складена, а саме в липневій ПДВ-декларації.

* Зверніть увагу, що бухгалтерські програми можуть не враховувати особливості «розтягнутого» періоду реєстрації. Тому в нього, можливо, доведеться вносити корективи.

Але якщо ви навіть не включите таку ПН до поточної декларації, нічого страшного не станеться. У вас все одно залишається право зробити це протягом 365 календарних днів з моменту складання такої ПН ( п. 198.6 ПКУ).

А от несвоєчасно зареєстровані ПН в ЄРПН, як і раніше, потрапляють до ПК того звітного періоду, в якому вони були зареєстровані (але вже у межах 365 календарних днів). Наприклад, ПН, оформлена в другій половині липня та зареєстрована в ЄРПН після 15 серпня (із запізненням) до липневої ПДВ-декларації не потрапить. А от ПН, складена в червні, а зареєстрована в ЄРПН у липні з порушенням 15-денного строку, осяде саме в липневій ПДВ-декларації.

Зверніть увагу, що про продовження строків реєстрації РК в ЄРПН в  Законі № 643 не сказано жодного слова. Тому для РК діє звичайний строк — 15 календарних днів.

А от у якому саме звітному періоді потрібно коригувати ПЗ і ПК, досі не зрозуміло, незважаючи на нововведення Закону № 643. Адже період включення до ПДВ-декларації РК залишився тим самим (період коригування), проте з’явилася додаткова прив’язка до дати реєстрації РК в ЄРПН (детальніше — у «БТ», 2015, № 32, с. 33).

До появи відповідних роз’яснень від податківців безпечніше діяти за таким принципом:

• зменшуємо ПЗ та збільшуємо ПК у періоді реєстрації РК в ЄРПН;

• збільшуємо ПЗ та зменшуємо ПК у періоді його складання.

Розділ ІІІ — «все і відразу»

А от тут починається найцікавіше. Особливо це стосується ряд. 20 та ряд. 22 декларації. Тому зупинимося на них детальніше.

Рядок 20.1 (сума ВЗ, яка включається до складу ПК поточного звітного періоду).

Тут нічого незвичайного. Як і завжди, до неї потрапить значення ряд. 24 декларації за червень 2015 року.

Єдина відмінність від попередньої ПДВ-декларації полягатиме в тому, що сума, зазначена в цьому рядку, збільшить ваш РЛ (без проведення перевірок, передбачених ст. 200 ПКУ; п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Її ви побачите в ряд. 9 Витягу з СЕА.

Таким своєрідним чином законодавці вирішили «закрити» питання зі «старими» залишками ВЗ. Причому ще й підстрахувалися. Тому будьте обережні. За завищення від’ємного ПДВ, спрямованого на збільшення РЛ, тепер передбачено додатковий новий штраф — 10 % від завищеної суми ВЗ ( п. 41 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Більш того, на суму перевищення вам обов’язково зменшать і РЛ.

Нюанс. Платники ПДВ — спецрежимники значення ряд. 24 кожної з форм декларацій, які вони подали за червень 2015 року (0110, 0121-0123, 0130), переносять до ряд. 20.1 відповідної декларації за липень 2015 року.

Рядок 20.2 (сума ВЗ попередніх звітних періодів, на яку збільшено розмір РЛ). Сюди потраплять:

1. Сума «старого» ВЗ, на яку податківці фактично збільшили вам РЛ протягом липня 2015 року (ви заповнили поле «а» в шапці червневого додатка Д2). Це ви можете перевірити, переглянувши Витяг про збільшення РЛ (до речі, вже за новою формою J1401302).

І ще. Якщо ви заявили в червні «старе» ВЗ на збільшення РЛ, але податківці вам його не провели — ця сума все одно повернеться до ряд. 20.2 декларації.

2. Сума «старого» ВЗ з ряд. 31 червневої декларації (незалежно від суми «старого» ВЗ, яку ви спрямовували на збільшення РЛ у червневій декларації).

Зверніть увагу: в цьому випадку формально порушується процедура перекидання «старого» ВЗ в рахунок збільшення РЛ. Тому зазначати цю суму ВЗ не потрібно:

• ні у ряд. 27 декларації;

• ні у гр. 7 таблиці 1 додатка Д2;

• ні у полі «а» шапки додатка Д2.

Податківці обіцяють зробити перекидання самостійно, згідно з вимогами ПКУ.

3. Сума помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ. Це наявна у вас переплата на бюджетному рахунку станом на 01.07.15 р. (ряд. 11 Витягу з СЕА*).

* Будьте уважні! Дані цього рядка можуть бути помилково не зменшені податківцями на суму ПЗ, задекларованих у червні. У цьому випадку самостійно розрахуйте різницю і внесіть у ряд. 20.2 поточної декларації.

Але таке збільшення станеться тільки в тому разі, якщо ( лист ДФСУ від 22.06.15 р. № 22408/7/99-99-19-03-01-17):

• сума переплат перевищила суму податку, що підлягає сплаті до бюджету, зазначену в рядку 25.1 декларації за червень 2015 року. Тоді в ряд. 20.2 декларації за липень потрапить лише різниця між цими показниками;

• ви задекларували в червні суму ПДВ до БВ (ряд. 23.2 декларації) або суму ВЗ, яка зараховується до складу ПК наступного звітного періоду (ряд. 24 декларації), або взагалі у вас були відсутні показники в розділі III декларації. Тоді до ряд. 20.2 декларації потрапить уся сума переплат.

Зверніть увагу! Така сума може бути врахована виключно у зменшення суми ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету за результатами наступних звітних періодів.

Тобто заявити до БВ її не можна. Вона лише візьме участь у формуванні ряд. 24 декларації за липень, а потім перейде до ряд. 20.1 декларації за серпень 2015 року.

Рядок 22.1 (сума ВЗ поточного звітного періоду). У цьому звітному періоді ніяких особливостей при заповненні цього рядка не буде. Як і минулого разу, в ній зазначаємо дані тільки в тому випадку, якщо за результатами звітного місяця ви отримали ВЗ.

Дані в додатковому полі рядка 22.1 вписуємо за колишніми правилами**:

** Детальніше — у «БТ», 2015, № 15, с. 16.

• робимо запит до ДФСУ за формою J1301204 або за формою J1301901;

• отримуємо суму ПДВ, на яку ви можете зареєструвати ПН/РК в ЄРПН на момент подання декларації (ряд. 2 Витягу з СЕА або гр. 7 Витягу в розрізі операцій з СЕА). До речі, вона враховуватиме і додаткові складові, передбачені п. 34 підрозд. 2 розд. XX ПКУ;

• вписуємо розмір РЛ (якщо РЛ ≤ 0 — ставимо «0»; лист ДФСУ від 06.03.15 р. № 7796/7/99-99-19-03-02-17).

Увага! Поблажка від законодавців, зазначена в  Законі № 643 (про те, що до БВ можна заявити суму ВЗ, не оглядаючись на РЛ), була прописана для червневої декларації ( п. 43 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Для липневої ПДВ-декларації такого послаблення не передбачено.

Рядок 24 (сума ВЗ, яка зараховується до ПК наступного звітного періоду).

Заповнюємо у звичайному порядку. Зверніть лише увагу, що сума в ряд. 24 липневої декларації враховуватиме суму переплат та/або помилково сплачених коштів на бюджетний рахунок, сформовану станом на 01.07.15 р. А якщо сума переплат буде істотною, то вона зіграє і в деклараціях наступних звітних періодів.

Рядок 25.1 (сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету).

Якщо за результатами липня в ПДВ-декларації у вас заповнено ряд. 25.1, ви повинні врахувати деякі нюанси:

1. Оплату проводимо через ПДВ-рахунок.

2. Якщо для ліквідації від’ємного значення РЛ ви раніше поповнювали ПДВ-рахунок і ця сума перекриває суму ПДВ, що підлягає сплаті за результатами звітного періоду, ще раз поповнювати ПДВ-рахунок не потрібно. Залишки на ПДВ-рахунку після обнулення РЛ 03.08.15 р. повинні були повернутися до ряд. 1 Витягу з СЕА через ряд. 5 цього ж Витягу.

3. Частину суми переплати на бюджетному рахунку платники вже використали при сплаті ПЗ до бюджету за червень 2015 року. Залишок таких коштів потрапить лише до ряд. 20.2 поточної декларації.

Рядок 25.2 (кошти, що підлягають перерахуванню на спецрахунок). Тут хочемо лише попередити: будьте уважні під час внесення до нього даних, оскільки вони тепер братимуть участь при підрахунку та щоквартальному перерахунку «овердрафту» ( п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Розділ IV та додаток Д2 стають непотрібними

Законодавці, вирішивши покінчити раз і назавжди зі «старими» ВЗ, зробили не потрібними розділ IV та додаток Д2. Тому в ПДВ-декларації за липень та в наступних звітних періодах розділ IV декларації не заповнюється, а додаток Д2 за такі періоди не подається, крім випадків виправлення помилок у залишках ВЗ ( лист № 29168).

З розділом IV це цілком виправдано. Адже:

• значення ряд. 31 червневої декларації ви перенесете до ряд. 20.2 декларації за липень. Тобто заповнювати ряд. 26 немає сенсу;

• значення ряд. 27 і так враховується в ряд. 20.2 поточної декларації;

ряд. 28 заповнювати не потрібно, оскільки згідно з  п. 40 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ штрафні санкції, нараховані протягом перехідного періоду СЕА, податківці повинні списати протягом 14 робочих днів (очевидно, з дня набрання чинності Законом № 643);

• з липня 2015 року декларування БВ на рахунок платника у банку здійснюється тільки через ряд. 23.2 декларації, у тому числі і за рахунок залишку ВЗ, що склався до 1 лютого 2015 року. Тому навіть ряд. 30 залишиться порожнім.

У результаті ряд. 31 мав би дорівнювати «0». Якби не ряд. 29 декларації, який враховує дані УР, подані до ПДВ-декларацій долютневого періоду.

Проте податківці розв’язали й цю проблему. У листі № 29168 вони заявили: у разі виявлення, починаючи з липня 2015 року, помилок, допущених у звітних періодах до 01.02.15 р., в результаті виправлення яких збільшується або зменшується залишок ВЗ різниці між ПЗ і ПК, суму збільшення/зменшення такого залишку необхідно відобразити довідково в гр. 11 таблиці 1 додатка Д2 (з «+» або «-») до декларації за той звітний період, у якому подано УР у зв’язку з виправленням такої помилки.

При цьому показники таблиці 1 додатка Д2 переносити до розділу IV не потрібно.

Отже, виправляти помилки, які були допущені у звітних періодах після 01.02.15 р., доведеться шляхом внесення змін до відповідних показників розділу III УР за відповідний звітний період. Судячи з усього, помилки в самому додатку Д2 доведеться виправляти так само.

Висновки

  • Заповнюючи розділи I і II, враховуємо нові правила формування та розподілу ПК згідно з  п. 198.5 і  п. 199.1 ПКУ.

  • Рядок 20.2 декларації збільшить не лише «старе» ВЗ із ряд. 31 червневої декларації, а й сума переплат, сформована станом на 01.07.15 р., за вирахуванням ПЗ до сплати за результатами червня.

  • Розділ IV декларації не заповнюємо, додаток Д2 не подаємо, крім випадку виправлення помилок у залишку «старого» ВЗ.

Документи та скорочення статті

Закон № 643  Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

Лист № 29163 — лист ДФСУ «Про зміни в порядку складання та реєстрації податкових накладних» від 07.08.15 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17.

Лист № 29168 — лист ДФСУ «Щодо особливостей заповнення звітності з ПДВ за липень 2015 року» від 07.08.15 р. № 29168/7/99-99-19-03-02-17.

БВ — бюджетне відшкодування.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПЗ  податкові зобов’язання.

ПН — податкова накладна.

ВЗ — від’ємне значення.

РЛ — реєстраційний ліміт.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

СЕА — система електронного адміністрування ПДВ.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі