Теми статей
Обрати теми

Понижуючий коефіцієнт з ЄСВ: і до авансу можна?

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Краченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 28.04.15 р. № 15273/7/99-99-17-03-01-17

Не секрет, що КЗпП зобов’язав роботодавця виплачувати зарплату двічі на місяць з проміжком не більше 16 календарних днів. Усі подробиці ви знайдете в матеріалі на с. 32 цього номера.

Першу частину традиційно іменують авансом. А у зв’язку із застосуванням понижуючого коефіцієнта для ставки ЄСВ-нарахувань* виникло запитання: чи можна застосовувати понижуючий коефіцієнт при нарахуванні та виплаті авансу?

* Деталі ви можете знайти у «БТ», 2015, № 11, с. 4; № 12, с. 33; № 15, с. 15; № 16, с. 10.

Позиція податківців: якщо на момент нарахування та виплати зарплати за першу половину звітного місяця виконано всі умови для застосування понижуючого коефіцієнта, то вперед і з піснею — застосування коефіцієнта до авансу є правомірним. Але якщо при остаточному розрахунку виявиться, що умови не виконані, то й застосування коефіцієнта до авансу є неправомірним. І тут же податківці натякають на штраф за неповну сплату ЄСВ (10 % від суми недоплати згідно з п. 6 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Підхід податківців на подив ліберальний, однак він має один великий мінус: якщо зрештою виявиться, що права на понижуючий коефіцієнт ви не маєте, доведеться донараховувати ЄСВ.

Наша позиція: не слід лізти поперед батька в пекло та застосовувати понижуючий коефіцієнт до ЄСВ на суму авансу. Понижуючий коефіцієнт залежить від співвідношення середньомісячної бази нарахування ЄСВ у 2014 році на одну застраховану особу та бази нарахування ЄСВ на одну застраховану особу за місяць, за який нараховується зарплата. А оскільки база нарахування ЄСВ за звітний місяць буде відома лише після нарахування зарплати за весь місяць, радимо сплачувати ЄСВ з авансу за повною ставкою, а можливу суму переплати з ЄСВ у частині нарахувань врахувати при виплаті зарплати за другу половину місяця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі