Теми статей
Обрати теми

Що нашептали податківці, або Відповіді на актуальні запитання ФОПів

Децюра Сергій, податковий експерт, s.detsyura@id.factor.ua
Нещодавно фіскали провели «гарячу» телефонну лінію на тему «Підприємницька діяльність» (http://sfs.gov.ua/garyacha-liniya/220913.html). Під час неї контролери відповіли на низку актуальних запитань, які зараз турбують ФОПів — платників єдиного податку. Коротко пробіжимося по цих запитаннях.

Запитання

Суть відповіді податківців / наша позиція

Реєстрація платником ЄП

ФОП зареєструвався у ІІ кварталі 2015 року і в тому самому кварталі подав заяву про перехід на ЄП. Чи повинна така особа подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за період від дати державної реєстрації до дати реєстрації платником ЄП?

Податківці наголосили, що у разі переходу на спрощену систему оподаткування новостворений ФОП у кварталі, в якому здійснено процедуру державної реєстрації як суб’єкта господарювання, має подати до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, податкову декларацію про майновий стан і доходи за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування.

Про правила переходу читайте у «БТ», 2015, № 37, с. 29

Види діяльності на ЄП

Фізособа планує займатися діяльністю з надання послуг суб’єктам господарювання — нерезидентам з перекладу документації. Чи може така особа обрати спрощену систему оподаткування?

Із цього приводу податківці справедливо зауважили: фізособа, що планує здійснювати діяльність з надання послуг суб’єктам господарювання — нерезидентам, може обрати спрощену систему оподаткування. При цьому, на їх погляд (з чим ми повністю згодні), вона може обрати лише групу 3 ЄП та оподатковувати одержані від такої діяльності доходи за ставкою 2 % (у разі сплати ПДВ) або 4 % — у разі включення ПДВ до складу ЄП.

Крім того, фіскали наголошують, що у разі отримання платником ЄП іноземної валюти в оплату наданих нерезидентам послуг такі кошти є доходом платника ЄП і підлягають перерахуванню у гривні за офіційним курсом НБУ на дату їх надходження на рахунок ( п. 292.5 ПКУ)

Чи має право платник ЄП групи 2 надавати послуги та вести торгівлю з юрособами, що застосовують загальну систему оподаткування?

Контролери зауважили: ФОП — платники ЄП групи 2 можуть торгувати (як оптом, так і в роздріб) з юрособами, що перебувають на загальній системі оподаткування. Головне, щоб вони дотримувалися критеріїв перебування на ЄП, а саме, протягом календарного року обсяг доходу у них не перевищував 1,5 млн грн. і кількість працівників не перевищувала 10 осіб.

Водночас надавати послуги юрособі, яка не є платником ЄП, платник ЄП групи 2 не може. Річ у тім, що їм дозволено надавати послуги лише іншим платникам ЄП і населенню.

Щоб надавати послуги загальносистемникам, ФОП має перейти у групу 3 ЄП

Сплата ЄП

Чи застосовуються до ФОП — платників ЄП, які перебувають на обліку в Донецькій та Луганській областях, штрафні санкції за несвоєчасну сплату авансових внесків з ЄП під час проведення антитерористичної операції?

Податківці констатують, що тимчасове звільнення від сплати податків суб’єктів господарювання, які здійснювали діяльність на території збройного протистояння, можливе лише шляхом внесення змін до чинного законодавства. І на сьогодні таких змін поки що не було.

Водночас вони зазначають, що платники податків, у яких у зв’язку з проведенням заходів з подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України існує ймовірність несвоєчасної сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) або відсутня можливість їх сплати, мають право на отримання відстрочення (розстрочення) таких грошових зобов’язань (податкового боргу). Перелік обставин, що є підставами для відстрочення грошових зобов’язань (податкового боргу), та документів, які підтверджують ці обставини, наведено у постанові Кабміну від 27.12.10 р. № 1235.

Крім того, податковий борг платника податків, що виник через обставини непереборної сили (форс-мажорні обставини), може бути списаний як безнадійний. Деталі — у Порядку № 577

З 01.09.15 р. підвищено розмір мінзарплати з 1218 до 1378 грн. Чи потрібно ФОП — платнику ЄП групи 2 перераховувати суму ЄП, сплачену авансом до кінця поточного звітного року?

Контролери заявили, що платники ЄП груп 1 та 2 у зв’язку зі зміною розміру мінзарплати не повинні перераховувати суму ЄП, яку було сплачено авансовим внеском до кінця поточного звітного року. Пояснюється це тим, що сума ЄП за фіксованою ставкою, що підлягає сплаті до бюджету, розраховується від розміру мінзарплати, встановленої на 1 січня року, і не підлягає зміні протягом звітного року

Відмова від ЄП

До якого контролюючого органу потрібно подавати заяву ФОП про відмову від спрощеної системи оподаткування та за якою формою?

Фіскали справедливо зазначають, що заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування ФОП — платники ЄП подають до територіального органу ДФС за місцем своєї податкової адреси. Тобто за місцем проживання, за яким вони беруться на облік як платники податків у контролюючому органі. Форма заяви затверджена наказом Мінфіну від 20.12.11 р. № 1675. Подавати таку заяву ФОП може до контролюючого органу в один із таких способів ( п.п. 298.1.1 ПКУ):

• особисто або через уповноважену на це особу;

• надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

• засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Правила відмови від ЄП шукайте у «БТ», 2015, № 38, с. 24

ФОП — платник ЄП групи 2 прийняв рішення відмовитися від спрощеної системи оподаткування і перейти на сплату інших податків і зборів з IV кварталу 2015 року. Які податкові декларації слід подати в цьому разі до органу ДФС?

Податківці стверджують: якщо ФОП перейшов у IV кварталі звітного року зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему, він має подати до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси:

податкову декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування. В ній потрібно вказати суми авансових платежів, які підлягають сплаті у звітному податковому році ( п.п. 177.5.1 ПКУ);

• податкову декларацію платника єдиного податку за річний податковий (звітний) період (деталі заповнення — у «БТ», 2015, № 30, с. 38)

Застосування РРО

Чи застосовують ФОП — платники ЄП при здійсненні діяльності РРО?

Контролери нагадали, що РРО не застосовують лише платники ЄП:

• групи 1;

• груп 2 та 3 (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. Водночас у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн. застосовувати РРО такий платник ЄП зобов’язаний.

При цьому застосовувати РРО він розпочинає з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, та продовжує в усіх наступних податкових періодах протягом дії реєстрації платником ЄП.

Звертаємо увагу: крім вищеназваних випадків, не використовувати РРО можуть суб’єкти господарювання (в тому числі і платники ЄП), які здійснюють види діяльності, перелічені у Переліку № 1336 (ст. 10 Закону про РРО). При цьому доведеться проводити розрахункові операції без застосування РРО, але з використанням РК та КОРО.

Детальніше про застосування РРО читайте у «БТ», 2015, № 34-35, с. 41 та 43; № 39, с. 47

Документи та скорочення статті:

Перелік № 1336 — Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

Порядок № 577 — Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків, затверджений наказом Міндоходів від 10.10.13 р. № 577.

РРО — реєстратор розрахункових операцій.

РК — розрахункова квитанція.

КОРО — Книга обліку розрахункових операцій.

ФОП — фізична особа — підприємець.

ЄП — єдиний податок.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі