Теми статей
Обрати теми

ЄСВ з розміру мінзарплати: старі та нові приклади від ДФСУ

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина
Лист ДФСУ від 31.03.15 р. № 6667/6/99-99-17-03-01-15

У листі, що коментується, податківці розглянули різні ситуації, коли застосовується та не застосовується правило ЄСВ з мінзарплати: якщо зарплата нарахована в розмірі менше встановленого мінімуму, то ЄСВ-нарахування проводяться з розміру мінзарплати.

Цей лист багато в чому повторює висновки листа ДФСУ від 14.02.15 р. № 4979/7/99-99-17-03-01-17 («БТ», 2015, № 8, с. 10, 11) і роз’яснення фахівця ДФСУ у «БТ», 2015, № 14, с. 46. І податківці часто повторюють, що ЄСВ-утримання проводяться з фактично нарахованої зарплати, але ніяк не з установленої мінзарплати.

Так, ЄСВ нараховуємо виходячи з розміру мінзарплати, якщо фактична зарплата менше встановленого мінімуму у працівника, який:

• працює на умовах неповного робочого тижня/дня;

• частину місяця перебував у відпустці «за свій рахунок»;

• частину місяця перебував на лікарняному та загальний доход за місяць (зарплата + лікарняні) менше мінзарплати;

• протягом усього місяці перебував на лікарняному (листок непрацездатності підлягає оплаті);

• початок і кінець тимчасової непрацездатності припадають на різні місяці. У цьому випадку в місяці відкриття лікарняного ЄСВ нараховується без застосування правила ЄСВ з мінзарплати, потім лікарняні розподіляються за місяцями, за які вони нараховані, і далі, якщо за такі місяця загальний дохід (лікарняні + зарплата) менше мінзарплати, застосовується правило, що розглядається.

Нюанс: з 29.05.15 р. діє нова Інструкція з ЄСВ* («БТ», 2015, № 22, с. 5), п. 19 розд. III якої прив’язує право нараховувати ЄСВ з розміру мінзарплати до умови відпрацювання повного календарного місяця. Оскільки лист, що коментується, датований кінцем березня, то виникає запитання: може, фіскали вже передумали і до ситуацій, коли місяць відпрацьований не повністю, не дозволяють застосовувати правило ЄСВ з мінзарплати? У консультаціях з категорії 301.04.01 ЗІР ДФСУ податківці всі так само рекомендують нараховувати ЄСВ з розміру мінзарплати, зокрема, якщо працівник частину календарного місяця перебував у відпустці (причому в будь-якій відпустці зі ст. 4 Закону про відпустки**: щорічній, додатковій, «за свій рахунок»).

* Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну України від 20.04.15 р. № 449.

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

При цьому правило ЄСВ з мінзарплати не працює, якщо фактично нарахована зарплата менша за мінімальну:

• у місяці звільнення або прийняття на роботу;

• якщо працівник увесь місяць перебував у відпустці «за свій рахунок» (бази для нарахування і утримання ЄСВ немає);

• якщо працівнику надана відпустка за свій рахунок на період проведення АТО. До того ж про це прямо зазначено в п. 19 розд. III Інструкції з ЄСВ.

Також податківці розглянули два нові випадки.

Якщо працівник, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, систематично або одноразово отримує премію або матдопомогу, то правило ЄСВ з мінзарплати також може спрацювати. Головне, щоб такі виплати потрапляли до складу фонду оплати праці, наприклад, виробничі премії (консультація з категорії 301.04.01 ДФСУ).

Також ЄСВ потрібно буде нарахувати з розміру минзарплати, якщо працівнику після звільнення виплатять зарплату за відпрацьований час або середній заробіток за час вимушеного прогулу (у зв’язку із затримкою видачі трудової книжки). Майте на увазі: виплата у зв’язку із затримкою остаточного розрахунку не обкладається ЄСВ, а отже, і це правило не застосовується.

До речі, про мінзарплату. Новини про те, що соціальні стандарти, у тому числі й розмір мінзарплати, з 1 вересня зросли, поки залишаються тільки розмовами. Відповідні законодавчі зміни ще не з’явилися. Детальніше читайте на с. 10 номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі