Теми статей
Обрати теми

Мікро- і мала фінзвітність: «цікавинки»

Казанова Марина, податковий експерт
Цей рік був багатий на зміни в частині подання фінзвітності мікро- і малими підприємствами. Закінчується період для проміжної фінзвітності — 9 місяців. І в нас є про що поговорити.

З переліку форм державних статистичних спостережень і фінансової звітності, які можуть подаватися в електронному вигляді (http://www.ukrstat.gov.ua/elektr_zvit/zvitn/2019.htm), випливає, що «оновлені» форми № 1-м, № 2-м (S0110012), а також № 1-мс, № 2-мс (S0111004) подаються починаючи зі звітності за 9 місяців 2019 року.

Нагадаємо, що ці форми були оновлені наказом Мінфіну від 31.05.2019 р. № 226 (набрав чинності 15.07.2019 р.). А самі ці «оновлення» носять косметичний характер*.

* Детальніше про це ви можете прочитати в статті «Мінфін підкоригував П(С)БО 25: вникаємо в деталі» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 29).

Відповідно, платникам податку на прибуток — квартальникам (які за бухкласифікацією є малими або мікро-) потрібно не проспати цей момент.

Ще одна «цікавинка» — «з коли» малі підприємства, на яких «звалився» обов’язок подавати квартальну фінзвітність, повинні розпочати її виконувати**. Так само починаючи зі звітності за 9 місяців 2019 року?

** Для підприємств — єдиноподатників групи 3, неприбуткових організацій, мікропідприємств, як і раніше, встановлено річний звітний період.

Нагадаємо: малі підприємства були виключені з числа тих «щасливців», яким дозволяється не складати і не подавати проміжну (квартальну) фінзвітність***.

*** Детальніше про це в статтях «Підкориговано Порядок подання фінзвітності: малі підприємства звітують поквартально» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 31), «Обов’язкове подання проміжної фінзвітності малими підприємствами: відповіді на запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 33).

Відповідні зміни були внесені до Порядку № 419 (постанова КМУ від 17.07.2019 р. № 625) і набули чинності — з 24.07.2019 р.

Раз за «оновленими» формами звітність подається вже за 9 місяців, то можна припустити, що й норма, яка стосується подання квартальної звітності малими підприємствами, так само запрацювала «в штатному режимі» — тобто малі підприємства повинні подавати фінзвітність уже зі звіту за 9 місяців 2019 року.

Але це знову ж таки лише припущення.

Жодних чітких роз’яснень поки що немає. Відповідно, невелика надія, що Мінфін усе-таки видасть «добре» роз’яснення із цього приводу, ще залишається. У той же час, в усних консультаціях служба статистики говорить саме про те, що за 9 місяців подавати вже потрібно.

Нагадаємо, що до статистики проміжна (квартальна) фінзвітність (від тих, хто її зобов’язаний подавати органам статистики) повинна потрапити не пізніше за 25-те число місяця, що настає за звітним кварталом. У випадку, що цікавить нас (за 9 місяців 2019 року), — не пізніше за 25 жовтня.

Про свіжі віяння ми вас оперативно інформуємо img 1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі