Теми статей
Обрати теми

Книга обліку доходів у ФОП‑єдиноподатника: відповідаємо на запитання

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Наприкінці минулого року прокотилася новина про те, що для єдиноподатників без ПДВ скасують книги обліку доходів. Це був законопроєкт від 04.12.2019 р. № 2524, який так на стадії законопроєкту і застряг. Тож Книга ця поки живіша за всіх живих1. Як і запитання щодо її заповнення. Частину з них зараз пропонуємо зняти.

1 З урахуванням деяких послаблень для випадку, коли нову Книгу ФОП заводить у період карантину — про що детальніше зможете прочитати в статті «Карантинні заборони: дві сторони оновленої постанови» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 15).

Запитання № 1. ФОП групи 2 працював з 01.09.2018 р. Усі податки сплатив і звіти подав. Але Книгу ОД не заповнював і навіть не зареєстрував у податківців img 1. Як бути?

Однозначно не варто заповнювати Книгу, а потім нести її на реєстрацію податківцям.

Відповідно залишається варіант — спочатку зареєструвати порожню Книгу, а потім унести до неї дохід заднім числом. У свою чергу, це відгукнеться попередженням або адмінштрафом за ст. 1641 КУпАП за неналежне ведення обліку доходів і витрат (51 — 136 грн).

Що, загалом, підтверджують і податківці2.

2 www.visnuk.com.ua/ru/faq/question/2538.

Нагадаємо, що штрафний мораторій від адмінштрафу не врятує3. З іншого боку, розмір цього штрафу не так вже і великий. Судового збору немає, оскільки штраф накладають податківці. «Убивчого» 5-кратного штрафу за несвоєчасне оприбуткування готівки (оприбуткування = запис про готівку в зареєстрованій Книзі) зараз теж немає img 2. Його скасували з 23.06.2019 р. (хоча можуть і повернути)4.

3 Про що детальніше ви могли дізнатися зі статті «Адмінштрафи за податковими та ЄСВ-порушеннями: звільнення немає!» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 18).

4 Вам може бути цікавою стаття «Скасування штрафу за неоприбуткування і ФОП» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 26).

Запитання № 2. ФОП-ЄП групи 2 за дорученням (як представник) забирав готівку для ФОП-ЄП групи 3 на «Новій Пошті» (післяплата). У чеках «Нової Пошти» на видачу грошей стоїть П. І. Б. представника, а в накладних на відправлення товару — і П. І. Б. відправника, і П. І. Б. представника. Чи зобов’язаний такий представник включати до свого доходу готівку, отриману для іншого підприємця?

По-перше, у вас має бути письмове доручення (необов’язково посвідчене нотаріально), щоб підтвердити факт посередництва.

По-друге, «Нова Пошта» не подає податківцям інформацію про суми, які переводить від покупців — продавцям у вигляді післяплати (не подає форму № 1ДФ).

По-третє, згідно з п. 292.4 ПКУ до доходу ФОП-ЄП не включаються суми, отримані за договорами доручення. До доходу йде тільки сума винагороди повіреного (представника).

Водночас у податківців дещо інша точка зору. Так, вони вважають, що до Книги треба записати «транзитні» кошти, що належать довірителю. Але в декларації їх у дохід не ставити (категорія 107.01.06 ЗІР). Раніше цю вимогу доводилося виконувати, оскільки вся готівка (своя або не своя) повинна була бути оприбуткована в касі. А для ФОП оприбуткування — це запис до Книги. Але наразі штрафів за неоприбуткування готівки взагалі немає img 3. Отже, такі суми до Книги записувати зовсім не обов’язково.

І вже поготів не треба їх порівнювати з межею в 1 млн грн для збереження «РРО-імунітету» або 5 млн грн доходу для збереження права перебування в групі 2.

Запитання № 3. Декілька сторінок у Книзі випадково залили клеєм. З наступної сторінки записи відновили. Що за це буде?

Якщо таке «залите» не перешкоджає прочитанню даних або якщо склеїлися чисті аркуші, то, вважаємо, взагалі жодної відповідальності бути не повинно.

Якщо ж склеїлися вже заповнені аркуші, внаслідок чого неможливо прочитати раніше зроблені записи, то цілком може йтися про адмінштраф за ст. 1641 КУпАП за неналежне ведення обліку доходів і витрат (51 — 136 грн).

Вважаємо, що в такому разі «недоступні дані» треба ще раз вписати до Книги за аналогією з механізмом виправлення помилки.

Відразу після крайнього запису в ній відновлюємо (тобто старими датами) «зіпсовані» записи. Без знака «+» — у нас же помилок не було. Поруч ставимо свій (підприємця) підпис. Ну й непогано було б написати, що це відновлені дані з таких-то сторінок Книги.

Після такого «виправлення», вважаємо, нічого підприємцеві вже загрожувати не буде.

Запитання № 4. ФОП-ЄП з РРО приймає в оплату готівкові та платіжні картки. Чи правильно заповнювати Книгу (вносити дохід) за даними Z-звіту?

Ні, цей підхід неправильний. Річ у тому, що розрахунок картками через POS-термінал хоча й вимагає застосування РРО, але, по суті, є безготівковим платежем. Тому такі кошти більш правильно відображати в день їх зарахування на поточний рахунок ФОП (п. 292.6 ПКУ). А це не відбувається вмить. Адже після оплати карткою кошти можуть «впасти» на рахунок продавцеві аж через декілька днів.

Тому немає потреби заповнювати Книгу за даними Z-звіту.

І вже точно не можна проводити через РРО оплату карткою як готівковий платіж!5

5 Якщо ви так діяли, виправитися допоможе стаття «Готівка замість безготівки в чеку РРО: як виправитися?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 30).

З нього достатньо взяти тільки підсумок готівки і записати до Книги (підсумки за готівкою та безготівкою в Z-звіті наведені окремо). А ось підсумок за безготівкою (розрахунок картками) не враховуємо — цю суму краще записати до Книги за даними виписки банку.

Наприклад, 12.05.2020 р. ФОП отримав 10000 грн готівкою і 5000 грн із картки. Отже, 12.05.2020 р. у графі 2 Книги він зазначить тільки «10000,00». Потім, отримавши виписку банку про зарахування 5000 грн, припустимо 14.05.2020 р., цього ж дня він повинен буде записати до графи 2 Книги «5000,00».

При цьому в Книзі зазначаємо всю суму без вирахування комісії за еквайринг!6

6 Більше подробиць знайдете в статті «Із ФОП розрахувалися карткою: оприбуткування виручки» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 14).

Податківці з таким підходом загалом згодні (лист ДФСУ від 01.03.2019 р. № 845/6/99-99-13-01-03-15/ІПК). Щоправда, за загальносистемниками у них чомусь протилежна думка: мовляв, до Книги варто вносити саме підсумок за Z-звітом (категорія 104.08 ЗІР). Ми з цим не згодні, адже дохід повинен потрапляти до Книги в день його зарахування на рахунок, а не раніше.

Утім, оскільки зараз штрафів за неоприбуткування готівки немає, навіть ФОП на загальній системі можуть не озиратися на неправильну думку податківців, а заповнювати Книгу (у частині розрахунків картками) з банківської виписки — так правильніше.

Запитання № 5. ФОП увесь час працює тільки за безготівкою. Як правильно заповнювати Книгу: чи треба щодня залишати порожній рядок з нулями для готівкового доходу?

У п. 6 Порядку № 5797 сказано, що

7 Порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

«у графах 2 6 щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльностііз сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі».

У самій Книзі при цьому немає будь-якого поділу граф на «готівку» і «безготівку». Відповідно реалізується ця вимога «як Бог на душу покладе». Головне, дотриматися формальної вимоги: окремо відобразити готівковий дохід, окремо — безготівковий8.

8 Детальніше про це ви можете прочитати в статті «Кожен єдиноподатник бажає знати, як вести Книгу обліку доходів» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 15).

Податківці про це висловлюються так:

«Отже, у разі отримання доходу в готівковій та безготівковій, матеріальній або нематеріальній формі фізичною особою підприємцем платником єдиного податку запис у Книзі здійснюється окремими рядками за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, у гривнях з копійками».

Див. консультацію в розділі 107.01.06 ЗІР.

Виходить, якщо були і такі, і інші доходи (і готівкові, і безготівкові), їх треба показати в окремих рядках.

Але в нашому запитанні йдеться тільки про один вид доходів — безготівковий. У зв’язку з цим в окремому рядку показувати нічого. Тому вважаємо, що не слід щодня залишати порожній рядок з нулями для готівкового доходу. Достатньо в рядку з денним доходом уточнювати в дужках «(безготівк.)».

Запитання № 6. ФОП-ЄП зареєстрований у липні 2019 року, а дохід почав отримувати тільки із січня 2020 року. Чи треба заповнювати Книгу за 2019 рік?

У п. 5 Порядку № 579 зазначено, що «Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід». Виходить, що якщо підходити до цієї ситуації формально, то заповнювати Книгу за 2019 рік не треба.

Водночас у Порядку № 579 немає й заборони на те, щоб заповнювати Книгу у разі відсутності доходу. Наприклад, коли єдиноподатник повертає гроші покупцеві або виправляє помилки.

При цьому в п. 8 Порядку № 579 сказано, що ці книги використовуються єдиноподатником для заповнення декларації з єдиного податку. Але чи означає це, що єдиноподатник зобов’язаний зазначати в Книзі нульові місячні/квартальні/річні підсумки, щоб підтвердити «нульову» ЄП-декларацію? На наш погляд, він може так робити, але не зобов’язаний.

Якщо декларація була подана з нулями, то відсутність записів у Книзі якраз і підтверджує відсутність доходу. Проблем з декою бути не повинно.

Та й податківці не наполягають на «нульових» записах у Книзі (категорія 107.01.06 ЗІР).

Запитання № 7. Інтернет-магазин (ФОП-ЄП) працює за схемою дропшипінгу. Тобто товар покупцеві відправляє безпосередньо постачальник, перераховуючи інтернет-магазину тільки різницю. Що записувати до Книги як дохід: усю вартість проданого товару чи тільки різницю?

Усе залежить від того, як ви уклали договір із постачальником. Якщо це договір комісії (товар продається від імені інтернет-магазину, але за рахунок постачальника) або договір доручення (товар продається від імені постачальника і за його рахунок), то до Книги записуємо тільки винагороду9 (тобто різницю, отриману на рахунок). Про це прямо сказано в п. 292.4 ПКУ. Саме так зазвичай і працюють дропшипери.

9 Вам може бути цікавою стаття «Що включається в дохід єдиноподатника-дропшиппера?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 11).

Податківці традиційно хочуть бачити в Книзі навіть «транзитні» суми (але до деки їх дозволяють не переносити). Утім, зараз цю їх вимогу можна не виконувати (див. запитання № 2).

Якщо ж з постачальником у вас укладений договір купівлі-продажу (товар переходить у власність інтернет-магазину), то до Книги повинна потрапляти вся сума, отримана від продажу товару, а не тільки різниця.

Запитання № 8. ФОП зареєструвався 3 травня. До якої дати можна зареєструвати Книгу?

Це саме той випадок, який описаний в п. 3 постанови № 21110:

10 Постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211.

«Дозволити фізичним особам підприємцям… тимчасово, на період карантину, вести облік доходів і витрат без використання книг обліку доходів і витрат (книг обліку доходів), якщо ведення зазначених книг повинно розпочатися після встановлення карантину, за умови подальшого подання такими особами книг обліку доходів і витрат (книг обліку доходів), до яких внесені дані про доходи та витрати, отримані (здійснені) ними протягом карантину, для реєстрації до контролюючих органів протягом трьох місяців з дня прийняття рішення про відміну карантину».

Зараз карантин продовжений до 22 червня. Власне, від останньої дати й відштовхуватимемося для відліку граничних 3 місяців для реєстрації Книги. Але затягувати з реєстрацією так довго зовсім не обов’язково.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі