Теми статей
Обрати теми

Дохід єдиноподатника-турагента: нарешті податківці погодилися!

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємець — платник єдиного податку виконує функції турагента. На рахунок йому надходить від туристів як сума його агентської нагороди, так і транзитні кошти, що належать туроператору. Яка сума у цьому випадку включається до складу доходів турагента?

Запитання надзвичайно поширене. Зовсім нещодавно ми детально висвітлювали його у тематичному номері, присвяченому туризму (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 61, с. 31). Також особливу увагу цьому питанню ми приділяли й раніше (див., наприклад «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 39, с. 22).

У всіх цих публікаціях ми послідовно обстоювали одну й ту саму тезу. А саме: п. 292.4 ПКУ* дає єдиноподатникам-турагентам право відображати у складі доходів виключно суму своєї агентської винагороди.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Податківці ж у свою чергу всіляко опиралися цьому підходу. Зокрема, дуже розповсюдженим серед них було посилання на ч. 3 ст. 295 ГКУ**, де сказано, що не є комерційними агентами підприємці, які діють хоча і в чужих інтересах, але від власного імені. Саме під цю норму податківці підводили єдиноподатників-турагентів. Вони стверджували, що єдиноподатник-турагент, який здійснює посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів, не є комерційним агентом, тобто не має повноважень укладати агентські договори відповідно до вимог ст. 295 ГКУ.

** Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

На підставі цього міркування податківці раніше наполягали, що до доходу підприємця-єдиноподатника, який є турагентом, потрапляє вся сума коштів, що надійшли на рахунок такого єдиноподатника (див. «Вісник податкової служби України», 2012, № 25, с. 37 — 38). Наразі у БЗ, підкатегорія 107.01, міститься чинна консультація, де податківці завбачливо мовчать про дохід, але поміж іншим знову нагадують: турагент не є комерційним агентом у розумінні ст. 295 ГКУ.

Якщо пристати на таку логіку, то виходить, що між туроператором і посередником-єдиноподатником укладено взагалі не агентський договір. Відповідно, спеціальна норма п. 292.4 ПКУ на зазначену ситуацію не поширюється, отже, має діяти загальна норма п. 292.1 ПКУ. Тобто, все, що надійшло на рахунок єдиноподатника — те й дохід.

Ми ж у свою чергу послідовно наполягали, що йдеться про повноцінний агентський договір, у якому турагент-єдиноподатник виступає комерційним агентом туроператора. Тобто він здійснює посередництво шляхом укладення договорів на туристичне обслуговування від імені, в інтересах, під контролем та за рахунок такого туроператора (ч. 1 ст. 295 ГКУ). За таку діяльність турагенту належить винагорода, яка і включається до бази обкладення єдиним податком.

І ось, нарешті, податківці згодилися. У листі Головного управління ДФС у м. Києві від 06.05.2015 р. № 1313/К/26-15-17-04-14 податківці чорним по білому написали: доходом єдиноподатника-турагента, який надає послуги за агентським договором, є розмір отриманої винагороди. Як зазвичай у таких випадках, податківці принципово змінили свою позицію без жодних пояснень. Але все одно приємно… Тобто, податківці нарешті розповсюдили на турагентів-єдиноподатників дію своєї консультації із БЗ, підкатегорія 107.04. Там вони посилаються на п. 292.4 ПКУ і справедливо зауважують, що для єдиноподатника, який є посередником у агентському договорі, до доходу включається лише сума отриманої винагороди.

Якщо виходити із цієї логіки, то транзитні кошти не потрібно відображати також і у Книгах обліку та декларації турагента-єдиноподатника. Принагідно зауважимо, що наразі з’явилися нові форми «єдиноподаткового» обліку та звітності — затверджені наказами Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578 та № 579 (читайте про них докладніше у «Податки та бухгалтерскький облік», 2015, № 62, с. 35 і 36).

Однак пам’ятайте: якщо ви як турагент отримуєте кошти від туриста готівкою — у касі вам потрібно прибуткувати усю суму отриманих коштів. Навіть незважаючи на те, що «єдиноподатковим» доходом є лише сума отриманої винагороди.

У такому випадку безпечніше у Книзі відобразити усю суму коштів, що надійшли у касу, і одночасно наступним рядком транзитні кошти показати зі знаком «мінус». Причому зауважте: як загальна сума коштів, що надійшли у касу турагента, так і сума транзитних коштів (з мінусом) повинні відображатися у графі 2 Книги обліку доходів (графі 2 розділу І Книги обліку доходів і витрат)*. Тоді вас ніхто не зможе звинуватити, буцімто ви не прибуткуєте до каси усю готівку**.

* Детальніше про це читайте у «Податки і бухгалтерський облік», 2014, № 7, с. 33.

** Цієї проблеми ми вже торкалися на початку року, коли нарешті в п. 292.4 ПКУ з’явилася згадка про договори комісії (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 6, с. 13).

І якщо ваш туроператор — теж єдиноподатник, рекомендуємо отримувати від нього агентську нагороду окремим платежем, а не як утримання із виручки. Бо ж якщо туроператор-єдиноподатник розрахується із вами, як із турагентом, шляхом взаємозаліку — це для нього буде порушенням грошової форми розрахунків ( п. 291.6 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі