№103

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2015/№ 103 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Перелік використаних документів У спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 85 ми дали старт серії номерів, присвячених питанням бухгалтерського обліку. У ньому ми з вами розглянули бухгалтерські ази, без знання яких не може обійтися жоден бухгалтер. Тепер час заглибитися у вивчення окремих об’єктів бухгалтерського обліку. Сьогодні свою пильну увагу звернемо на, мабуть, найпоширеніший об’єкт обліку — запаси. Важко собі уявити підприємство, в діяльності якого в тій чи іншій мірі не брали б участі ці активи. Тому, впевнені, тема буде цікава багатьом. Сьогоднішній номер нагадає вам, які активи слід вважати запасами і як формувати їх первісну вартість залежно від способів надходження на підприємство. Ми з вами розберемося, як списувати товарно-матеріальні цінності у зв’язку з їх використанням у господарській та негосподарській діяльності. Не залишимо без уваги й питання, пов’язані зі зберіганням запасів, у тому числі сторонніми підприємствами. Окремо виділимо «родзинки» обліку специфічних видів цих оборотних активів. Крім того, ви дізнаєтеся про методи оцінки вибуття ТМЦ, облік нестач, виявлених під час їх приймання та зберігання, а також про інші важливі й цікаві моменти, пов’язані з обліком запасів. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталя Білова, Наталія Дзюба, Наталія Чернишова.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 2). 1. Запаси та їх класифікація Почнемо з основ — згадаємо суть і класифікацію запасів, а також принципи формування та розкриття у фінансовій звітності інформації про них. Головні друзі і товариші кожного обліковця запасів — це П(С)БО 9 і Методрекомендації № 2. Саме ці документи регулюють основні питання бухгалтерського обліку таких активів.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 2). 2. Надходження запасів на підприємство Надійти на підприємство запаси можуть різними шляхами, а саме в результаті: — придбання за грошові кошти (у національній або іноземній валюті); — самостійного виготовлення; — обміну на інші матеріальні або нематеріальні активи, роботи, послуги; — одержання як внесок до статутного капіталу; — безоплатного отримання; — інших надходжень (від ліквідації основних засобів, списання малоцінних необоротних матеріальних активів, відходи виробництва тощо). У цьому розділі ми обов’язково розглянемо практично всі ці випадки детально, але перед цим зупинимося на порядку формування первісної вартості запасів.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 2). 3. Запаси в господарській діяльності Зазвичай на підприємствах запаси — активні учасники господарської діяльності. Їх використовують у виробництві, для загальногосподарських потреб, забезпечення збуту продукції, ремонту основних засобів та інших цілей. Нерідко ТМЦ беруть участь і в негосподарській діяльності підприємства. Як відображати господарське та негосподарське використання запасів, розповість цей розділ спецвипуску. Крім того, ви дізнаєтеся, як обліковувати зберігання запасів, а також про уцінку та дооцінку ТМЦ.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 2). 4. Вибуття запасів Ситуації, пов’язані з вибуттям запасів на підприємстві, можуть бути різними. Це відбувається, наприклад, у результаті: 1) реалізації за грошові кошти в національній або іноземній валюті; 2) безоплатної передачі; 3) внесення до статутного капіталу іншого підприємства; 4) повернення постачальнику тощо. Як відобразити перелічені варіанти вибуття запасів у бухгалтерському обліку? Відповідь на запитання ви знайдете в цьому розділі спецвипуску.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 2). 5. Транспортно-заготівельні витрати У процесі придбання (отримання) запасів практично будь-яке підприємство — чи то торговельна фірма, чи то виробнича компанія — несе супутні витрати, серед яких значну частку займають витрати із заготівлі та доставки цінностей до місця їх використання. Іменують такі витрати транспортно-заготівельними (ТЗВ). Про них і йтиметься у цьому розділі спецвипуску.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 2). 6. Особливості обліку окремих видів запасів (ч. 1) У попередніх розділах спецвипуску ми розглянули основні правила обліку запасів. Проте деякі види ТМЦ мають певні особливості обліку. Про ці специфічні запаси зараз і поговоримо.
  • Енциклопедія бухобліку (частина 2). 6. Особливості обліку окремих видів запасів (ч. 2)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі