Теми статей
Обрати теми

Відлуння РРО-революції у… формі № 20-ОПП

Нестеренко Максим, податковий експерт
1 липня в цьому році стало багато в чому визначальною датою для облікових питань. Одне із них — РРО-революція, яка, природно, підняла попит на РРО. Хтось придбав РРО уперше, у когось РРО стало більше, але так чи інакше кількість РРО змінилася. Чи зачепить це ф. № 20-ОПП і чи виникає тепер необхідність подавати цю форму заново? Такі запитання почастішали на нашій «гарячій» лінії. Тож настав час відповісти на них.

Для початку нагадаємо, що таке власне ф. № 20-ОПП (додаток 11 до Порядку № 1588*). Це повідомлення про об’єкти оподаткування, одна із складових, так би мовити, «податкової статистики». Вона дозволяє в динаміці відслідкувати кількість, місцезнаходження та стан об’єктів оподаткування, наявних у платника.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Основною метою ф. № 20-ОПП є отримання від платників податків інформації про всі об’єкти майна, що є в них, їх місцезнаходження, переміщення та стан, в якому вони фактично знаходяться (використовуються, тимчасово не використовуються, не використовуються тощо).

Заповнюється ф. № 20-ОПП у розрізі об’єктів оподаткування (за кожним об’єктом окремо). Типи об’єктів оподаткування зазначаються у ф. № 20-ОПП відповідно до Довідника об’єктів оподаткування**. Більш докладно про принцип заповнення ф. № 20-ОПП читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 66, с. 24.

** Див. http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html.

Серед усього іншого у ф. № 20-ОПП зазначається також інформація щодо РРО. Для цього призначено спеціальну графу, яка так і називається «РРО». Відповідно до пояснень власне ф. № 20-ОПП у цій графі треба вказувати кількість РРО на кожному об’єкті оподаткування. А у випадку відсутності РРО на певному об’єкті оподаткування — проставляти прокреслення. Тобто при первинному поданні ф. № 20-ОПП (з кодом ознаки надання інформації «1») ця графа так чи інакше має бути заповнена обов’язково — там буде стояти або конкретне число або прокреслення.

А от якщо кількість РРО в подальшому змінилася? Чи слід негайно подавати оновлену ф. № 20-ОПП? З правильною відповіддю на це запитання нам допоможе вступна частина ф. № 20-ОПП. Вона передбачає п’ять ознак надання інформації.

Більшість із тих, хто стикається з проблемою реєстрації нових РРО, свого часу ф. № 20-ОПП вже подавали — з ознакою «1» («Первинне надання інформації про об’єкти оподаткування»). Окрім цього, форма передбачає такі ознаки щодо змін даних про об’єкт оподаткування:

— «2» — надання інформації про новий об’єкт оподаткування (заповнюється аналогічно до повідомлення з ознакою «1», однак ця ознака нас зараз не цікавить);

— «3» — зміна відомостей про об’єкт оподаткування (зміна його типу, найменування, місцезнаходження тощо) (графи третя, четверта і п’ята ф. № 20-ОПП);

— «4» — зміна стану об’єкта оподаткування (графа шоста ф. № 20-ОПП);

— «5» — зміна права на об’єкт оподаткування (графа сьома ф. № 20-ОПП).

Як бачимо, ознаки «3», «4» і «5» конкретно відповідають змінам у певних графах ф. № 20-ОПП. Причому графи восьмої («РРО») та дев’ятої («Наявність патентів, ліцензій, дозволів») серед цих граф узагалі немає.

Отже,

інформація про кількість РРО і наявність ліцензій та інших дозвільних документів вважається для ф. № 20-ОПП довідковою, і якщо вона змінюється, то це не призводить до необхідності негайно подавати оновлене повідомлення

Інша справа, якщо разом з кількістю РРО у вас змінюються інші відомості, які зазначаються у «недовідкових» графах ф. № 20-ОПП. Тоді, подаючи оновлену інформацію про, наприклад, місцезнаходження чи стан об’єкта оподаткування, ви зазначите у графі «РРО» вже оновлену кількість РРО.

Якщо ж таких змін не буде — вам не слід перейматися щодо відсутності у вашій ф. № 20-ОПП актуальної інформації про кількість РРО. Бо ж коли ви будете реєструвати кожний новий РРО — робитимете це за основним місцем обліку (п.п. 3 п. 2 розд. ІІ Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417).

Тобто кожен ваш новий РРО реєструється у тому ж податковому органі, куди ви подаєте ф. № 20-ОПП щодо будь-яких об’єктів оподаткування незалежно від їхнього місця розташування. Тому нікуди інформація про кількість ваших РРО не подінеться ☺.

Причому цей принцип слід врахувати не тільки підприємствам, у яких збільшилася кількість РРО чи які просто почали працювати з РРО. Він стосується також і підприємців-єдиноподатників. Адже їм хоча і послабили вимоги щодо застосування РРО*, але ті з фізосіб-єдиноподатників другої і третьої груп, які мають річний обсяг доходу понад 1 млн грн., все одно будуть застосовувати РРО.

* Читайте про це детальніше у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 56, с. 4; № 57, с. 3537.

висновки

  • Форма № 20-ОПП (повідомлення про об’єкти оподаткування) подається з метою узагальнення інформації щодо наявних у підприємства об’єктів оподаткування (згідно із затвердженим податковими органами довідником).

  • Строк подання ф. № 20-ОПП у 10 робочих днів з дати створення чи реєстрації об’єкта оподаткування застосовується лише у тих випадках, коли виникнення об’єкта оподаткування можна чітко зафіксувати в часі.

  • Якщо на підприємстві змінилася тільки кількість РРО, не потрібно подавати оновлену ф. № 20-ОПП. Водночас якщо змінилися також інші дані про об’єкт оподаткування — разом із ними треба зазначити у ф. № 20-ОПП вже нову кількість РРО.

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі