Теми статей
Обрати теми

Послуги від нерезидента: проґавили дату акта — виправте помилку

Дзюба Наталія, податковий експерт
Ми у грудні 2015 року отримали послуги від нерезидента (оплату за них не проводили). Акт виконаних послуг надійшов до нас тільки в лютому 2016 року, але датований груднем 2015 року (тобто фактичною датою виконання послуг). Отримавши в лютому акт, ми одразу ж склали ПН та зареєстрували її в ЄРПН. У декларації з ПДВ за лютий 2016 року відобразили податкові зобов’язання та податковий кредит з ПДВ. Чи правильно ми вчинили і якщо ні, то як виправити допущену помилку?

Одразу зазначимо, ви вчинили неправильно. І в цій ситуації бажано встигнути самостійно виправити допущену помилку. Інакше право на податковий кредит може бути вами втрачено. А тепер усе по черзі.

Послуги отримано — одразу нараховуйте ПЗ

При отриманні оподатковуваних послуг від нерезидента з місцем їх постачання на території України отримувач послуг — платник ПДВ зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ) за основною ставкою (20 %). Це чітко прописано в п. 208.2 ПКУ.

Базою для нарахування таких ПЗ є договірна (контрактна) вартість послуг з урахуванням податків і зборів, за винятком ПДВ, уключеного до ціни постачання відповідно до законодавства. Цю вартість треба перерахувати в національну валюту за курсом НБУ на дату виникнення ПЗ ( п. 190.2 ПКУ).

По послугам від нерезидента з місцем постачання на території України, нараховувати ПЗ слід орієнтуючись на дату першої з подій ( п. 187.8 ПКУ):

1) списання грошових коштів з банківського рахун­ку платника податку на оплату послуг або

2) оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом.

У вас ситуація, коли ви спершу отримуєте послуги від нерезидента і тільки потім оплачуєте їх. Відповідно ПЗ з ПДВ на послуги від нерезидента з місцем постачання на території України, якщо не було претензій до них, потрібно було нараховувати не чекаючи надходження акта.

У постоплатному випадку за послугами від нерезидента ПЗ виникають на дату оформлення документа, що засвідчує факт надання послуг, тобто за фактом отримання послуг

Факт отримання послуг є — нараховуйте ПЗ, складайте ПН (для себе) і реєструйте її в ЄРПН.

У вашому випадку документ, що підтверджує виконання послуг, датовано (складено) груднем 2015 року. Тому нарахувати ПЗ і скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН платник повинен був саме у грудні 2015 року.

Адже, на думку податківців, навіть не підписаний замовником акт є підставою для підрядника нарахувати собі податкові зобов’язання з ПДВ. Тобто дата підписання акта принципового значення не має, головне — коли були фактично надані послуги (див. лист ДПАУ від 20.05.2010 р. № 9895/7/16-1517-08, № 5766/5/16-1518, крім того, детальніше про складання акта див. статтю чи «Складати акт і як часто?» // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 10).

У свою чергу, збільшити податковий кредит (ПК) з ПДВ можна було за датою складання такої ПН, виписаної при отриманні послуг від нерезидента, за умови, що така ПН зареєстрована в ЄРПН ( п. 198.2 ПКУ). Тобто вже у грудні 2015 року.

Проте ви прострочили з відображенням ПЗ, чекаючи надходження акта виконаних послуг від нерезидента. Тому складена вами в лютому 2016 року ПН вважається помилковою, відповідно й відображати ПК за нею в декларації за лютий 2015 року, хоч вона й зареєстрована в ЄРПН, ви не мали права.

Виправляємо помилку

У цьому випадку у вас наявна помилка в даті відображення ПЗ, що потягнула за собою і помилку у відображенні ПК. Госпоперація фактично була, але до декларації з ПДВ податкові зобов’язання потрапили з великим запізненням. Цю помилку доведеться виправити.

І алгоритм виправлення буде таким.

Перший крок виправити ПН. Оскільки ПН складена платником не в тому періоді, її слід виправити*. Порядок виправлення несвоєчасно складеної ПН такий:

* Детальніше про виправлення помилок у податкових накладних див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 97, с. 29; 2016, № 20, с. 42.

— помилкову ПН анулюємо (обнуляємо). Для цього до ПН, складеної в лютому на послуги від нерезидента, слід скласти «зменшуючий» РК (датою виявлення помилки), зробивши в ньому запис на те саме постачання і в кількісній графі зазначивши ті самі показники, але зі знаком «-». Оскільки ПН за послугами від нерезидента ви складали на себе, то «зменшуючий» РК до такої ПН реєструєте так само ви ( п. 16 Порядку № 569, п. 22 Порядку № 1307);

— складаємо нову ПН з правильною «грудневою» датою і обов’язково (!) реєструємо її в ЄРПН. Адже без реєстрації такої ПН в ЄРПН податковий кредит пиши-пропав. А так хоч і «пізніше», проте на ПК ви все ж таки матимете право в періоді реєстрації правильної ПН в ЄРПН.

І ще декілька слів про таку нову ПН з правильною датою. Не переймайтеся, перевиписати ПН на дату, що відповідає першій події, та зареєструвати її в ЄРПН у вас вийде без проблем. По-перше, з дати першої події, датованої груднем, 180 календарних днів (грубо кажучи, півроку) ще не минуло.

По-друге, незважаючи на те, що

прострочений 15 денний строк для реєстрації грудневої ПН на постачання послуг від нерезидента, ви зареєструєте її без штрафу

За прострочення в реєстрації згідно зі ст. 1201 ПКУ карають тільки за ПН, що направляються покупцям. Ви ж реєструєте ПН на постачання послуги від нерезидента з місцем постачання на території України для себе, щоб за нею ж і відобразити податковий кредит. А такі ПН, судячи з роз’яснення податківців, поза штрафами (див. лист ДФСУ від 28.12.2015 р. № 27879/6/99-99-19-03-02-15, консультацію в підкатегорії 101.30 БЗ).

Крок другий подайте УР. Щоправда, одним УР ви не відбудетеся — вам доведеться виправити дві декларації: за грудень 2015 року і за лютий 2016 року. Річ у тім, що незважаючи на наявність ПН, складеної за фактом одержання акта виконаних послуг, та ре­єстрацію її у ЄРПН, податкові зобов’язання з ПДВ ви повинні були показати ще у грудні 2015 року (ураховуючи першу подію — факт одержання послуг від нерезидента). Почнемо з виправлення грудневої декларації.

Перший УР слід скласти до декларації за грудень 2015 року, донарахувавши в ньому не відображені своєчасно ПЗ з ПДВ (за рядком 6 і загальним рядком 9 УР).

Важливо! Податковий кредит за допомогою такого УР не відображаємо (не додаємо), оскільки право на нього, як ми вже зазначили, з’явиться у платника не раніше реєстрації виправленої (правильної) ПН в ЄРПН.

Після донарахування в УР тільки ПЗ, у вас у графі 6 за рядком 18.1 виявиться сума недоплати на яку доведеться нарахувати 3 % штраф, відобразивши його за рядком 18.3 УР. А ось пеню сплачувати не доведеться, якщо встигнете виправитися протягом 90 календарних днів з граничної дати сплати таких ПЗ ( п. 129.9 ПКУ).

Не забудьте! Суму недоплати і штрафу заплатити доведеться до бюджету зі свого поточного рахунку до подання УР ( п. 25 Порядку № 569).

Другий УР слід подати до декларації за лютий 2016 року. Таким УР слід прибрати неправильно відображені ПЗ і ПК. Цей УР по суті буде «нульовим»: у ньому підкоригуються тільки рядки 6, 9, 11.4 і 17, а сам об’єкт оподаткування за рядками 18 і 18.1 не зміниться — графа 6 УР залишиться порожньою. Вам сплачувати за таким УР до бюджету нічого не доведеться.

Крок третій — не забудьте відобразити ПК. Його слід показати в декларації з ПДВ (у рядку 11.4) за той звітний період, в якому нова ПН буде заре­єстрована в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ). Зауважимо, що у принципі показати ПК у декларації можна й пізніше: протягом 365 днів у рядку 11.4 поточної декларації, протягом 1095 днів — через УР*.

* Див. лист ДФСУ від 09.02.2016 р. № 2628/6/99-99-19-03-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 17, с. 7.

Увага! У цьому випадку датою складання податкової накладної буде дата грудня 2015 року (дата першої події), а не дата фактичного її складання під час виправлення помилки.

Ось, схоже, й усе. Думаємо, ви без зусиль виправите свою помилку і надалі, отримавши послуги від нерезидента з українським місцем постачання, не наступите на ті самі граблі.

висновки

  • При отриманні послуг від нерезидента з відкладеною оплатою, Для відображення ПЗ слід завжди орієнтуватися на факт їх отримання. Чекати дату надходження документа про надання послуг неправильно.

  • Прокол з датою відображення ПЗ з ПДВ в отримувача послуг від нерезидента загрожує заниженням ПЗ і штрафом у розмірі 3 %.

  • До того ж він віддаляє право на ПК. У такій ситуації платник має право відобразити ПК у періоді реєстрації виправленої ПН (у цьому випадку— складання нової ПН) в ЄРПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі