Теми статей
Обрати теми

Помилки в ПН

Солошенко Людмила, податковий експерт
Тепер поговоримо про те, як бути, якщо в ПН допущена помилка. Чи всі ПН-помилки такі небезпечні, чи на деяких з них можна закрити очі? Давайте з’ясовувати.

Страшна не всяка ПН-помилка

Одразу заспокоїмо: у цілому, ситуація з ПН-помилками поліпшилася. Тому сподіваємося, тепер контролери стануть до них чіплятися менше. І те, що раніше платникам удавалося відстояти тільки через суд, тепер не викличе таких категоричних причіпок перевіряючих. Усе завдяки тому, що з 01.01.2016 р. (після Закону України від 24.12.2015 р. № 909-VIII) у п. 201.10 ПКУ з’явився новий абзац останній такого змісту:

«Податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 цієї статті (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту».

Що це означає? Те, що

тепер помилки не тільки в необов’язкових, а й у деяких обов’язкових (!) реквізитах (з п. 201.1 ПКУ) не так небезпечні

Головна умова — щоб розпізнавалася операція, вимальовувалися сторони і врешті-решт була правильною сума ПДВ в ПН.

Нагадаємо: раніше податківці вже м’яко висловлювалися щодо помилок у необов’язкових реквізитах ПН — дозволяли їх не виправляти (наприклад, говорили, що через неправильно зазначену в табличній частині ПН одиницю виміру з кодом така ПН не може вважатися заповненою з порушенням, лист МГУ ДФС ЦО від 15.10.2015 р. № 23354/10/28-10-06-11). Тепер має бути ще трохи легше — прощаються і незначні погрішності в обов’язкових (!) реквізитах ПН. Думаємо, тепер бухгалтери стануть набагато рідше переслідувати один одного з приводу виправлення ПН-помилок. Звичайно, якщо помилки не заважають ідентифікувати предмет постачання і не впливають на суму ПДВ.

Описуючи реквізити ПН (у статті на с. 3), попутно ми вже зупинялися й на ПН-помилках (зазначаючи, які з них особливо страшні, а які неістотні). Тепер давайте підсумуємо, які з помилок найбільш небезпечні. Вважаємо, що помилятися не можна в таких обов’язкових реквізитах:

— дата складання ПН (у заголовній частині ПН);

— ІПН покупця (у заголовній частині ПН);

— код товару згідно з УКТ ЗЕД (гр. 3 розділу Б ПН);

— ставка податку і відповідна сума податку у (ряд. V-VI розділу А ПН), на яких, у свою чергу, впливає правильність заповнення граф 6, 7, 8 і 10 розділу Б ПН.

Утім, якщо помилилися в ціні-кількості, але сума ПЗ у ПН вийшла правильною або, скажімо, зазначили не ту ставку, але суму ПЗ показали правильно, то покупець з урахуванням «пом’якшувального» останнього абзацу п. 201.10 ПКУ може відобразити ПК.

А ось такі дрібні погрішності, як: непроставляння позначки («Х»/«Без ПДВ»/тип причини) у верхній лівій частині ПН, помилки в номері ПН, одиниці виміру, коді ПДВ-пільги, невеликі неточності в найменуванні сторін (при тому, що ІПН зазначено правильно) або номенклатурі, підпис іншого укладача ПН і т. п. — неістотні. ПН з цими неточностями все одно дійсна. Тому за нею покупець може відобразити ПК. Адже тепер «добро» на це дає останній абзац п. 201.10 ПКУ.

Але якщо помилилися в обов’язкових реквізитах і викривлення значні — не дозволяють ідентифікувати операцію, визначити сторони, неправильна сума ПЗ, то радимо виправитися. Інакше знайте:

щодо помилок в обов’язкових реквізитах ПН покупець може поскаржитися на продавця за допомогою додатка Д8 ( п. 201.10 ПКУ)

І хоча сам факт надання Д8 не надає покупцю права на ПК, для покупця це остання надія показати ПК після виправлення ПН продавцем. А ця ситуація вже може стати для продавця штрафонебезпечною. Адже в такому разі до продавця можуть застосовуватися штрафи, детальніше про які скажемо далі.

Штрафи (за Д8) за помилки в обов’язкових реквізитах ПН

На підставі скарги покупця — додатка Д8 податківці можуть провести документальну позапланову виїзну перевірку продавця і застосувати штраф у розмірі 170 грн., а також зобов’язати продавця виправити ПН-помилки.

Щоправда, зауважимо: у 2016-му продовжує діяти мораторій на перевірки, установлений п. 3 розд. II Закону України від 28.12.2014 р. № 71-VIII (ср. ). Тому суб’єктам господарювання з доходом за 2015 рік до 20 млн грн. (за винятком імпортерів/виробників/реалізаторів підакцизної продукції) у 2016 році перевірки не загрожують.

А ось у разі перевірки дізнайтеся: виправити ПН-помилки потрібно протягом 10 календарних днів після отримання податкового повідомлення-рішення з нарахованим 170-гривневим штрафом.

Інакше якщо продавець затягне з виправленням помилок або їх так і не виправить (після закінчення 181 дня), то до нього застосують серйозніший штраф — у розмірі від 10 до 100 % суми ПДВ у ПН (залежно від строку невиправлення помилки).

Нагадаємо, що такі штрафи за помилки в обов’язкових реквізитах ПН (за скаргою-додатком Д8) введено з 01.01.2016 р. пунктом 1201.4 ПКУ. Детальніше про них і про додаток Д8 читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 5, с. 13 і № 11, с. 4.

Тож істотні ПН-помилки слід виправити. Як це зробити, розглянемо далі.

Як виправити ПН-помилки

Нагадаємо, що порядок виправлень багато в чому залежить від того, де допущено помилку: (1) у заго-­ ловній частині ПН, (2) у даті/номері ПН/ІПН контрагента або (3) в табличній частині ПН (див. таблицю):

Виправляємо помилки в ПН

№ з/п

Вид помилки

Пункти Порядку № 1307

Як виправити

1

Помилка в заголовній частині ПН

(крім помилки в ІПН)

пп. 21, 22

До «помилкової» ПН складають «виправляючий» («порожній») РК, в якому правильно заповнюють тільки (!) заголовну частину (табличну частину РК не заповнюють).

Такий «порожній» РК реєструє продавець (оскільки сума компенсації не змінюється)

2

Помилка в даті/номері ПН/

ІПН покупця

пп. 21, 22

«Помилкову» ПН потрібно анулювати (обнулити). Для цього до неї складають «зменшуючі» РК.

Такий «зменшуючий» РК реєструє покупець (якщо помилка в ІПН, то його реєструє «неправильний» покупець).

Потім складають нову правильну ПН

(з правильною датою/номером/ІПН покупця).

Зверніть увагу: перевиписати (датою все тієї самої першої події) і зареєструвати нову правильну ПН вийде, якщо з дати першої події не минуло 180 днів

3

Помилка в табличній частині ПН

пп. 21, 22

До «помилкової» ПН складають «виправляючі» РК.

Це може бути:

— «збільшуючий» РК (з «+») — якщо донараховуємо ПДВ;

— «зменшуючий» РК (з «-») — якщо знімаємо зайвий ПДВ;

— «невпливаючий» РК (якщо змінюємо код УКТ ЗЕД, серйозні помилки в номенклатурі, але сума компенсації у результаті не змінюється).

Відповідно:

— продавець реєструє «збільшуючий» і «невпливаючий» РК, а

— покупець реєструє «зменшуючий» РК

При виправленні помилок пам’ятайте:

— продавцю в будь-якому разі (неважливо, якою була помилка) потрібно задекларувати ПЗ за першою подією;

— покупець за ПН з істотними помилками в обов’язкових реквізитах навряд чи ризикне показувати ПК. А ось після виправлення помилки право на ПК у покупця буде реанімовано. Тоді після реєстрації РК за «виправленою» ПН покупець зможе відобразити ПК, проте за умови, що з дати складання ПН не минуло 365 днів. У зв’язку з цим продавцю важливо укластися з виправленням помилки протягом 365 днів з дати складання ПН (доки для покупця не минув строк відображення ПК, п. 198.6 ПКУ, лист ДФСУ від 29.10.2015 р. № 23009/6/99-99-19-03-02-15).

До речі, якщо за своєчасно зареєстрованою ПН узагалі забули показати ПК протягом 365 днів, то податківці останнім часом підходять до ситуації лояльно і дозволяють самовиправитися, подавши УР протягом 1095 днів (лист ДФСУ від 09.02.2016 р. № 2628/6/99-99-19-03-02-15, детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 17, с. 7 і № 15, с. 3);

— якщо для виправлення помилки складають «виправляючі» РК, що не впливає на вартісні показники (тобто обсяги і ПЗ/ПК не змінюються — наприклад, виправляють номенклатуру, код УКТ ЗЕД), такий РК ані продавець, ані покупець у декларації не відображає (підкатегорія 101.20 БЗ).

Якщо не відповідають підписи укладача і ЕЦП в ПН. Ну і ще один момент — щодо ЕЦП. Сподіваємося, що податківці нарешті перестануть з підозрою дивитися на ті ПН, в яких підпис укладача, що скріплює ПН, і ЕЦП, що накладається при реєстрації ПН в ЄРПН, належать різним особам. Останні роз’яснення контролерів із цього приводу приємно-ліберальні: невідповідність ЕЦП, що накладається на ПН при реєстрації в ЄРПН, ініціалам та прізвищу особи, яка склала ПН, не може бути єдиною підставою для невизнання ПК за такою ПН (лист ДФСУ від 04.02.2016 р. № 2363/6/99-99-19-03-02-15, підкатегорія 101.18 БЗ, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 104, с. 14). Загалом, ПК за такою ПН у покупця повинен зберігатися. На цьому, думаємо, питання закрите.

висновки

  • Погрішності в обов’язкових реквізитах ПН, які не заважають ідентифікувати операцію і не викривляють суми, можна не виправляти. Право на ПК у покупця за такими ПН зберігається.

  • Продавця можуть оштрафувати за помилки в обов’язкових реквізитах ПН за скаргою-додатком Д8 покупця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі